Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez ügyben Farkas Ádám leírta a lényeget:"Ez is egy hobby"!
Nekem is ez a véleményem!
Ha veszed a berendezést, sosem jön be az ára!

Antal Sándor

Hát igen.Venni sosem lenne annyi pénzem.De építeni,az alkotás és fejlesztgetés öröme,és még ha valamennyire működik is,az más.Valószínű hogy egy házilag HOBBYBÓL barkácsolt szélkerék labdába sem rúghat egy gyári (sokpénbőlkifejlesztett) példánnyal szemben.Épen ezért kell jómagyar módjára lekoppintani a gyárit.Amit egyszer kitaláltak azt még egyszer nem kell,csak lemásolni....

svejk

Meg van az még Varga Lászlónál, szépen lezsírozva...
Ahogy ismerem a habitusát, sosem fog toronyra kerülni. :)

vjanos

Klassz!

Én is hasonlón töröm a fejem, csak http://napkollektor.cser.eu/" TARGET=_fnew>Cser-féle hőelnyelővel.

vjanos

Ha már ez a szélgenerátor téma szóba került...
Egy termetesebb AC-szervó motor mennyire alkalmas generátornak?

nvnshmpmn

Az enyémnek is ilyesmi a lelke. Hasonló, hárfa rendszerű maga a hőcserélő. Drain back tartályos megoldással építettem. Tegnap a kora délutáni órákban hatvan fokos volt a víz hőmérséklete, ami lejött a kollektorokból.  

svejk

Az egyszerűsége folytán hobbiban ideálisnak mondható, ha fel tudod pörgetni a megfelelő fordulatszámra kis mechanikai veszteséggel.

Farkas Ádám

Igen jó a szervomotor meg egyszerű is de pont az áttételezés meg nagyon megbonyolítja.

keri

Hobbi szinten a légmagos tárcsa motorok elég jók nem? Néhány neodium mágnes, meg lapos tekercs egy deszkalapra, és még nagy fordulat sem kell.

jv7pu3a5p

Szerintem is a légmagos, sok pólusú a jó.
http://practicalaction.org/docs/energy/pmg_manual.pdf" TARGET=_fnew>Itt egy pdf is, ha netán valaki építeni akarna.

nvnshmpmn

Príma ez a leírás. Ezt a generátort álló lapátozású szélkerékkel kellene megépíteni. Ha lenne felénk szél, biztos ilyet csinálnék.

svejk

Mivel nem próbáltam nem tudhatom, de gyanítom hogy a házi készítésű generátor sem lesz jobb hatásfokú mint egy hajtóműre szerelt gyári PM servo motor.
A neodinium mágnesek áráról nem is beszélve...  

1-1,5 kW-os noname vagy vezérlő nélküli motorokat bagóért lehet szerezni, ha szerencséje van az embernek akkor talál 1000 vagy 1500-as fordulatút is.

jv7pu3a5p

Azért nem jó mert nagy a fékező hatása a vas miatt, illetve viszonylag magas fordulat kell neki. Amiket nézegettem hobby kategóriás kerekek, szinte minden légmagos generátor figyel. Nagyon fontos, hogy kis szélsebesség is meg tudja indítani a forgást, ne csak a vihar.
CNC azért kicsit leegyszerűsíti a készítését. :)

Szalai György

Na most lehet, hogy hülyeséget mondok, de emlékeim szerint a szeles áramfejlesztő generátora jelentősen különbözik az AC servo motortól.
Az AC servo motorban páros számú tekercselt pólus, páros állandó mágnes pólus.
A szélgenerátorban meg páros számú állandó mágnes, és páratlan számú tekercs. Ettől nem ugrál működés közben.
Vagy valami ilyesmi.

Farkas Ádám

Nem szabad légmagost csinálni!! Nincsen is olyan motor az iparban hogy légmagos.  

Üresjáratban mérik a videókon aztán ha megterhelik akkor jön a poén.  
Nálunk hipersil magos volt, és ott is a légrést minimumra kellett hozni.