Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Csaby

Bocs a fél üzenetért, csak közben nem frissítettem. A KBX-nél nincs 6.000 Ft/db. Itt viszont hiányos a sor, és kint vannak a világ végén. Ha nem vertek meg elárulom, hogy én vertem fel az árait. Ugyanis vásároltam nála és elszóltam magam, hogy máshol 20 Font. Erre az addíg 3.200 Forintos patron másnaptól 5.800 Ft. lett.

bmejdz9nu

Akkor csak a "ciki" méretet kell megvenni majd külhonból:)... pl. 1/8"-ost...  
Egyébként szépen el voltam anno egy 3-as 6-os 8-as és egy 1/8"-ossal... a gyakorlatban más méret nem nagyon kell... (pl 6-s száron vannak általában a 4-es és 5-ös marók is... stb...)

Csaby

Azért a külföld javára kell írni, hogy vasárnap rendeltem tőlük összesen 1 db. patronszorító csavart és csütörtök reggel a postaládámban volt. A "vasdarabot" jobban becsomagolták, mint máshol egy cd-t. Nem is sérült meg. :)
Szerintem külön géppel küldték, nehogy elveszítsenek egy jó vevőt. [#smile]

Szalai György

Nem vennék rá mérget. Az 1/8” nem ennek a gépnek a súlycsoportja. Hozzá való 6,0mm, 8,0mm, 10,0mm, 12,0mm, 1/4"(6,35 mm), 3/8"(9,65 mm), 1/2"(12,7 mm) kapható hozzá.  
Szűkítő gyűrűvel volna megoldható az 1/8” befogása, de az ilyen vékony marót nem egy 1300Wattos, konstans nyomaték elektronikás géppel kéne forgatni. Bár nincsen akadálya.

bmejdz9nu

Az angol és magyar posta nagyon jól megy! Egy levél méret most is 2 nap volt csak! Ha már csomagról van szó... akkor már botladozik és drága a rendszer... sajnos...

bmejdz9nu

Én 1/8"-os szerszámokat használtam a Kress-be... a legtöbbet 0.8-as marót!  
Akkoriban ez a méretű szerszám olyan olcsó volt... hogy egy azon szerszámmal kontúr martam a nyákot sőt... a 0.8-as maróval fúrtam is :) Automata szerszám (nem) cserélő :)

000000000

Kezdő kérdések jönnek, de utána szeretnék járni.

A már emlegetett Fortuna főorsót hol érdemes megnézni? Guglin találtam valamit, de nem volt egyértelmű. Az alkalmas famegmunkálásra (nagy fordulatszám)?

A Kresshez aggasztóan drága a patronkészlet. A lent említett Bosch önmagában is aggasztóan drága [#smile] Van valami elterjedtebb régi rendszer, amit ki lehet fogni használtan és jó patronok vannak hozzá?

köszönöm: Balázs

bmejdz9nu

Vegyél egy ER16-os szárat... pár csapágy... olcsó patronokkal... aztán meghajtod valamivel... motor nélkül kb. max. 20ból megvan...

Szalai György

Ahogy én látom, három féle főorsó megoldás van. Strapabíró, olcsó, hozzáférhető. És el kell dönteni melyiket is válassza az ember.
Az én tanulságom: Vagy jó gépre költök, vagy szervizre. Ezért írtam lentebb.

De Te is írhatnál többet a terveidről, hogy mire is kéne jónak lenni annak a gépnek. Fa is van
amelyik éppen csak fa, (fenyő, fűz, nyár 500kg/m3) meg amelyik nagyon az. (tölgy, cser, gyertyán 800kg/m3) Keményfém betétes száras maróból is van úgy 3-63mm élkör átmérő között.

Ahogy én számolom, 1m/perc előtolással, kétélű 10mm élkör átmérőjű maróval, 30 000/perc fordulatszámon, 10mm fogásmélységgel, 300N/mm2 forgácsoló erő igényű fában, 940m/percre adódik a vágósebesség, ami fában ideális közelinek mondható. Ekkor a forgácsolás energia felvétele 785Watt. És ezzel kimerültek a 800Wattos Kress lehetőségei. Tehát valahol itt van a határ.

s5f8tmfv3

Erről jut eszembe Péter: Az ER11 8mm-es szárára nem "cuppanósan" mennek fel a csapágyak, hanem csak rácsúsznak. Korábban szoktad említeni hogy ragasztót használsz ilyen helyekre.
Milyent?

000000000

Szervusz Gyuri!

Értem amit írtál, megnéztem az ajánlott Boscht is, meg mást is. Azok most nem férnek bele, marad az akciós Kress. Egyelőre csak ötlet kipróbálásához lesz, nem napi 8 óra melóra, erre biztosan megfelel majd.

Keményfát tudnia kell majd 10 mm átmérőjű és kisebb marókkal, fogás kisebb is elegendő. Különösen, hogy barmolás nem megengedett, a fordulat nem csökkenhet túlságosan. Azt már látom, hogy fémre nem lesz jó, arra később lesz valami más megoldás.

köszönöm, szia: Balázs

skwby94ub

Kedves Bámer Balázs Kolléga!

Specialitásunk a főorsók gyártása. Jelenleg 6 db van gyártásban, készül SK30-as kúppal, gyors behúzóhoz alkalmas verzió, és ER40-es patron befogására alkalmas . A főorsók hőkezelt (edzett-nemesített), külső átmérőkön köszörült, kúpos furatban leppelt kivitelben készülnek.  

Fortuna-jellegü, monolblokk kivitel is készül, igény szerint.

Huszár József gépészmérnök

j3rx6bsjd

Szia Jóska,mikor lesznek képek a főorsóról?
Kíváncsi lennék rá,Hatvanban nem volt türelmem megvárni,mire megérkezel.

skwby94ub

Üdv! Fotókat  a jövő hét végén tudok legkorábban, ha a hőkezelés nem csúszik.
De írd meg, milyen méretű főorsó kell- és milyen gépre-, lehet, hogy előbb elkészül, mint a fotók...

000000000

Szervusz Jóska!

Köszönöm, megjegyzem. Most még CNC sincs, a Kresst is egy hagyományos marógépen fogom kipróbálni. Relatíve magas a gép, elfér a saját orsója alatt. Ha bejön az ötlet, meg kialakul, hogy milyen legyen a főorsó, kereslek majd.

szia: Balázs