Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

nyiszi

Ha végignézed akkor rájössz, hogy úgy van kiszámolva ahogy te mondod.Csak oda irkáltam, hogy mit hogyan számoltam.

svejk

Tehát bement:
0,8 m3---34,8 MJ/m3 energiaértékű gáz, azaz 27,84 MJ

Kijött: 4,5 kWh + 1,2 kWh = 5,7 kWh == 20,52 MJ

(1kW teljesítményhez 1kJ energia kell másodpercenként, azaz 1kWh = 3,6 MJ)

Tehát a hatásfok a méréseid szerint: 73,8 %-os volt.  
Ez kb. hihető is...

A gazdaságosság pedig az előző hozzászólások szerint ugye:
befektetet: 120,8 Ft
kivett: 290,7 Ft (ha az összes vizet nappali villamos árammal melegítetted volna)  
Csak hogy a megtermelt tényleges villamos energia mindössze 61 Ft volt
A 4,5 kWh hulladék hőt vagy fel tudod használni vagy nem, de villamos árammá nehéz alakítani.

svejk

Az előzőből is látszik, hogy még mindig milyen olcsó a földgáz, vagy az ahogy milyen drága a villany? [#vigyor2]

svejk

Visszatérve az illesztésekhez, bizonyára nem a legjobb hatásfok egy 37kW teljesítmény leadására képes motorral hajtani egy 1,2kW-ot leadó generátort.
Értem én hogy a hulladékhőt is hasznosítottad, de nyáron a kutyának sem kell a meleg víz. :)

Egyébként kíváncsi lennék vajon benzinből hány decit fogyasztott volna el ezen teszt alatt a Suzuki? Van róla sejtésed?

svejk

És még ott lesz majd a további villamos átalakítás vesztesége, amit az inverter követ el.
Mert ugye nekünk általában a 230V 50Hz kell majdnem mindenhova.

nyiszi

Nem tudom hogyan számolod de ha 0,8m3 gázt elégetem akkor kapok 27,84 MJ hőt ami 7,73kWh.
1MJ=0,278 kWh.
Ha a gáz 151 Ft/34,8MJ akkor 15,62Ft/kWh.
Tehát a 7,73*15,62=120,74 Ft értékű hőt kapok.

Kaptam 4,5kWh 15,62Ft-os hőt ami 70,29 Ft.
És kaptam 1,2 kWh 51Ft-os villanyt ami 61 Ft.
Ha ezt összeadom akkor 131,49 Ft lett a 120,74Ft-ból.

svejk

De mért kevered a Ft-ot azaz a gazdaságosságot a hatásfokszámításba???

Te azt írtad #1813-ban hogy 108,8 % lett a hatásfok.
Én meg kifejtettem a #1825-ben hogy a hatásfok az csak 73,8 %.

A gazdaságosságot -mint írtam is- elismerem feltéve ha a hulladékhőt hasznosítani tudjuk.

svejk

hatásfok (%)= (kivett energia / bevitt energia) x 100

nyiszi

Ez csak kísérlet.Nem találtam olyan olcsó vízhűtéses motort ami kisebb.Nem 1.2kW a cél.
De ekkora fűtőbetétet találtam amivel lehetett próbálni.Ja és nem vizet akarok melegíteni a villannyal hanem az 51 Ft/kWh-ás áramfogyasztásom szeretném részben kiváltani és csakis a fűtési szezonban amikor a hőre is szükség van.A kísérleteim szerint ha több áramot veszek le akkor ez még hatásosabb lesz.

svejk

Tiszta sor...
a gazdaságosságot -most már sokadszorra írom le- aláírom.  

Írtam a #1818-ban is, hogy az iparban is használják.
Kecskeméten a Távfűtő Művek enyhébb teli napokon gázmotorokkal (több MW-sak) áramot termel, eladja a Démásznak, a hulladékhővel meg fűti a lakásokat.
De azért sírnak állandóan...:(

Csak azon ütöttem fel a fejem hogy azt írtad hogy 108% volt a hatásfok. Ez így nem igaz és téves következtetésre adhat okot.  

nyiszi

Egy kondenzációs kazánra azt írják,hogy jóval 100% felett van a hatásfoka egy hagyományos kazánhoz képest.
Én is azt számolom, hogy 108% a hatásfoka ahhoz képest ha csak egy kazánba égettem volna el.

svejk

Az már más kérdés, hogy onnan indultunk, hogy MPPT töltő, meg napelem, így én azt hittem a borús napokon akarod a generátorral a villamos energiát pótolni.

nyiszi

Az egész a 67V-ból indult, hogy evvel kéne tölteni a szünetmentes aksijait.De ha már szabályzó kell akkor legyen jó nyáron a napelemekhez is.

nyiszi

Borús napokon az aksiknak kéne bírni,és ha már nem bírják akkor visszakapcsol a hálózatra.Vagy a fűtési szezonba a generátor közben töltené őket.

svejk

De oké akkor nézzük ezt, a csak téli variációt amit leírtál.  
Jelenleg  a kísérleteknél 120 Ft-ból  előállítottál 130 Ft-ot, ez közel 10%-os nyereség.
A hatásfokon tudsz majd javítani biztosan, erre is igaz hogy nagyban jobb hatásfok érhető el.
Ha már megvannak a gépészeti berendezéseid, akkor már csak imádkozni kell, hogy a gáz ára ne közelítsen a villanyéhoz.  
Sajnos erre kicsi az esély...
(a gázolaj árát is lassan felhozz(t)ák az energiatartalommal arányos értékre)