Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

dtb

A napelem táblák pénztárca függvényében később bővítve lennének, de kell a tapasztalat. A töltést  ilyen , vagy hasonló eszközökkel gondoltam megoldani, mert így táblánként független lenne a teljesítmény, és a végüket meg szükség szerin közsíteném V/A függvényében. A linkelt típusból nagyon nagy választék van feszültség és áramerősség függvényében, lehet, hogy ez pont nem jó, de van kismillió féle, és olcsóbb, mint megvenni pl. egy félmillás Fronius rendszert.

2vkx6unz

Tippre ez egy 10-11kW csúcsteljesítményű rendszer. Ezzel csak az igény felét lehet megtermelni? Mire kell ennyi energia?
Gondolom a fák miatt lett solar egde. Szóval nem az optimalizáció hiánya miatt lett csak az igény fele...

000000000

Igen, 10kW-os Solar Edge háromfázisú inverter van, 39 panellel. Két autót kell tölteni naponta (egyik elektromos másik hibrid), nagy a ház (180kvm), vizet kell melegíteni és ház fűtésére kell évente kb. 20-21MWh évente. Akkumulátor nincs mert azt nem éri meg csinálni szerintem, amit nem használunk el azt eladjuk vissza.

2vkx6unz

Tippre ez egy 10-11kW csúcsteljesítményű rendszer. Ezzel csak az igény felét lehet megtermelni? Mire kell ennyi energia?
Gondolom a fák miatt lett solar egde. Szóval nem az optimalizáció hiánya miatt lett csak az igény fele...

2vkx6unz

Így már értem. Önmagában a ház nem indokolta volna, de ha két autót is tölteni kell akkor már érthető. Nekem az autó töltéssel csak az a gondom, hogy napközben amikor lehetne tölteni akkor nincs ott a jármű mert azzal megy az ember dolgozni... amire meg hazaér addigra meg nem vagy csak keveset tölt.

000000000

Igen, 10kW-os Solar Edge háromfázisú inverter van, 39 panellel. Két autót kell tölteni naponta (egyik elektromos másik hibrid), nagy a ház (180kvm), vizet kell melegíteni és ház fűtésére kell évente kb. 20-21MWh évente. Akkumulátor nincs mert azt nem éri meg csinálni szerintem, amit nem használunk el azt eladjuk vissza.

000000000

Itt három hónap alatt a nap nagyon későn nyugszik és nagyon korán kel.

000000000

2vkx6unz

Így már értem. Önmagában a ház nem indokolta volna, de ha két autót is tölteni kell akkor már érthető. Nekem az autó töltéssel csak az a gondom, hogy napközben amikor lehetne tölteni akkor nincs ott a jármű mert azzal megy az ember dolgozni... amire meg hazaér addigra meg nem vagy csak keveset tölt.

ywathzay

Hol itt a probléma? Ezért jó az egész, mert olyankorra már ott vannak az atom-, szén-, és gázerőművek, azok megtermelik a szükséges energiát a kocsik töltésére! Is![#nyes]
Ilyen egyszerű a környezettudatos létezés.

2vkx6unz

Azért a kép ennél kicsit árnyaltabb... Egy elektromos hajtású autónak mindegy, hogy hol tölt, ha a van egy napelemes rendszer ami betáplál valahol a hálózatban akkor biztosan akad egy jármű ami képes lesz felvenni azt az energia mennyiséget. Vagyis csak adminisztráció/technológia kérdése, hogy akinek napeleme van otthon annak a töltés a helyszíntől függetlenül olcsó legyen ha nem is teljesen ingyenes addig a mennyiségig amennyit a hálózatra termelt. Utána meg lehet fizetni egy magasabb (piaci) árat. Nyilván ha épp ott tölt ahol a napeleme termel akkor nem kell szállítási, rendszerüzemeltetési díjat fizetnie.
Nem állítom, hogy most meg lehetne oldani a jelenlegi nagyon kényelmes életmódunkkal azt, hogy csak napelemes rendszerrel éljünk, de lehet csökkenteni a nem megújulók felhasználását.

000000000

000000000

Napelem nélkül is olcsóbb elektromos autót tölteni otthon mint benzinnel tankolni a benzinest. Legalábbis itt nálunk.