Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Sys_m

Sziasztok!

Volt egy kis gixer, leégettem a Ferm FEBF-850 felőmaró "főorsóm" fordulatszám szabályzóját. Amperszag, miegymás, bosszankodás..., majd szétszed. Nem beöntött elektronikája van, ezért könnyen javítható. Egy BTA12 Triac ment benne tönkre, könnyen ki lehet cserélni, kapható az alkatrész 3-400 Forintért. Ha valaki így járna, akkor semmi gond, nem nagy a baj, könnyen orvosolható.

Sys_m

s7manbs8

És hogy sikerült, megerőltetted ? Ahhoz túl sok ampernek kell benne folyni, hogy meghaljon.

Szalai György

12Amper x 230Volt az több mint 2500Watt. Az a Ferm-ednek több mint háromszoros teljesítmény. Valld be, hogy milyen praktikával sikerült tönkretenned.

besirkyjh

Szia  

Szerintem ismeri mindenki a jelenséget .

"Z" tengely indul lefelé asztalban meg áll a motor maroval eggyütt , vész stop PC-n egérrel ( telik az idö ) de az csak a vezérlést állitja meg (jaj hol motor kábele ) már szaga van , aljzatbol kitép a kábel ( jo esetben elsöre a motor-é ) .
Ilyet már én is csináltam a CNC gépemmel hatásos és tuti a siker .

Egyébként a triakkok lelkivilága nekem nem igazán világos . BTA06 ( fényerö szabályzoban 25W-os izzo elszáll ) izzo csere triakkal eggyütt ( bolti áru ) .Szabályzo csere (Magyar termékre ) és még az izzo is tovább birja ( BTA12 ) .

[#fejvakaras]

svejk

A félfezetők általában nem az áramerősség miatt mennek tönkre, inkább a disszipáció miatt mely a lapkán keletkezik nagyon rövid ideig, és nem tudja a toknak átadni.
Tirisztorok-triakok gyenge pontjaz un. dU és dI paraméter. ezen értékek gyorsabb változásait nem szeretik, eseteken képesek be is kapcsolni.
kb. ez amit tudok róluk, de erre érdemes kutakodni akit érdekel a lelki világuk.

svejk

Izzónál pedig az baj, hogy amikor az izzószál kiolvad, a belső gáz ionizálódik, keletkezik egy nagyon kis belső ellenállású ív csatorna mely nem hogy a félvezetőt, de sokszor a kismegszakítót is leoldja.
Komolyabb izzóknál a nyakban is van egy direkt erre a célra kialakított elgyengített "biztosíték".

besirkyjh

Szia Pityu  

Akar a fene kutakodni ,csak bosszanto hogy a gagyi izzokhoz nem mellékelnek egy Triakkot :)

Sys_m

Sziasztok!

Első körben hittem a program által ajánlott műanyagban szerszám haladási sebességnek...
Második körben kicsit tempósabban akartam haladni, így a 1 mm-es fogást felvettem 1,5-re. A harmadik körben nagyobb luk kivágásánál már hallottam,hogy a motor fordulatszáma esik, de nem gondoltam eme balesetre. Minden yó ha jó a vége, legalább a ferm maró le lett tesztelve.  

Sys_m

besirkyjh

Szia  

Akkor a Svejk gyözött !

A motor kibirta az a lényeg .

knifemaster

Na,a következő a dilemmám.
Gravírozáshoz tervezek elsősorban egy gépet,de!
Szeretnék rajta vasat is megmunkálni,legalább is kipróbálni ezt azt.(nomen est omen :) )
Fémhez a vázszerkezetet figyelembe véve(80x40 es 4mm falvastagságú aluprofi),max 3 mm-es átmérőjű szerszámot gondoltam.
A kérdés az hogy pl.Bodi mester fortunás megoldását úgy kompletten vehetem alapul?
Vagy mekkora,milyen tipusú kapacitású motort keressek főorsó hajtásra,ha azt szeretném az acélötvözet forgácsolásánál ne a motor legyen a gyenge láncszem 3mm (esetleg, de maximum 6 mm szerszámátmérőnél.
Vagy mit vegyek még figyelembe,a leírtakon kívül?

AZ a helyzet,sok dolgot olvastam már amikből kiszűrtem számomra hasznos infót,de mivel én csak egy lakatos vagyok,csak részleteket értek,ezért csak ködösen látom át úgy komplex dologként,sejtéseim vannak.

knifemaster

Ja igen ,hajlok a kompromisszumokra,csak ahhoz ismernem kellene azok feltételeit...:)

keri

Ha kompromisszumosan állsz hozzá, a Kyocera 1/8"-os szerszámok adatlapja alapján kiszámoltam, hogy 10ezres fordulat mellet, 1-2mm-es szerszámmal lehet acélt marni (acél minőségtől függően). Ehhez túl nagy teljesítmény és a kicsi szerszám miatt túl merev váz sem kell, csak kicsi fogás.

Holnap kipróbálom, mert kíváncsi vagyok én is hogy viszi az acélt.

000000000

Szia,

szerintem ez a Bódimájszter megoldás tökélet...
Ha gyenge lenne a motor rajta, egyszerübb lecserélni mint másiknál a teljes orsót... lehet játszani az áttéttel, esetleg több áttételt, ha gravírozni akarsz akkor lehet sebességet növelni - persze akkor csökken a nyomaték, de gravírozásnál talán ez kisebb gond mint a sebesség hiánya... bizonyos mértékben.
Acélt akarsz munkálni, akkor nagyobb nyomaték kell, de elég a kisebb sebesség stb..
Tehát szerintem jó. Én is ezt fogom alkalmazni a kicsi gépemen.
Egy flex fogja hajtani a cuccot.

knifemaster

Azt jó lenne tudni,mekkora az a kis fogás,örülnék ha 0.5mm körüli fogásmélységgel tudnék dolgozni,ha kell akkor nagyobb maróval.Csak a motor megbírja.Gondolkodom egy variátor beiktatásán is,home made technológiával gyártva,lehet hogy kell lehet hogy nem..

000000000

Olvassál bele légyszi a Robsy topikba, sok kérdésedre választ találsz. De ha konkrét előtolást, maróátmérőt, fogásmélységet írnál, pontosan kiszámolom Neked a marómotorod teljesítményigényt.