Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

xbwtgv9j

Üdv hozzáértőbbek
 A csatolt képen egy vonatkerék van centírozva. Ha ezt felpörgetjük pl 2-3 ezres fordulatra, jól gondolom hogy a forgás szinten tartásához már nincs szükség hatalmas energiára mert a kinezikus energia uralkodik? A külső része nagy feszültséget gerjesztene, míg a korong belső részén egy dobmotor kapna teret. Hülye vagyok?

designr

Miért kellene kevesebb energia a mozgás szinten tartásához mint egy 10kg-os keréknek?
Nem látom értelmét növelni a szélkerék súlyát.

sastas

A felpörgetéshez több energia kéne, a szintentartáshoz, kvázi ugyan annyi, sőtt valamivel több is(a csapágy jósága, valamint ugye a kerület nagyobb, tehát nagyobb területen surlódik a levegővel, stb). Annyi lenne az előnye, hogy az apró impulzusokra kevésbé érzékeny, mivel a tehetetlensége sokkal nagyobb.

xbwtgv9j

Ja ez nem szélkerék, kisebb energiával forgatott tömeg
A szelet szerintem egész máshogy kell kihasználni. Pl ahogy a természet. Egyszerű példa: a szél fúj egy fát, a törzse hajlik valamennyit, ez elég ahhoz, hogy a fa rostokban széthúzódást hozzon létre, majd egy anyagi beépülést, ettől nő. ugyan az mint a gyúrósok izomrostszakadást érnek el majd a fehérje beépül. De maradjunk a fánál, ami tökéletesen kihasználja a szelet, igaz nem egy flexet vagy egy hősugárzót hajt vele. Következtetés: az ember csinálja rosszul. A fa egy aksi, ami nagyon sok hő és egyéb energiát raktároz. Az megint más, hogy annak vissza kéne kerülnie a földbe tápanyag formájában, nem pedig elégetni. De végeredményben energia nem vész el csak átalakul, égetéssel nem tápanyagként szolgál, hanem hőként koromként jut a légkörbe, máshogy alakul át energiává...
Következtetés:
 minden egy rugó ami körülvesz minket, ezt a rugót a természet számtalan formában benyomja nekünk, hogy a visrosszugásából energiát vegyünk ki. Egyik formája a szél. Mi azt csináljuk, hogy ezt a rugót benyomjuk egy energiahordozóval, és a visszaalakulásból pedig energiát veszünk ki. Csak az energiahordozók elfogynak, és károsak. A légréteg is egy rugó, összenyomható. A probléma hogy a természetben nincs 220/380 v al működő folyamat. Ne várjuk hogy hiphopp megtermeli nekünk. Itt egy teljes szemléletváltás kell valószínű. Van energia, korlátlan, ingyen van, megújuló de nem nagy energiák. Ezzel kellene megtanulni élni.

designr

Ha konkrétan leírod mire szeretnéd használni biztosan kapsz választ.
A nagy tömeggel annyit érsz el hogy több energia kell a felpörgetéshez,tehát a tárolt mozgási is több lesz..
Ezzel működés közben nem nyersz(fenntartáshoz is több kell),csak majd a lassuláskor többet tudsz kivenni belőlle mint egy kicsiből..

xbwtgv9j

Igen télleg.. lassuláskor adja vissza. Ez is egy rugó effektus

xbwtgv9j

Ugyan az mint amikor feltekerünk egy dombra aztán legurulunk a túloldalon

xbwtgv9j

svager

Nem tudom mi lehet a titok,de még egy ilyen szerkezetet sem láttam csak műhelyben,vagy ház előtt működni.
Miért nem működik egy platós autón vagy utánfutóra feltéve?
[#nemtudom][#nemtudom]

Motoros

Egyszerű pedig az elve. Amikor a linkre kattintasz akkor egy kis lökést Te is adsz neki. Már majdnem 3 millióan pöccintettek rajta. ha jól tudom a reklámokból valamit visszaosztanak. Ez fedezi a fűtés számlát akár.
Főleg ott ahol egész évben mezitláb lehet mászkálni.[#nyes]

ebalint

Nem tudom, hogy hány kg vagy, de biztos Neked sem mindegy, hogy hány kilós cuccal mész föl a dombra. 20 kg, vagy 120 kg.

xbwtgv9j

Egy mezőn bebizonyosodik hogy a forgatott tömeg a felére csökken kb

[yt]GeyDf4ooPdo[/yt]

ywathzay

Ez fizika. A tömeg pedig nem csökkenhet a felére, csak mert forog. Azért az elég durva lenne.