Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ezeket a fűthető ruhadarabokat kellene ellátni egy "köldökzsinórral" meg egy pár adapterrel. Így ha odaállsz egy géphez akkor egy spirálkábelt egy mágneses csatlakozóval csak odadugsz, a mondjuk szintén mágnessel rögzített adapterhez, és már melegedhetsz is. Ha meg elfelejted és nagyot mozdulsz akkor a mágnes simán elengedi a kábel végét. Az eszköz ilyenkor csippanhat egyet figyelmeztetésül és mehet akkuval tovább. Pont az ilyen kevés mozgással járó odafagyós munkákhoz volna nagyon jó.

svejk

Vagy 15 éve készülök a leírásod alapján csinálni derékmelegítőt autós fűtőüléshuzatból.
De mindig kitavaszodik mire tettekre válna a gondolat. :(

s7manbs8

Nem tudom hogy van ez, de pl. a macskáim, cicáim egész jól elvannak az 1 centis sűrű bunkáikban és még enni is alig kérdnek, akkor embernek se kéne sokkal több ráfordítás, ha ügyes lenne. :)

s7manbs8

Nem napelem cserpet kell feltalálni, hanem napelem kabátot, nappal feltölti magát este meg fűt. :)

wtwpbr0re

Hamár futheto ruhadarab, akkor EZ megér egy kis utanajarast!:):)

Motoros

1965 körüli a történet, akkor még nem 1000 forint volt a petró, ledes lámpa meg még sehol, a rádió detektoros.
A kormozódós lámpaüveg meg takarékosságra tanított, és nem fényűzésre.Nem volt az se jobb se rosszabb...más volt.

tibs

Csináltunk mi annó fűthető ruhát csak belebuktunk.
A picében mai napig ezt használom. 125-150Wh és 42C-fokos álomban dolgozok.
https://tesztmotor.hu/felfutott_allapotban_teszteltunk_thermoflash/

keri

[#taps]
Mondom én hogy megoldjuk mi itt a fórumon [#vigyor]

Bár egy fűthető kezeslábas kéne nekem, mert a lábam szokott fázni.
Odaraktam egy ~50W infrasugárzó fóliát az asztal alá, de gyakorlatilag csak a talpam nem fázik ettől [#hehe] Annyira helyileg melegít, hogy körbe kellene sugározni a testemet, akkor meg már egy sima fürdőszoba melegítőt is berakhatok a műhelybe és úgy az egész meleg lesz.

keri

Nyúzzam meg a macskákat és csináljak belőlük kabátot? Vagy hogy? [#nemtudom][#hehe][#vigyor]

keri

Arra akartam rámutatni hogy petróval világítani elképesztően gazdaságtalan. 1kg petróleum nagyjából 11kWh energiát tartalmaz. Ha egy aggregátorban égeted el akkor is kinyersz belőle 2-3kWh-t minimum (tudom van rosszabb, de jobb fogyasztású is, de alapból ugye elég gazdaságosak az erőművek amikből a villanyt nyered). Egy 10W-os elég fényes LED-el Egész évben lehet világítani ennyiből takarékoskodás és koromtisztítás nélkül.
Szóval lehetett úgy is élni, főleg hogy nem volt más, de nem térnék vissza oda, és legfőképpen nem gondolom hogy hó de jobb volt akkor.
Éppen ezért elég maradi és nem bölcs volt nagyapád kijelentése, bármilyen vélt vadregényes romantikát is párosítasz ehhez.

Máskülönben a lehetőséged neked is meg van, még sokkal gazdaságosabb is lehetnél, hála a modern technológiának, de még sem vagy az, mert végeredményben te is szereted a kényelmes életet.

keri

Hol lehet ilyet venni? A gázpalackos megoldás nagyon szimpi. Én is törtem a fejem ilyenen.

Motoros

Amikor bekötötték a villanyt nem tudta az öreg mibe fog kerülni, tartott tőle, de hamar megkedvelték.
Vásárolt egy RA 2103 tipusú csöves rádiót, és dobta a detektorost. Aztán jött a TV vásárlás és alig várták a délutáni folytatásost a nagyanyámmal.
A villanyvilágítás miatt szétvésette a vályogházat, a mestergerendán lógott az izzó a jellegzetes bádog búrával.
A petrofor meg a sparhelt ugyan megmaradt, de a kis villanyrezsót tartaléknak beujitotta.
Úgy hogy csöppet sem volt maradi. Sőt! [#ejnye1][#ejnye1]

ebalint

Egyben voltak "maradiak".  / az enyémek

Kölcsön pénzt nem kértek, hitelt nem vettek föl, addig nyújtózkodtak, amíg a takaró ért.

Nagyanyám azt mondta : " Nehéz szegénynek lenni, de jó. "

Ezeket ajánlották nekem is.

.

tibs

Már sehol. Réges-rég belebuktunk.
Most már késő fagyjon meg mindenki. [#violent][#mf2]