Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

szf

RJancsi

A legtöbb vákumcsöves rendszernél a csöveket egyenként lehet cserélni. Ha a sziloplaszt nem segít...

ecp4rs0md

Sajnos a sziloplaszt nem segített,így fúrtam a cső aljára egy kis lyukat, vákuum nuku de még üzemel a 12-ből 4 lyukas.

jani300

Sziasztok !
Olvasgattam itt a napelemekről szóló hozzászólásokat .
Nincsen infóm arról hogy a megtermelt ,és a hálózatba mint puffertartályba visszatermelt áramot hogyan lehet hasznosítani .
Annak alapján amiket itt olvastam úgy értelmeztem ,hogy a hálózatba betermelt áramot ,más időben . el lehet fogyasztani .
Beszélgettem ma egy hölggyel aki telepíttetett napelemeket . Ő azt mondja ,(legalábbis én úgy értem) , hogy csak pillanatnyilag tudja elhasználni a megtermelt áramot .
Amit már visszatápláltként mért a mérő azt már nem engedi visszafogyasztani a szolgáltató , meg kell vennie .
Tehát a termelt áram nem forgatja visszafele a mérőt , azt külön mérik ,és "rosszé húgyé" kénytelen eladni a szolgáltatónak .
Most rosszul értek valamit ?
Vagy esetleg létezik megoldás a problémára ?
Egy milla körüli befektetés így csak szolgáltatónak hoz hasznot :(

jani300

itt is azt állítják hogy lehet visszafogyasztani  
Nem értem . Lehet szolgáltatói túlkapás ?
Másként mondva ,átverik a tudatlan nőt ?

ywathzay

Szerintem nem nőt kell ez ügyben megkérdezni. Mivel éves leolvasás van, összevetik a fogyasztott és a termelt fogyasztásmérőt leolvasáskor. Amelyik oldalra billen a mérleg, oda kell fizetni, ha ügyes vagy nullázol. Igazából azért nem akarja senki "eladni" az áramot, mert keveset fizetnek érte.

jani300

Valamit félreértettél .
Csak beszélgettem egy ismerőssel .
Én nem szeretek semmit kérdezni a szolgáltatóktól ,mert több ízben lebuktak előttem , hogy pofátlanul hazudnak .
Írásban kérem a feltételeket .
A számlázással kapcsolatban pedig egyértelmű okirat hamisítással megfogtam a helyi vízművet (hamis , valótlan tartalmú számla) ,Azóta avval az előadóval valahogyan nincsen már problémám :) Persze ellőről fog kezdődni a meccs ha esetleg munkát változtat :)

vjanos

jani300

Köszönöm ez hihetőnek tűnik !  Talán :)
Azt írtam beszélgettem egy hölggyel . Nem jártam utána .
Még könyörögni is bement :)
Nem állítottam hogy értene hozzá , és nyilvánvalóan nem érti mit állít meggyőződéssel .
Majd megpróbálom elmagyarázni ,ha találkozom vele .
Egyenlőre még csak látásból ismerem ,de ma már tegeződést kezdeményezett :)

jani300

"Szerintem nem nőt kell ez ügyben megkérdezni"
Ezt nem kellett volna írnia :)
A többi ok !

ywathzay

Mert miért? Az én feleségem is képes 3x körbemagyarázni valamit amiről úgy gondolja hogy tudja, közben mégsem érti a lényeget, és teljesen másképp jön le a mondandója. Pedig 2 diplomája van, nem buta, nem azért. Csak mert NŐBŐL van. [#vigyor3]

jani300

A napkollektort is elkezdte magyarázni ... :)
Amikor megemlítettem hogy arról hallgattam kamarai előadásokat , akkor azért témát váltottunk :)
De aranyos ,csak az a baj hogy egyidős velem :)
Na ! [#wave]

keri

Dehogy is.
Évente van nullázás. Persze ősszel, hogy le tudják nyúlni a pénzed amit megtermeltél első évben nyáron, de után éves szinten csak a különbözetet fizeted.
Valóban nem tényleges oda-vissza forgó az óra, külön kijelző van az elfogyasztottnak és a megtermeltnek.
Valami pár ezer forint hálózathasználati díj van csak ha nullára hozod ki.
A túltermelést viszont tényleg lenyúlják. Illetve a beszerzési ár 80%-át hajlandóak érte adni, ami töredéke annak amit te fizetsz érte, szóval akár az utcára is érdemes kitenni hősugárzókat, ha többleted van. [#hehe]

Kolléga kiépített infrafilmes fűtést, így a túltermelése neki ott megy el.

keri

Igen, van rá esély.
Apáméknál és kb. az összes napelemes ismerősömet át karták cseszni, szóval tuti szándékos
A visszatermelést hozzáadták a fogyasztáshoz és ki akarták vele fizettetni. Amikor megreklamálta, olvasás nélkül válaszolták hogy ők aztán jól számoltak és kikötik ha nem fizet. Befizette, hogy ne legyen gond és megint követelték, és rossztak a fejére, amikor mondta hogy egyrészt befizette másrészt ők tartoznak.
Aztán mielőtt lejárt volna a határidő tett egy feljelentést apám, utána küszöb alatt kúszva hajbókoltak és mézesmázosan fizették vissza kamatostul, csak vonja vissza a feljelentést [#hehe]
Energia hivatalnál kell panaszt tenni ilyen esetben.