Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

svejk

Hmm.. Borúlátó vélemény, de sajnos nem kizárt.

mxjj54gxi

Fejlesztünk hasonlót, 1MW körüli teljesítménnyel.
Délen, és ha inkább felhőmentes az időjárás, akkor jobb forgatni, de ilyen északon, és ahol többször felhőre néz a rendszer, már nem, mert úgyis szórt fénnyel dolgozik a rendszer a felhők miatt.

svejk

Aha! Én is gondoltam valami ilyesmire, hogy a mediterrán részen sokkal hosszabb ideig, azaz szélesebb szögben intenzív a napsütés, míg fentebb esetleg szűkebb  ez a tartomány.

keri

Valahol itt az igazság. Ezek piaci alapon nem biztos hogy megérik, csak EU-s támogatással kifizetődő.

Viszont a Spanyolok sóolvadékos naperőműve életképes, főleg azért mert eltárolja a hőenergiát, és tetszőleges ütemben lehet kivenni.
Nagyon rugalmas a rendszer és jóval olcsóbb mint a szilicium.

Persze egy atomerőműhöz képest sehol sincs, de az sem tart örökké, a nap viszont (emberi viszonylatban) igen.

lari

Tud valaki olyan beszerzési forrást, ahol kimondottan napkollektor alkatrészeket is értékesítenek? Az üvegcső belsejében lévő réz hőcsőre (Heat Pipe)lenne szükségem!

keri

Ennek kapcsán körülnéztem egy kicsit a googleval.
Vicces, hogy annak ellenére, hogy mindenhol úgy árulják hogy csövenként cserélhető/bővíthető, sehol nem írják hogy lehet kapni külön csövet.

A másik ami felháborít, hogy vegyünk egy 30kW-os rozsdamentes lemezből készült lemezes hőcserélőt.
Ha bemegyek a helyi víz-gáz-fűtés alkatarész boltba 13ezerért kapom meg. A solár boltokban eleve nem írják oda a teljesítményét, csak hogy hány kollektorhoz való, és 30ezer forintért adják.

000000000

http://www.cruz.hu/solar/index.html" TARGET=_fnew>Itt nézd meg

Eddig itt volt a legolcsóbb solar alkatrész amit találtam.

http://www.cruz.hu/solar/arlista/arlista_files/nk_11_4_.pdf" TARGET=_fnew>Árlista ( a B oszlop van érvényben )

000000000

Itt is átestünk a paci másik oldalára, mert csak azért adják arany árban, mert ez "solár"!

Ezért nem éri meg, csak ha te magad megépíted, másból, ami ugyan az!

keri

http://www.kardoslabor.hu/" TARGET=_fnew>Kardos Labort ismeri valaki?
Ott tartok hogy meg kéne terveztetni az épület gépészetet, hőszivattyú, léghőcserélő, szellőzés tekintetében.
Van ennek a Kardosnak egy http://energiakulcs.hu/" TARGET=_fnew>energiakulcs nevű rendszerük, ami a marketing parasztvakítást leszámítva egészen értelmesnek és rentábilisnak tűnik, ráadásul az elképzeléseimhez ez áll a legközelebb.

Esetleg ha valaki tud jobbat az is szólhat.

000000000

A Permenent Kft árul külön heat-pipe-ot. A Thököly uton van mintaboltjuk. Mire akarod használni?

keri

Ja, most látom hogy a rendszer ár 1 misiért még a hőszivattyút nem is tartalmazza, így már nem éri meg.
Pár szelepet meg szivattyúért nem adok ennyit, inkább nyitogatom kézzel a gömbcsapokat üzemmódnak megfelelően.

lari

Valójában arról van szó, hogy egy ismerősöm leselejtezte a saját kollektorát, mert sok gondja volt vele, s nekem adta.El kellene szállítanom, de egyben túl nagy....
A probléma az, hogy ezeket a heatpip-eket nem igazán lehet rocsolásmentesen kihúzni a helyéről, mert elég jól össze vannak gyógyulva....
Ezeket kellene pótolnom, ha elfogdható áron sikerül beszereznem...

lari

lari

Nem tudom, ezeket  heatpip-eket lehetne-e javítani.... Azt olvastam vlahol, hogy etanol van bennük, mint párolgó folyadék, majd légmentesen le vannak zárva. Kérdés, hogy egy ilyen csövecskébe mennyi etanolt tesznek...?