Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ez is igaz...

Egyébként ott pl. a Mavilor AC motor... adatlapja aszerint 12.000rpm (ami hobbystánál akár 20.000 is lehet:)
De a vezérlők csak 3000rpm ill. 5000rpm-re engedik... Fesz hiány? elfogy? :)

De ezt sem értem...

Ha egy AC szervó motort a saját vezérlőjével a névleges 3000rpm helyett 5000rpm-el azaz a megadott "csúcssebességgel" forgatok akkor kb. 15 perc után elkezd melegedni...  
Olyan eff. mintha az alapnyomatékot lépném túl folyamatosan...

s7manbs8

Érdekes dolgok ezek, még egyszerűbb motoroknál sem olyan egyszerű megérteni a működést, és előjönnek a bonyolult matematikájú modellek ismeretének hiánya, azért nem értjük, hogy miért van, hogy egyik motor miért nem úgy működik mint a másik. Vagy miért kell más módon hajtani, más jellegű elektronika segítségével.

x4rhew5r3

Igaz, előbb gondolkodnom kellett volna. Én most alacsony fordulatú, nagy nyomatékú főorsón agyalok, és erre egy 750W-os Yaskawa motor + vezérlő van kéznél. Nagy fordulatú fortunára ezek nem alkalmasak.

Szervo célra nem érdemes nagyon pörgetni a motort, mert négyzetesen nagyobb energiára van szükség oda felgyorsítani és onnan megállítani. Valószínűleg ezért nem pörgetik 3-4000 fölé.

bmejdz9nu

Ez oké... de miért van pl. egy motorra (Mavilor 12.000rpm) írva... nem értem...

s5f8tmfv3

Akkor még egy http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/AC%20Servo/HPIM2726.MPG" TARGET=_fnew>VIDEO. Csak erős idegzetűeknek! :)
Itt az látható hogy ha lefogom a motort az újra felveszi a fordulatot.
Minél magasabb a fordulat annál könnyebb lefogni. Lehet hogy csak alacsony fordulaton lesz belőle valami :(

bmejdz9nu

Küldök egy kesztyűt neked :) De a következő videón vedd ki legalább addig a szerszámot a patronból!  

A fordulat/erő... Valószínűleg 3000rpm-es a motor névlegese... felette "elfogy" a fesz...
Csillag vagy delta  kapcsolásban van? A frekiváltón állítsd amennyire lehet feljebb a kimeneti feszt és ehhez egy kicsit magasabb V/f pontot... hogy a max kijöjjön belőle...
De valószínűleg ugyís a magasabb fordulatokon kisebb szerszámok lesznek benne = ok.

HJózsi

A maró végén is le tudod fogni?... :-x  Meg ne próbáld!!! :D  Jó lenne látni egy motorkarakterisztikát!... Van adatlapja ?

s5f8tmfv3

Ez a teszt kétségeket ébresztett bennem az alkalmazhatósábát illetően. Úgy viselkedik mint egy léptetőmotor. Magas fordulaton nagyon elfogy a nyomaték.
Látod még a kapcsolását sem tudom :( Ha csillag akkor a csillagpontot nem vezették ki. Csak három vezeték van. 100Hz volt, és nem kellett kesztű. :) Ki kell próbálnom anyagban. Ha legalább a rétegelt lemezt tudnám vágni vele már azt mondanám hogy használható.

s5f8tmfv3

Bárcsak volna!
Vagy nem? Ha láttam volna az adatlapot lehet neki sem kezdek.

Szalai György

Ne csüggedj, nem a motor a rossz. Csak nem korrekt a mezőszabályozás. Nincs is.
Kérdezz rá ©sneci-re. A #2838 alapján gondolom, hogy ismer valami lehetőséget, vagy beszerzési forrást.
Tibor45-nek is biztosan van korrekt megoldása rá.
Kár volna mellőznöd ezt a príma kis motort, ha már ilyen jó lett a szerszám befogós tengelye.
(Nem gagyi, hogy 140C fokos termosztát van benne.)
Bár én nem az ennyire vékony szerszámokhoz gondolom ideálisnak, mert több tízezres fordulatszáma szerintem nem lesz. (Ne legyen igazam.)

j3rx6bsjd

Múlthéten a másik fórumban jeleztem,hogy készítettem 6-os patront Precise főorsómotorhoz.
Jelentem kudarc lett a dologból,nem volt elég erős a rugó,hogy amikor felhúzza a kúpot akkor meg is tudja szorítani a szerszámot.Sajnos vakvágány lett.Áttervezés szükséges,veldonos oldalról szorításról szeretnék érveket és ellenérveket hallani,ha van valakinek véleménye.
Emlékeztetőül a képek,ha valaki nem látta volna.
http://invitel.hu/passz/patron/precise%20patron1.jpg" border=0>
http://invitel.hu/passz/patron/precise%20patron2.jpg" border=0>

besirkyjh

Szia  

Tudnál egy metszetet ide linkelni az orsorol a befogoval eggyütt ?

j3rx6bsjd

Sajnos nem,mert én még nem láttam belülről.
Svejk szedett már szét ilyet,valamelyik topicban vannak képek is megpróbálom megkeresni.
A kúp 20°-os.Levegővel nyit és rugó húzza fel a befogót.

j3rx6bsjd

Megvan:)
Svejk könyvtárában találni még fotókat.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Precise_SC52/Precise%20010small.jpg" border=0>

besirkyjh

Akkor marad a foto  

Esetleg a kup felsö végénél egy kis könnyités ( átméröben ) nem ártana , kissebb erövel nagyobbat tudna szoritani a befogo .
A zárást csak a rugo végzi ?