Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Csak egy érdekesség, legalább is számomra az volt.
Valamelyik újságban láttam pár napja:

Adva van egy jó nagy, karika gyűrű vagy inkább lyukas fánk formájú légballon ami héliummal töltenek. Ezt felengedik 150 méter magasra és ennek az egésznek a közepén foglal helyet egy generátor a lapátokkal.

svejk

Egy jó servomotort ha üresen tekersz nem érzel ellenállást, ugrálást...ha terheled, akkor a légmagos is visszafogja.
Gondolom egy légmagos tekercs hatásfokát Te is érzed, ugyan ezt lehet kompenzálni bazi sok tekerccsel bazi sok rézzel, bazi sok munkával, költséggel.

Én ha tanyán laknék biztos hogy csak vízemelésre használnám önkifolyós öntözéshez a szélkereket, valamilyen membrános szivattyúval.

svejk

Lehet...Mindenesetre a terhelés hatására bekövetkező fékezés a számottevő.
Sőt az ipari kerekeket betáplálással forgatják ha kicsi a szél..vagy valami ilyesmi...

svejk

A lényeg, hogy egy az általad belinkelt, vagy ahhoz hasonló komolyságú irodalom alapján biztos nem kezdenék neki építeni generátort...

jv7pu3a5p

Terhelésre még jóhogy fékez. Az indítás a gáz állítólag. De nem állok le vitatkozni mert még nem csináltam ilyet. :))

Farkas Ádám

nálam is a csak a generátoron kézzel érezhető erő tartotta a forgórészt, de a nagy lapátok könnyedén megindították.

svejk

Én sem, csak azt tudom milyen a légmagos tekercs hatásfoka. :(

jv7pu3a5p

Igen tudom a légmagos hatásfokát, egy kevéske fogalmam van azokról a dolgokról amiben áram folyik. [#vigyor3]
Amúgy egy szélgenerátoros fórumon már nem is tudom melyiken volt, én is pont ezzel akartam meggyőzni az ottaniakat. Hogyha jól vannak elhelyezve a vasmagok illetve mágnesek akkor nyitott kimenettel is szépen futna.
Aztán mikor nézegettem a külföldi oldalakat akkor láttam, hogy mindenki légmagossal csinálja. Valami biztos lehet benne.
Illetve egy magyar srác is megépítette valahol a határszélen. Ha jól emlékszem egy 1KW csinált, és dicsérte, hogy milyen jó. Persze lehet csak hazabeszélt. :))

svejk

Mint írtam terhelés nélkül NINCs tartónyomatéka a jobb PM servoknak.

jv7pu3a5p

Mérted, mi volt az a minimum szélsebesség , ami megindította és volt valami termelés is?

svejk

svejk

Egyébként meg igazi az igazi szinkron motor (generátor) lenne külső gerjesztéssel.
Ekkor csak bizonyos fordulat felett kapcsolná rá a gerjesztést.

jv7pu3a5p

De a szervónál még mindig ott van a magasabb fordulat. Ha meg már áttétel, akkor azt a kis tartónyomatékot is ami van neki (mert a nincs azért nem igaz) megtöbbszörözöd.  

keri

A lapos tekercsek miatt viszonylag kevés a különbség, és tényleg eléggé elterjedt a DIY kategóriában...jobban mint az AC szervó.

Abban igazad van hogy adott teljesítmény pont annyira fogja vissza.

És az sem igaz hogy sehol nem használják. Floppyk motorjai szinte mindegyik ilyen volt, illetve a HDD-k mozgató fejei is mind lapos légmagos tekercsek. Valamiért ott sem raktak bele vasat.

A légmagnak is vannak előnye, pl, nincs benne örvényáram és könnyebb.

keri

Ha tanyán laknék akkor lenne napelem, és szélgenerátor ami akkura termel, valamelyik általában működik. Ugyanis sokkal többe kerül a hálózatot kiépíteni mint ilyenekkel vacakolni...mondjuk egy szélkerék boltban szinte drágább mint a napelem ami elég röhejes pofátlanság szerintem.