Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

gsbwxanch

4, 6, 8-as.
Nem vagyok jártas...ezekben.
Jól gondolom?

cwiw53pw

Egy 1kW-os budget felsőmarő használható lenne alumínium megmunkálásra? Fordulata 11-34k rpm.

Rabb Ferenc

Én begyűjtöttem az egész sorozatot. A kisebb marók általában 3, de inkább 1/8"-osak(3,175) A gravírtűk egy része 4mm. Talán az 1/4"-os (6,35) a legritkább.

keri

Ja, viszi, én is azt használom jelenleg, de azért sokat ne várj, a csapágyai és a pontossága nem a legjobb.

cwiw53pw

A rögzítéséről tudnál képet küldeni?

gsbwxanch

Szóval...akkor van jobb megoldás?

Ez valakié a fórumról...bocsi, hogy az ő képet teszem ide.http://cnctar.hobbycnc.hu/Apati_J/Minta/minta.jpg" TARGET=_fnew>pl

keri

Nem mert kézben fogva forgácsoltam vele az alut.
A léptető motorok helyét reszeltem ki vele 3mm falvastagságú alu profilba vágva, a hozzáadott forrasztott lapkás fa marókkal.

De alu motorpereme van kb. 50mm-es átmérőben, amit ugyan úgy be lehet fogni mint a többi marómotort. Az emelő mechanikát meg le lehet szerelni róla, csak a két füle marad fent ami már nem sok vizet zavar.

Viszont mint mondtam nem túl komoly, én ezért most nézegetem ezt a KRESS marómotort.

jv7pu3a5p

Lehet most az új évre átformálják a honlapot is. Mikor vettem még működött, ár is volt. Googliba találtam amúgy őket mikor keresgéltem, itt volt a legolcsóbb.

s7manbs8

Akkor később visszanézek.

gsbwxanch

jv7pu3a5p

Nekem eddig bevált, igaz még sokat nem melózott. Alut is vitte szépen 6os kétélű maróval.

s7manbs8

Nekem van egy 7500Ft-os felsőmaróm, jó kis cucc, pedig névtelen nulla márkájú, és kiállításon volt, ezért 3500-ért adták, jól jártam vele. Ahhoz is 6-os és 8-as patron van. Vinné az alut is igencsak. Ereje van.

keri

Mindennél van jobb megoldás, de ebben a témában is igaz, hogy a minőség arányos az árral.

A leg olcsóbb és rosszabb megoldás a kicsi budget kézimarók.
Aztán jön az olcsó faipari felső maró mint marómotor.  
Ezek nagyobb teljesítményűek, masszívabb felépítésüek, jobb befogás, de nem pontos a megmunkálásuk és a csapágyak silány minőségűek.
Aztán vannak olcsó maró motorok ilyen a FOS-5000-es Ferm cucc és hozzá hasonló társai. Ezek egy csapágy csere után egész jól használható cuccok. Lehet hogy nem jobb mint a felsőmaró, de a kialakítása jobban passzol a CNC-hez. De kb. 13000HUF azért jelzi, hogy ne várj sokat tőlük. Főleg azért mert patront sem kapsz hozzá.

Aztán kialakításra ugyan olyan mint az előbbi, de a KRESS maró motorok és hasonló árú társaik azért már szemmel láthatóan jobbak. Gagyi alu öntvény motor perem helyett esztergált acél motorperem, dupla jobb minőségű csapágy, precízebb szerszámbefogó, és amint látod kapható hozzá mindenféle patron. Viszont ezek még mindig kommutátoros motorok.

Az űber megoldás pedig a spéci és méreg drága CNC maró motorok frekvencia váltóval, spéci ultra precíz, masszív, finom csapágyakkal és szerszám befogóval.

Vagy szerzel egy fortunát amit ékszíjjas áttétellel és tetszőleges AC aszinkron motorral, frekiváltóval hajtasz meg.

Az a kép amit beraktál cuki megoldás, és a használt fortuna valószínűleg a precízebb megoldások közé tartozik, de az a motor nem túl nyomatékos, ami persze a fotón látható alkalmazásban nem probléma, mivel kicsi átmérőjű, nagy fordulatú gravírozó gép, ahova felesleges 1kW-os motor.

keri

Amúgy a zsebedtől függ mit választasz.
Én most egy KRESS motorra hajtok, mert nem vagyok megelégedve a felső maróval.

jv7pu3a5p

Amúgy én is annyit keresgéltem mikor vettem. Nem tudtam eldönteni mit vegyek, nézegettem olcsó marómotrokat, drágábbakat, teknomotort is. Aztán megnéztem a bukszát, és ez még belefért. Az acél nyak meggyőző volt.