Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Nagyon klasszul megoldottad és szépen pörög frekiváltóval. Akkor ez egy áttörés a főorsó motorok területén.

e7c897sd8

yuagaci9g

Miert ne menne/  
amiert nem arra gyartottak, de a frekivalto parametereibe belefer, ki kell probalni, errol szol az egesz hobby forum[#zavart1]Vagod?
Szoval a szinkronmotornal megtortenik, hogy a  
frekivalto tuningolasanal elveszti a fordulatat,
ugymond, tul nagy lesz a sleep-je, (csuszasa)
Az AC servo-t ha ovatosan inditod, mint sinkron motor uzemel, nagyon jool[#vigyor2], csak, ha leall, megakad, nem indul ujra.

s5f8tmfv3

Igen. Cserélni kellene? Az a gondom hogy nem tudom eredetileg mekkora fordulaton dolgozott és azt sem hogy most mennyit forog.

s5f8tmfv3

Á dehogy! Csak szerencsém volt vele.

s5f8tmfv3

Ennél volt olyan (a beállítások közben próbáltam) hogy le tudtam fogni és remegett mint egy léptetőmotor. Ha elengedtem megint ment. [#confused]

e7c897sd8

Tudod a számát, gyártóját? Abból talán kitalálhatunk valamit. Alapból a 4000 rpm-et keveslem a vékonyabb marókhoz. Persze ha gyorsabban megy...

hostya

Ez engem is érdekel!

"Az AC servo-t ha ovatosan inditod, mint sinkron motor uzemel, nagyon jool, csak, ha leall, megakad, nem indul ujra."

Tehát, ezek szerint csak akkor nem indul ujra ha leáll, vagy ha a slipp elér egy bizonyos értéket.
Ezt úgy értem hogy hasonlóképpen működik mint pl az 1fázisu indítókondenzátoros motornál, ha a terhelés eléri (meghaladja) a billenőnyomaték értéket, akkor a motor leáll.(?)

s5f8tmfv3

Annyi az össz adat ami a 2821-ben van. A rajta lévő szám is csak egy azonosító ami alapján megrendeljük mint pótalkatrészt. A fordulatszámát egyelőre nem tudom. Még el kell készítenem a felfogatást. Már az is mondana valamit ha látnám anyagban dolgozni.

svejk

Én óva intek mindenkit szinkronmotort frekiváltóról járatni.
Általában ez mindig tiltott cselekmény a gépkönyvek szerint.

hostya

Köszönöm, akkor ehhez tartom magam...

Szalai György

Az AC servomotor egy tipikus szinkron motor állandó mágneses forgórésszel.
Hagyományos egyszerű frekvenciaváltóról, alacsony kezdő frekvencián indítva, szépen felpörgethető.
Csakhogy: A motor nem azért van, hogy csak forogjon. A nagyobbik feladata a forgórész megmozdításától nagyságrendekkel nagyobb forgató nyomaték kifejtés. Parasztosan, az erő is kell belőle. Az meg így nincsen. Azaz csak addig van, amíg a felpörgetett motor ki nem esik a szinkronból. Itt nincsen slip mint aszinkron motoroknál ezért nincsen semmi rugalmasság. Ha picit is lemarad, akkor kiesett. (Az a pici, az állórész pólusai közötti távolság tört része.) Akkor lehet újra indítani alacsony fordulatról.

Az nem véletlen, hogy a szervo célra használt szinkron motorok tengelyén forgó pozícióérzékelő van. Az alapján szabályozza az elektronika a motorban kialakuló fázisáramokat, ezzel az állórész mágneses mezejének a forgórészhez képesti pozícióját.
Ettől nem esik  ki soha a szinkronból, ha a saját szabályzójáról jár, és nem egy visszacsatolás nélküli frekvenciaváltóról.

A frekvenciaváltó is lehet visszacsatolt. Jó pénzért kaphatók kiegészítő kártyák, amik képesek a forgó jeladó jelének fogadására. Ezekkel képesek pontosan szabályozni a szinkron motor mágneses mezejét, és az elvárt határokon belül folyamatosan szinkronban tartani a motor forgórészét.

A szebbenfejlett frekvenciaváltók ezt megteszik forgó jeladó nélkül is. A motor fázis vektorainak gyakori mérésével állapítják meg a forgórész pozícióját. A mért értékek alapján mezőorientált szabályozást valósítanak meg.

x4rhew5r3

A ac szervomotor nyomaték görbéje miatt alkalmatlan az egyszerű frekiváltós hajtásra.  
A frekiváltóval szinte azonos áron van sebesség és nyomaték szabályzós szervo vezérlő. Egy potméterrel vagy feszültséggel szépen lehet fordulatszám alapjelet adni neki.

hostya

Köszönöm.
Így már minden világos,tehát ezért nem javasolt (tiltott) a fváltó alkalmazása.

bmejdz9nu

Nem szívesen írom.. de egy BL motorral már hazavágtam egy frekiváltót :) De igen jó (lenne) ha menne... mert sok a vezérlő nélkül AC szervó motor a piacon...