Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

keri

A ribbon sugárzó, az is mágneses elvű :D sőt a talán a plazmát is mágneses térrel modulálják, nem? :D

keri

Na ez tipikusan jó példa.
Aranyat atomfizikai ismeretek felhasználásával tudtak csinálni a valóságban egy bonyolult berendezéssel és nem alkímiával amiben olyan sokan hittek régen és ahogy elnézem biztos van még aki reménykedik.

keri

Ez tényleg elég kreatív ötlet.
De nagyon zajos lehet.

keri

Ez mind jó, de ahogy Tibi is írta hatalmas nagy hőtárolója van ami áthidalja azt a problémát hogy amikor nem süt a nap akkor kell a fűtés inkább.
Levegős kollektorral hogy oldod meg?

000000000

olvastam  a neten köveket raknak a tartályba 30-50cm sziklákat felmelegíti a meleg levegő este pedig leadja a hőt. A sörkollektornak is sok előnye van 1-sok-sok sört kell inni az alapanyag szükséglete miatt kb 100 dobozt minimum maga a kollektor nagyon egyszerű 1 db ventillátor hőfok kapcsoló és kész csak a tályolás nagyon fontos!!

keri

Gondolkoztam Pál felvetésén hogy őstechnikát használunk.
Hát igen. Lényegében az utolsó nagy dobásunk a félvezető átmeneti réteg volt. Azóta csak régi technikákat használunk. Igaz hogy a bonyolultsága és az anyagok minősége hihetetlen fejlődésen ment keresztül, de a tranzisztor még mindig ugyan úgy működik mint a leg első tranzisztorok esetében.

Tehát a fejlődés egyértelműen nem csak abban van hogy feltalálnak valami teljesen újat. A legtöbb esetben a meglévő dolgokban rejlő lehetőségeket aknázzuk ki. Fokozatosan egyre mélyebben ismerjük meg és egyre jobban kihasználjuk az ismert erőforrásokat.
Így volt ez a gőzgépekkel, az elektromossággal, a félvezetőkkel is.
Persze egy idő után elérünk a lehetőségek határaihoz, olyankor technológiai ugrásra van szükség, ami lehet véletlen, de többnyire a kor igényei kényszerítik ki és a kor fejlettségéből következik.

Pl. a számítógépekben használt tranzisztorok jelenleg már ezeket a határokat ostromolják, DE a technológia egyre inkább lehetővé teszi a kvantum jelenségek manipulálását és kihasználását, ami a régi tranzisztoros technika fejlődéséből következik. Tehát ha már a tranzisztorok alkalmatlanok lesznek a fejlesztésre, szépen fokozatosan be fog lépni a kvantum technológia. Már van is rá alkalmazás bár még drága és körülményes, de az Eniac sem volt túl hétköznapi dolog az elején most meg egy zsebszámológép is többet tud.

keri

ebalint

Szia!

Ezt most szedtem le :

...Z58/1800-30R     30 csöves napkollektor (Ø58mm, 1800mm), alumínium szerelőkerettel, reflektorlemezzel ferde tetőre, éves termelés: 2400-3200kWh
PRÉMIUM kategória - 10 év garancia » Méretek    220.000,-    275.000,-...

Novemberi árak, csak a cső.

A Tiéd  ehhez hasonló?
Hol lehet jó minőséget jó áron beszerezni?

Üdv, e.

000000000

az első rendszeremhez a PERMANENT-nél vettem a másodikat 150 csövet(10x15 csöves) JÜLLICH GLAS-nál szerintem a ''prémium kategóriás nem tud sokkal többet az árához képest

000000000

A permanent drága ehez a céghez képest.

http://www.cruz.hu/solar/arlista/arlista_files/nk_09_4.pdf" TARGET=_fnew>Árlista, az A oszlop érvényes

000000000

Ez sem rossz csak arra kell figyelni az árban benne van a szerelő keret a csöveket tudomásom szerint 90%-ban Kínába gyártják

000000000

000000000

Az árak bruttó összegben vanak feltüntetve és az oldalon külön tartozékként nem láttam külön szerelőkeretet.
Szerintem ezért ezek komplett kollektor árak.