Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

ha veszel segítek felrakni és bekötni a vezérlőt ez a másik hobbim.:))[#taps]

000000000

Most egyelőre a vákuumcsöves levegő melegítős készüléket akarom kifejleszteni.
A szabályzást már megcsináltam, ez egy PID-es hőméröből áll aminek analóg kimenete egy 100wattos frekvenciaváltót hajt a viszacsatolás pedig maga a hőmérséklet végzi. [#buck]

s7manbs8

Mint ahogy a régi elektromos fűtésű kályhák vagy mik is tele voltak samottéglával, az éjszakai árammal teliszívta, utána jött ki a meleg nappal, egy üreges kövekkel telirakott tartályon keresztül engedni a forró levegőt, onnan lehet utána kifele engedni éjszaka is.

s7manbs8

000000000

Az aktiv felület az 58/1800 csönél darabonként 0.08m2.  
Vagy az egész kollektor mérete érdekel?  
Mert nem tudom [#idiota]

s7manbs8

Abból már át tudom számolni, azt a 2800kWh per évet akartam megnézni hogy jön ki ennél.

000000000

Esetleg a hatásfoka érdekel?

http://www.permanent.hu/kepek/solar/hatasfokvactubehu.jpg" border=0>

s7manbs8

000000000

Nekem is van egy vakum csövem, van benne heat pipe
is, csak próbára vettem egy pár éve, pár percre kitettem a napra, a heat pipe hőleadó vége forró volt, 100 Cfok feletti. Kivettem a heat pipe-ot és egy gégecsővel levegőt fújtam bele, forró levegő jött ki a csőből.

s7manbs8

43pbwjg8s

Ez egyébként félelmetesen emlékeztet az akváriumokban alkalmazott melegítő csövekre. Éppen tegnap volta kezemben és próbáltam ki, mert a kollégámnak ezt találtam ki a marató folyadék melegítéséhez.
Nagyon meglepődtem!
Viszonylag gyorsan (fél perc) felmelegedett olyan hőmérsékletre aminél kézzel már nem tudtam megfogni, majd a lekapcsolás után még 10 perccel is forró volt a cső.

000000000

A hobbycnc elött ezel foglalkoztam a neten, minden valamire való rendszernek nagyon hosszú a megtérülési ideje,szerintem komoly állami támogatás nélkül nincs értelme, hacsak nem hobbyból csinálod.

Rabb Ferenc

És az állami támogatást honnan kapod, ha nem a saját másik zsebedből? Ezeket a cuccokat csak eladni jó. Na de megvenni...?

keri

Persze hogy hatásos, csak a videon rossz helyre tette, mert a gázórára kell tenni, nem a fogyasztóra :D

sanka74

A vatera tele van neodinium mágnessel, ha valakinek kell tudok elérhetőséget..vaterás vásárlás után..