Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Aluba 1:1es áttétellel mekorra szerszámot használsz? Nem mind1...

s5f8tmfv3

2mm átmérőjűvel fogom majd kipróbálni.

000000000

Kíváncsi leszek, meddig fogja bírni az O-gyürü... (ez nem pejoratív értelemben értendö! Bírja minnél továbbb!! )

Eddig ugy tudtam, hogy ekkora maróhoz azért - föleg alcsiba - nagyobb fordulatszám kell... érdekel majd az eredmény...

iezx50gsm

Ezen az áron korrektnek tűnik.

keri

Tegnap megjött a Kress FME 1050 motorom, ma meg fel is raktam a gépre és bár a léptecsek még nem működnek, de kézi előtolással úgy viszi az vastag alut a 16-os fa maró alapjáraton mint kés a vajat. A motor még be sem lassult. Imádom :)  

Tényleg zajos kicsit a motor üresjáratban is, de nem vészes. Munka közben a szerszám nagyobb zajt keltett. 1/8"-os szerszámmal még nem próbáltam, mert félek hogy az nem bírja a kézzel mozgatást.

s5f8tmfv3

Igazad lett, ilyen kis átmérőn kevés ez a fordulat.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/Fortuna/5.jpg" TARGET=_fnew>Ilyen volt az első fogás 2500-as fordulaton (0,2 mélyen, 3mm/s mellett)
Aztán kb 8000-es fordulaton már volt rendes http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/Fortuna/6.jpg" TARGET=_fnew>forgács. Így nézett ki 6mm http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/Fortuna/7.jpg" TARGET=_fnew>mélyen. Aztán 9mm mélységben eltört a maró. Nagyon rezonált a gép, azt hiszem nem ennek való az alu.

skwby94ub

Fiúk, az SKF kifejlesztett egy "E"-jelű, csendes, és 25% energiát megtakarító golyóscsapágyat! Csak  kis mértékben drágább a hagyományosnál. Már itthon is kapható.

keri

Ez érdekel. Hol lehet kapni?
Ez az a szilárd kenőanyagos csapágy?
Fordulatot hogy bírja?

keri

000000000

Csapágyboltosom szerint nem jobb semmivel...

skwby94ub

Erre mondja a férj a megcsalt feleségének: "A saját szemednek hiszel, vagy nekem?"

skwby94ub

Ja igen: a hidro hengerhez csatlakozó méretek azonosak az általatok küldött "Gripper" rajzi méretekkel.

keri

Azért ha belegondoltok, a csapágyak súrlódása jelenleg sem túl nagy, szóval 30%-os javulás abszolut értékben elhanyagolható lehet, így kézzel megforgatva nyilván nincs különbség, de a méréseket gondolom nem hamisítják meg. Ami nekem tetszik, hogy csöndesebb, nem melegszik annyira, így pontosabb és tartósabb lehet.

Motor főtengelyen már tapasztaltam a különsbséget finoman futó Koyo csapágy és egy ZKL átlagos csapágy között, közvetlenül fogyasztásban is, tehát én elhiszem, hogy végre az SKF is tud olyan csapágyat csinálni mint a Koyo 20 éve :D

svejk

De ha megnézel egy házi vagy akár gyári fortunát gravírozáshoz, akkor bizony jelentős lehet a 30%, illetve megnézve a teljes leírását az SKF-nek tizenpárezernél már akár 60%.  
Hiszen az már több soron ki lett számolva hogy a forgácsoláshoz (jelen esetben gravír) alig kell teljesítmény.  
Javarészt a gördülési és egyéb közeg ellenállásokat kell leküzdeni.