Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Remélem azt tudod hogy 57.6 Volttal töltheted a 48Voltos akkukat.
Ha nem bírja akkor meg átételezni kell vagy kisebb generátort kell rá.

nyiszi

Én csak 55V-al akarom mivel a szünetmentes is annyival tölti.

svejk

A Susukinak lesz egy optimális fordulatszáma, ahol a legjobb a hatásfoka, egyértelmű hogy ott kell használni.

A PM forgórészű motor generátorkénti használatát szerintem még lehet senki nem dokumentálta kellőképpen, azaz milyen fordulaton mekkora áramerősség-feszültség neki a legjobb hatásfok.  

Első sorban ezt kellene kimérned, aztán az áttételt ehhez optimalizálni.
A motorod- most generátor- 6kW-ot ad le 3000 (1500?)-es fordulaton.
Közel ennyit ki is tudsz belőle szedni, csak kérdés ilyenkor milyenek a feszültség-áram viszonyok. Az nem sokat mond hogy a motor mondjuk 200V-os...

Utána lehet az intelligens töltőn gondolkozni.

Minden esetre én első körben azt csinálnám amit Pál mondott, hogy kapcsolóüzemű tápokat használnék.
Rengeteg 20-30 A kimenetű 48V-ost, (vagy akár két sorba kötött 24V-os) fogsz találni meglehet a padlásodon is. :)
Az akkuk gondolom zselések, csak a végfeszre kell figyelni.
Ezzel így nem lesz valami jó hatásfokod, de méricskélni elég...

svejk

A méréseidet ne felejtsd el jól dokumentálni!

nyiszi

Köszi a véleményt.A dokumentálás meglesz.
1500 a fordulata a Yaskawának.
1000 fordulat lenne a célom akkor megy szépen csendesen a Suzuki.Ezen a fordulaton 67V 17A terhelésen.1 óra alatt 0,8m3 gázt evett meg és a hőmennyiség mérő 4,5kWh hőt mért.Így számolva 108,8% volt a hatásfoka.

nyiszi

svejk

Milyen névleges teljesítményű a Suzuki moci?
Ez 67 V a vonalfeszültség?

Pedig sok fórumtársnak vannak 48V-os 25-35 A-es tápjai a GSM rendszerekből bontva.
A soproni kapcsolat még sokat érhet Neked. :)

svejk

Vizet melegítettél az árammal?
Hogy is mérted a hatásfokot pontosan?
Földgázról járt? Mennyi is most köbmétere?

000000000

svejk

Tehát 121 Ft gáz árából termelt 225 Ft (kb 50Ft/kWh) értékű villamos áramot.

Nem véletlen használnak sok helyen gázmotorokat villamos energia termelésre az iparban is.  

svejk

De azért írd majd le hogy számoltál hatásfokot.
A gáz hőértékéből?

nyiszi

67V egyenirányítva, hogy szimmetrikusan legyen terhelve a generátor.
Suzuki 50 LE (37 kW).  
De én csak alapjáraton akarom használni.
Földgázról ment.Vizet melegítettem az árammal.
A hulladékhőt pedig hőmennyiségmérővel mértem.A kipufogógáz is hőcserélőn megy át.

1 m3 gáz=34,8 MJ=151 Ft/m3
1 kWh villany=51 FT/kWh
0,8 m3=27,84 MJ=7,73 kWh=120,80 Ft
1 MJ=0,278 kWh
15,62 Ft/kWh
1 óra alatt 0,8 m3   4,5kWh hő   plussz   1,2 kWh villany
1,2 kWh villany   =61,20 Ft
4,5kWh hő=70,29 Ft
A kettő együtt 131,49 Ft
A 0,8m3 gáz 120,8Ft
Ez így 108,84%

svejk

No azért kevered rendesen a Ft-okat a hőmennyiséggel meg teljesítménnyel. :)[#circling]
Kb így szoktak számolni az örkmozgó feltalálói meg a freeenergiások.

A Ft az maradjon gazdaságossági számítás.

A kivett kWh meg a földgáz energiaértéke és mennyisége alapján szabadna csak hatásfokot számolni.

svejk

A termelt árammal melegített víz az másik tartályt melegített mint amit a hómennyiségmérő mért ugye?

nyiszi