Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

vjanos

Kicsit hasonló problémakör...

Az utóbbi fél évben többször volt több órás áramszünet mifelénk. Ezenfelül többször beinog a hálózat, villannak a lámpák...

Most vasárnap mikor gyertyát keresgéltem, azon gondolkodtam, hogy kéne egy közepes (~3-5000VA) szünetmentes táp ami a házban a világítást, fűtés keringetőt és a kisebb fogyasztókat elvinné.
Bár három fázis van és azon szét is vannak osztva a helységek, szóval nem is biztos, hogy egyszerűen egy fázisra lehetne hozni akár csak a világítást.
A nagyobb fogyasztókhoz van külön vezetékezésem.

Vagy egy aggregátor a táp helyett. Vagy mindkettő.

A szünetmentes táp elvileg megoldja a közhálózat leválasztását?
Viszont ha a tápot akarnám aggregátorral tölteni, akkor azt gondolom csak a normál bemenetén lehetne, akkor meg mégis kéne az egész elé leválasztás?

Most hogy így bepötyögtem, már nem is biztos, hogy egy gondolatkísérletnél többet megér-e ez az egész :D

hostya

Mindkét videóban elsősorban a napelemes rendszerről beszélt mindenki..
A kivitelező átverő koklerről, (aki felvette a pénzt a tervezésért/kivitelezésért) alig esett szó..

PSoft

Félreértettél, vagy talán csak én nem voltam egyértelmű...

Idéz...nők külsejét nem úriemberes becsmérelni...

Én ere írtam amit írtam, a "latin lovereket"-t...lerosszom. [#nyes]

jani300

Lehet félre is értem a hozzászólásod lényegét .
De itt a megrendelő nem egy zöld emberke .
A megrendelő dúsgazdag kőkemény üzleti befektető , aki az elvárt magas kamatot reklamálja a befektetése után .
Az csak hab a tortán hogy a napelemben műszaki analfabéták .
A kivitelezőnek itt nagyon meglehetett kötve a keze . Fel lehet azt a napelemet megfelelő módon is telepíteni , csakhogy nemá ,az csúnya lesz ,mit képzel !
Esetleg ha visszavennének a "kacsaláb" sebességéből nőhetne is a megtakarításuk !
A részletek ismerete nélkül írom ezeket .
Azért érdekes lenne meghallgatni a tervező telepítői oldalt is .

RJancsi

Gondolom attól tartanak, hogy egy házilag összetákolt "szünetmentes táp" visszatermel a hálózatra ha áramszünet van. Hiába van nekem is napelemem a tetőn, áramszünet esetén lekapcsol és egy kóbor elektron sem vándorol a ház hálózatába sem. Épp azért, hogy ha azért van áramszünet, mert a villanyászok valamit szerelnek, ne érje őket meglepetés egy házi kiserőmű visszatáplálása miatt. Persze elvben megoldható lenne, hogy ha nincs hálózati áram akkor csak a házat lássa el de ilyet még nem láttam. Lehet, hogy az inverterek "maguktól" nem is tudják az 50 Hz-t, a hálózati áram adja az "ütemet" a szinkronizáláshoz.

hostya

"Lehet félre is értem a hozzászólásod lényegét ."
Valószínű...

"Azért érdekes lenne meghallgatni a tervező telepítői oldalt is ."
Igen!
Érdekes lenne az is, de gondolom arról nem készült videó...

fn47xk7ei

Miért, te feltelepítenéd az északi oldalra a napelemeket ha a megrendelő "csak" úgy gondolja ott szebb lesz? Szerintem dirrektben nem úgy van és biztos, hogy tudták a telepítő szakemberek így nem tudja majd teljesíteni az elvárt igényt. Ez pereskedésnél komoly adu lenne a megrendelő kezében így inkább közös megbeszélés alapján való döntés hozatalt- kivitelezést látom-vélem valósnak inkább erre a helyzetre. A megrendelő meg egy-két lényeges dolgot azóta elfelejthetett és most egy kicsit vonaglanak. Van pénzük ( látszik, hogy szeretnek vele dicsekedni is) így valószínűleg egy másik céggel majd bővíttetik a rendszert.

jani300

Ha nem megfelelő sehogy sem a tető tájolása , akkor ki kell fordítani a tető síkjából .
Szerintem pedzegethettek hasonló megoldást , csak ugye másnál is síkban van ,úgy legyen punktum .
 Nem telepíteném ,otthagynám a fenébe őket ,kínlódjon velük más .
És gondolom ha esélyük lett volna már rég pereltek volna .
Közvetlen szomszédomban is a nyugati oldalon vannak a napkollektorok ,úgy áll a nyeregtető .
De ne legyen már ebből is vita , nem érdekel a bánatuk , csak nem lehet semmit egy nézőpontból nézni .

2vkx6unz

Meg persze ha valamiért nem áll le az inverter és fázisban valamiért elcsúszik fázisban az Inverter visszakapcsoláskor valószínű az inverter húzná a rövidebbet.

Nem tudom mi a protokoll egy hálózatrész feszültség mentesítése során nem nem tartom kizártnak, hogy valamilyen módon a véletlen visszakapcsolások ellen védett. mint pl. egy vasúti felsővezetőt is összekötnek feszmentesítés után a sínnel. De vannak it villanyszereléssel foglalkozók akik majd kijavítanak.

keri

Ez így valóban nem olcsó.
De persze kérdés mennyi és milyen hosszú áramszünetek.

Nekem egy 700VA-es tartós üzemű szinuszos inverterem van szünetmentes célokra, most épp 200Ah 12V akkuval.
A nagy fogyasztók kivételével mindent elbír. Megoldja a hálózat átkapcsolást is, és az akkutöltést is. Ez nekem 65ezer forint volt, meg az akku még ennyi.

Ha nem 3 fázisú fogyasztót akarsz hajtani, akkor nincs szükség fázis eltérésre.
Elosztó szekrénybe beiktathatod, a szünetmentesen védendő kismegszakítók és a hálózat közé, de arra figyelj, hogy FI relét tegyél utána.
Aggregátort váltó érintkezős mágneskapcsolóval és egy extra reteszelt mágneskapcsolóval, lehet rákötni, így biztosan nem kapcsolhat össze a hálózattal, esetleg egy időzítőrelével lehet késleltetni a reteszt, hogy a hálózat megszűnése után ne egyből kerüljön rá, legyen ideje felpörögni az aggregátornak.

keri

Még az is lehet hogy elmondta nekik hogy ez így nem fog annyit termelni, mert árnyékban lesz fél napig a mező fele, csak nem értették meg.

keri

A normál visszatápláló inverter hálózat nélkül nem tud menni, de a hibrid inverterek tudják.

Gondolom megfelelően szabályos biztonsági leválasztással együtt.

keri

Ilyen nekem is volt.
Még amikor volt értelme PC-t összerakni, tettem ajánlatot 16Mbyte memorás gépre, de a javaslatom ellenére spórolni akart, ezért csak 8Mbyte-ot raktuk bele. Pár év múlva persze már kevés volt, és jött reklamálni hogy kiloptam 8Mbyte memóriát. Szerencsére mindent szépen vezettem és az orra alá dugtam az általa aláírt számlát, amin már 8Mbyte szerepelt.

keri

Na meg gondold el. Áramszünet van és te hajtod meg az egész utcát ha nem állna le [#nyes]

keri

Amúgy igen. Lekapcsolás, visszakapcsolás ellen védelem, mérés, földre kötés.