Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Motoros

Hú bocs ez rossz topikba került.
Szépítek: mi lesz majd pár év múlva a lerobbant napelemekkel, napkollektorokkal vagy szélgenerátorral???

RJancsi

Legfeljebb a napelem lehet gond, a napkolletor egyszerű mint a faék (mitől menne tönkre?) ráadásul 99%-ban könnyen újrahasznosítható mert üvegből és aluból van. A szélgenerátor sem nagy kihívás, a fém részek újra olvaszthatók más meg nemigen van benne. Legfeljebb a vezérlő elektronika, de össz tömegéhez képest az elhanyagolható.

Rabb Ferenc

A baj csak az, hogy ezeket is neked kell elvinni a hulladékgyűjtőbe, ahol - ha jó napjuk van - pénzért átveszik. Mármint a Te pénzedért...

RJancsi

Egy olyan országban, ahol azért is adót kell fizetned mert adót fizetsz ez már semmiség... De nem politizálok...

ywathzay

Legutóbb hulladéklerakóban a síküveget nagy duzzogva elhelyezhettem a konténerben, de csak azért, mert már úgy vittem oda, hogy előtte apróra törtem, de mondták, hogy ezt nem kell erőltetni, mert később így sem fogják átvenni.
A közeli MÉH-ben több száz köbméter üveg, valamint autótükör gyár hulladéka -foncsorozott üveg- áll hegyekben. Sajnos tudom, sokszor hogy szabadulnak tőle, mert az üveggyárnak nem kell. Ugyanitt fröccsöntött alkatrészek leeső darabjai, felmérhetetlen mennyiségben, és egy soha nem használt újrafeldolgozó gépsor, ami ezeket a műanyag hulladékokat újra granulátummá varázsolja. A multi mossa kezeit, ő szabályosan elhelyezte, fizet érte vastagon, onnan már nem az ő sara. Na kb. ez lesz majdan az egyre szaporodó akku, és egyéb környezettudatos maradékkal.
Minden újra hasznosítható, de sajnos legtöbbször csak PAPÍRON!

dtb

Sajna rosszul tudod, a szélerőművek elhasználódott lapátjai miatt is megy a fejvakarás, épp az év elején cikkeztek erről több oldalon is.
A szélerőművek árnyékos oldala
A szélerőművek lapátjai....
Nem megoldott a szélerőművek hulladékának az elhelyezése...

Motoros

Azért én inkább ücsörögnék 200 literes teli nyitott benzineshordó mellett égő szivarral mint használt vagy új litiumion akksikkal rakjam tele a házamat, mert akár ÍGY is járhatnék. De biztos mindenki emlékszik nemrégiben a mélygarázsban történt tűzre...talán a németeknél vagy hol...ahol a tűz a több emeletes épület tartóoszlopát tette tönkre, és a fölötte lévő födém is megsérült. Aztán a villany autókat kitiltották a mélygarázsból...hát ez is egy megoldás tünetileg.

Motoros

Üvegbe nem érdemes befektetni (napelem), vagy aranyba vagy vasba érdemes. Most a tömör vas 80 ft/kg az öntvény 100 forint. Nemrég még 40 forintot adtak érte.[#nyes]
Bár valaki valamikor azt mondta, hogy a vas árának gyors emelkedése nem jó jel.[#nemtudom]

ywathzay

Ez ott nem befektetés, hanem regisztrált lerakó/ tároló/ feldolgozó/ eltüntető. Tehát ezért neki fizetnek. Amúgy van ott fémhulladék is bőségesen, azért jelenleg még fizet

remrendes

Ha arra hasznalod a fukaszat, amire valo, akkor az egy jo dolog.

RJancsi

Nem ugyanarra gondoltunk. Én a "háztartási" kiserőművekre, Te meg az ipari tornyokra.

PSoft

IdézNem megoldott a szélerőművek hulladékának az elhelyezése...

Hát ez az, az...sem! Senki nem akar csinálni semmit, csak begyűjteni jó pénzért a mindenféle hulladékot. Gyűlik is hegyekben a rossz mindenhol.
Nem elhelyezni, feldolgozni/újrahasznosítani kellene, csak az ugye nem kevés pénzbe kerül(ne), egyszerűen az osztás után már...nem fussa rá. [#violent][#violent][#violent]
(miért nincs kötélen lógó nyelvű smiley???)

keri

...és a hálózata is rossz.
Nálam pl. még nem volt ilyen túlfeszültség miatti leoldás, de előre gondolkodok, mert most még jó üzlet a szaldós elszámolás a szolgáltatónak, hiszen csúcsidőben termel a napelem, amit este ad vissza csúcsidőn kívül, de előbb utóbb lesz akkora lakossági kapacitás amikor ez már valóban gond lesz, és akkor áttértnek a bruttó elszámolásra, akkor pedig minimalizálni akarom ilyen trükkökkel a hálózat használatát.

Kora tavasztól késő őszig ez simán nulla lehet a hálózat használat egy nem túl nagy akkuval is.

Ha télen is független akarok lenni, arra meg a napelemek túlméretezése a megoldás, mert téli nyári viszonylatban elraktározni az energiát észszerűtlen lenne, de ilyen 1 hetes viszonylatban egyáltalán nem probléma, a gyakorlati tapasztalatok alapján.

keri

Dehogynem V8-asodat is lehet tölteni vele, a holdfényről [#eplus2]

Érted te hogy működik, minek kérdezel hülyeségeket?
Az önigazolásodat hogy ez hülyeség meg nem én fogom megadni [#bee1]

keri

Pl. úgy hogy nappal ha rá van dugva és termel a napelem felesleget, akkor tölt, ha nem töltött fel akkor éjjel az olcsó áramról feltölti teljesen reggelre.