Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

A szélkereked mekkora átmérőjű, és milyen áttétellel hajtja majd a generátorodat? Ezektől is sok függ.....

ecp4rs0md

Kedves Árpád!

Köszönöm ezt a jó tippet már elolvastam és első nekifutásra azon méretek szerint megépítem és meglátjuk.

ecp4rs0md

Áttételről pontos adatot még nem tudok és autónak a fogaskoszorúja és a bendix kereke amit oda szántam.(de még nem számoltam meg)

Kisamotors

ecp4rs0md

Kisamotors

Még, ha csak egy érvem lenne ellene, de legalább három van.

Iszonyat zajos lesz, egy nap alatt fog elkopni, nagyok a mechanikai veszteségei.
A fogaskoszorú és a bendixkerék áttétele kb. 1:10-15-höz, ami kicsit soknak tűnik.

Laposszíj (Poli-V) hajtás kell oda, olcsó és bármyilen méretben van.

Rabb Ferenc

Akkor úgy gondolom, hogy elolvastad az EM 1975/6 számában lévő szélkereket is.

Remélem feltűnt, hogy mindkettő egy pár száz wattos gépkocsi dinamót hajt. Ezzel nem lesz egyszerű dolog felfűteni a nagy fűtési puffert. Mondhatnám úgy is, hogy lehetetlen.

"sanyi" számításaiban a képlet jó, csak a végkövetkeztetés hibás. A 10m/s szélsebességhez tartozó kb 650W és a 30m/s-hoz számolt 17,5kW a szél teljesítménye és nem a lapátkeréké!!!

A rendszer hatásfoka 10-30% között van kis sebességeknél. Tehát a 650W jó lesz 100-200W-nak is. De 30m/s (108km/ó) szélsebesség esetén (ha el nem fújja két utcával arrébb az egészet) a turbulencia miatt a hatásfok ettől még sokkal rosszabb.

Szóval néhány száz wattnál többet ne várj. Az kevés, hogy majd meglátjuk... Sok munkának, és szomszéd bosszantásnak jó - de házilagos energiatermelésre viszont sajnos nem...

ecp4rs0md

Tehát, házilagos energiatermelés az igazából nulla, semmi megoldás nincs rá?

keri

Függőleges tengelyű olyan pocsék hatékonyságú, hogy azt felesleges fékezned is [#vigyor]
Amúgy az előttem szólóval értek egyet. Nem kell fékezni külön. Szabályzásnak ez egy buta módszere. A generátor annyit fékez, amennyi energiát megtermel.

ecp4rs0md

Szerinted is felesleges dolog? Nincs értelme, mivel gazdaságilag nem rentábilis ez az egész?

keri

Nem lehetetlen, de elég komplex a probléma. Nem biztos hogy megéri vele foglalkozni.
Hobbi szinten autó generátorral pár száz wattra még könnyű, mert van hozzá minden, olcsó bontott alkatrészek, de ha nagyobb teljesítményt akarsz oda már komoly szabályzás és elektronikai ismeret szükséges és akkor már illik egy megfelelő szárnyszerkezetű turbinát is használni, nem csak hordókból eszkábált valamit, mert nem fogja meghajtani a több kW-t.

Ha fűteni akarsz, tegyél fel napelemet, abból kvázi korlátlan teljesítményre is könnyű építeni erőművet boltban kapható megfizethető árú komponensekből.

Igazából nem is értem kinek éri meg a kis méretű pár kW-os szélgenerátor, mivel ezek gyakran drágábbak mint ugyan ekkora teljesítmény napelemből.

ecp4rs0md

Fűtés rásegítésre gondoltam, de lehet akkor ez sem jön be. Napkollektort tettem fel 3 éve az jó nyáron a meleg vízre, de télen mi segít? Hogyan lehet olcsóbbá tenni a fűtést?Most szénnel próbálkozom de az kb. annyi mint fával, a fát folyamatosan emelik, már közel jár a 30 hoz.

2vkx6unz

Ez valóban így van amit írtam a szél teljesítménye és nem a lapátkeréké, de midössze arra akartam rávilágítani, hogy köbös a függvény és már egy 1m2 felületű szélkerket is komoly igénybevétel éri viharos szélben és az 1m2 nem számít nagy szélkeréknek. Az elméleti hatások olyan 59% a szakirodalom szerint a gyakorlatban 30% alatti amatőr viszonyok között, de akkor is 30m/s mellett már közel 6kW amit kezelni kellene. Az meg már nem játék kategória. Vagyis egy szobabicikli fékberendezése ide több mint alkalmatlan.

A szélkerék tervezésekor viszont figyelembe kell venni, hogy akár ekkora szél is lehet és hiba nélkül el kell viselnie.

RJancsi

A hordóból készített függőleges tengelyű szerkezetnek még egy komoly kihívása van. Piszkosul nagy a tömege és nehéz dinamikusan kiegyensúlyozni. Márpedig ha nem sikerül tökéletesre és feltámad a szél akkor szét fogja rázni az egész szerkezetet. Én biztos nem mennék a közelébe amikor az 50 kg körüli rotor pörög vagy 100-150-et percenként...
Ha már függőleges tengely, akkor 3-4 szárnyszelvény rugós pozícionálással, amit a szél torlónyomása automatikusan "vitorlába" fordít így szabályozva a fordulatszámot.
5kW-os szélturbina