Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Teleszkópokkal mérik a messziről.
Ez a saját galaxisunk közepén van.
Infra távcsővel több év alatt rögzítették ezt a felvételt.
A csillagok pályája igazolta Einstein elméletének helyességét.

keri

Másik, hogy vélhetően nagyon sok kisebb feketelyuk van akár a Tejút rendszerben is, szóval amint megoldják a csillagközi utazást, feketelyukba is lehet szondát küldeni.
Igen, nyilván az esemény horizont mögé nem fogunk belátni, de így is hasznos méréseket lehetne végezni....de úgy vélem ez már a 22. század problémája [#hehe]

000000000

Vannak dolgok amit felfogni is borzasztó, például vannak olyan bolygók amiknek 1 kávéskanálnyi anyaga is nehezebb mint a Himalája egésze !

keri

Az a neutron csillag.
De amúgy igen.

Bolygók esetén nem fordul elő ilyen nagy sűrűség mert akkor már képes lenne a fúzióra is, azt meg csillagnak hívjuk.
Amúgy a Jupiter csak ebben különbözik a naptól, hogy kisebb, ezért nem érte el a kritikus tömeget.

000000000

Az nem tudjuk hogy vezet e valahova ez is csak feltételezés a FK ha eltünik benne valami...
De igy átgondolva az idö utazás a legnagyobb bravur amit az ember elérhet technikailag meg következményileg is![#hawaii]

7ribea2ss

Van egy 2,65 m2-es vizes napkollektorom, ami nincs felszerelve. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen időben- télen- ha süt a nap termel-e meleg vizet? Egy 12 m2-es helységet kellene fűtenem vele.

szf

Milyened van?
Nekem vákuumcsöves van igaz ma csak 45-ből 50fokos vizet csinált.

RJancsi

Szia! Nekünk is vákumcsöves kollektorunk van. Ma egész nap borult volt az ég, de így is 50 fok körül ment vagy 3-4 órát. A "csúcs" eddig két éve egy karácsony környéki szikrázó napsütéses nap volt. Nappal -15°C léghőmérséklet mellett +70°C jött le a tetőről. Van egy 600 literes puffer tartályunk amit belső spirállal melegít a napkollektor (amiben persze fagyálló kering). A padlófűtésünk 35-38 fokos vízzel megy, egy keverőszeleppel csatlakozik közvetlenül a tartályhoz. Ha szépen süt a nap, télen egész nap nem kapcsol be a gázkazán. A használati melegvizet egy külön hőcserélő állítja elő "átfolyó" rendszerrel.

7ribea2ss

7ribea2ss

Jó hír, hogy télen is használható, Köszönöm a segítséget.

RJancsi

Itt egy cikk a különböző napkollektor típusok összehasonlításáról. Eszerint a vákumcsövesek előnye, hogy ha nagy a hőkülönbség a külső és a belső tér között (jellemzően télen), akkor a vákumcsöves nagyobb hatásfokkal működik. A hagyományos síkkollektorok előnye pedig a gyártótól független kb. azonos hatásfok (kiforrott technológia) míg a vákumcsövesek elég nagy szórást mutatnak.

7ribea2ss

Köszönöm a linket, a vákuumcsöves jobb lenne, de ez van ingyen.

ecp4rs0md

Nekem vákuumcsöves van de már több csöves is felvizesedett nem tudom miért, valaki tudja mi lehet a baj? A vákuumos rés vizes lesz de nem a rendszerből hanem kintről eső után szerintem.