Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Szia Keri!

A 700W-os invertered gondolom csúcsban többet is tud, pl ha beindul valami, akkor rövid időre több teljesítményt vesz fel, és olyankor a legjobb ha nem kapcsol ki túlterhelésre.
 Olyan lakásokban ahol csak tv, számítógép és lámpa van, persze hogy elég.
 Ha viszont előkerül egy konyhai vízforraló, indukciós főzőlap vagy van a lakásban villanybojler, akkor ezeket valahogy le kell választani.
 A te esetedben pl nagyon jó, hogy télen ha elmegy az áram, a gázkazán nem kapcsol ki, mert az invertered intézi a dolgokat. (Már ha van kazánod)

A 700W-tal kapcsolatban lenne egy megjegyzésem. Írtad, hogy 200Ah és 12V.
 Azt kell tudni, hogy az akku 200Ah-t öt 5 óra alatt ad le, tehát óránként 40A. Erre tervezték az akkut. 12V x 40A az 480W.  Gyakorlatilag 5 órán át tud 480W-ot leadni folyamatosan, aztán vége.
Ha ezt 700W-ig kitolod, az 45%-kal több áram akkor már közel van a visszafordíthatatlan ciklusszámcsökkenés. Ezen kívül kevesebb energiát lehet kinyerni.
 Én azt javaslom, hogy hosszútávon még egy 100Ah  akkut mellé kellene tenni. Ezzel akkor azon kívül hogy az invertert megfelelően ki tudod használni, az elvi 2KWh tárolt energiamennyiséget 3KWh-ra növelnéd.

Azért elvi mert nem nagyon szabad egy ólomakkut 50% alá meríteni. Ritkán lehetséges egy 50..30%-ra merítés, de akkor azonnal vissza kell tölteni. Ha beleszámoljuk ezt és a hatásfokból adódó veszteségeket, akkor az elvi 2KWh a gyakorlatban csak 1KWh.

remrendes

Nem azt mondtak, hogy bele van irva a szerzodesbe a varhato teljesitmeny?
Mondjuk nem lepne meg az sem, ha a kivitelezo ennyire ertett volna hozza.

fn47xk7ei

Akkor itt már a jogi oldal kerül előtérbe és a kivitelező nyer mert a várható teljesítmény az nem garantált azaz valóságban bármennyi is lehet. A "várható" csak annyit jelenthet, hogy máshol ekkora teljesítményű napelemes rendszer eddig mért teljesítménye statisztikailag. Ami persze nem jelent garanciát arra, hogy vitatott rendszer is leadja majd. De mi valószínűleg már nem tudjuk meg mi is az igazság és mi lesz a végkifejlet az ügyben.

keri

keri

Igen, ez ilyen fajta.
Vissza hajló karakterisztikás.
A 700W-os flexemet pl. gyönyörű lágyindítással pörgeti fel [#vigyor]Persze közben csipog a túlterhelés jelző, de visszahajló karakterisztikás a túlterhelés védelem, így nem okoz gondot.

A többiben is teljesen igazad van, és így is működik. Külön nem mértem meg, de 4 fokozatban jelzi a terhelést 25% alatt marad többnyire.

Volt egyszer egy egész napos áramszünet, azt végig bírta, hiszen nem használok minden rákötött fogyasztót egyszerre.
Az akku amúgy már 10 éves és bírja [#vigyor]
Tehát ha megdöglik épp ideje lesz.
Van 10db 40Ah-s Panasonic szünetmentes akkum szükség esetére, de a Priusomat és napelemet is rá tudom kötni ha villany kéne.

remrendes

Hat latni kellene azt a papirt, amin kiszamoltak a varhato termelest. Ha hasrautesszeruen felszoroztak a szokasos kb 1100-1200kWh/kWp/ev-vel, akkor azert barmi elkepzelheto.

dtb

A napokban hirdettek valahol jó áron 240W napelemeket. Egy ilyen [#t19p135406#] szünetmentes megfelelne a tárolási célokra, mondjuk 10 panel erejéig?

keri

Mármint szigetüzemben akarod használni?
Az inverter nem rossz, bár szerintem házi körülményekre túl sok, és ezért nem hatékony.
Az akku töltése meg nem megoldott napelemről, azt még ki  kell találnod.

000000000

000000000

Jól meg vagyok elégedve első év után. A szükségünk felét nappal termeltük.

000000000

Jól meg vagyok elégedve első év után. A szükségünk felét nappal termeltük.

RJancsi

Nekünk 15 db  tábla van a tetőn (3 fázisú rendszer). Mi sem bántuk meg. Május végén lett felrakva, ezért olyan karcsú a májusi termés.

RJancsi

Nekünk 15 db  tábla van a tetőn (3 fázisú rendszer). Mi sem bántuk meg. Május végén lett felrakva, ezért olyan karcsú a májusi termés.

dtb

A napelem táblák pénztárca függvényében később bővítve lennének, de kell a tapasztalat. A töltést  ilyen , vagy hasonló eszközökkel gondoltam megoldani, mert így táblánként független lenne a teljesítmény, és a végüket meg szükség szerin közsíteném V/A függvényében. A linkelt típusból nagyon nagy választék van feszültség és áramerősség függvényében, lehet, hogy ez pont nem jó, de van kismillió féle, és olcsóbb, mint megvenni pl. egy félmillás Fronius rendszert.