Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

keri

Leginkább a gépváz adottságaitól függ.

Pl. nekem 80*80*3mm-es alu profilból van a gépem. (gyengébb mint a tied) 1/8-os maróval gond nélkül bármekkora fogásmélységgel bírja az alut.
8-as maróval viszont kb. 1mm-es fogás az ahol éppen nem rezonál még. Ugyanis hiába erős a motorom, nagyobb felületen nyilván nagyobb a forgácsoló erő szükséges a minimális előtolás mellet is és ez már elcsavarja a vázamat.

Azonban én csupán a saját tapasztalataimat tudom veled megosztani.

Viszont http://www.cnc.hupont.hu/17/uj-gepterv-es-ahogy-keszul" TARGET=_fnew>Deák József fórumtársunk most épít egy acél gépet, alu géppel. Ahogy nézem ő pont olyan kompromisszumokat kötött mint amit te szeretnél. Kérdezd ki őt.

Meg látom Tibor is felajánlotta hogy segít az optimális motorteljesítmény meghatározásában.

keri

http://cnctar.hobbycnc.hu/G-vox/OKOSODJUNK/Forg%E1csol%E1s.doc" TARGET=_fnew>Forgácsolásról találtam elég közérthetően van leírva és számítások is vannak benne.

keri

Kipróbáltam.
2mm-es kétélű keményfém maró nagyon óvatos előtolással vitte. Nem tudom pontosan az értéket mert kézzel toltam. 100mm/percnél nem lehetett nagyobb.

A 4mm-es lapot éppen lehetett teljes keresztmetszetben marni, de már kezdett rezonálni. Kisebb fogásokkal nem volt ilyen gond.

Kipróbáltam 8-as 2 élű keményfém maróval is.
Meglepő módon ezzel is kényelmesen lehetett marni, max 1mm fogásmélységig. Kb. itt kezdett rezonálni, de 0,5mm-es fogásokkal kényelmesen, de persze nem túl gyorsan vitte az anyagot.

Mindezt 10ezres fordulat környékén.

knifemaster

Tibor,
olvasgattam azt is,főleg a Te írásaid ültettek bogarat a a fülembe,ezért írtam ide is,csak mivel laikus vagyok sokszor kínai a magyar.A kérdést azért tettem fel,hogy a kapott válaszokból amik tapasztalaton tudáson alapulnak,pontosabb képet kapjak,legyen viszonyítási alapom,hogy érdemes e egyáltalán foglalkozni a dologgal.
(Lehet ,ezt sokan sumák megoldásnak találják,igen.De "ráakaszkodni" nem akarok senkire,más hozzám hasonlónak is segíthet)

knifemaster

a 100mm/perces előtolásnál 4 mm volt a fogásmélység,jól értem?

Szándékom szerint,2-3mm-es szerszám átmérővel csak gravíroznék amúgy is,~1 mm mélységig.  
Maximum 6 mm-es szerszám átmérőt használnék,és mivel ez csak egy másodlagos feladata lenne a gépnek,az idő is, másodlagos egy bizonyos határig.Ha nagyon nyögvenyelős lesz,akkor nem erőltetem,lesz még nekem is fémvázas gépem:)

Az anyag c45, c440 szerszámacél és társai lennének.

keri

4mm-nél  lassabb volt, azt nem tudom megbecsülni.

Lehet hogy nagyobb sebességet is tudna, csak nem akartam eltörni.
Táblázatból ki kell nézni mit bír a szerszám.

keri

Ja amúgy én javaslom neked a fortunás megoldást és akkor alacsonyabb fordulattal is tudod hajtani. Acélhoz praktikusabb az.

000000000

Arra figyeljetek mindig, hogy a marás egyirányú legyen! Sokkal szebben dolgozik.

000000000

Szia!
Konkrét marás példa: 8 mm átmérőjű maró telibe  
1 mm fogásmélységben 120 mm/min előtolással C45 acélban. Ez csak 48 W hasznos marómotor teljesítmény.
Viszont érzésem szerint az aluvázas géped ezt már eredő merevségi szempontból nem bírná.

knifemaster

Alapszinten van némi forgácsolási gyakorlatom marás, esztergálás terén,szakmából kifolyólag.Ezért lovagoltam meg ezt motor kapacitás témát,mert értek már egy két összefüggést,ökölszabályt,de ez csak arra jó hogy tudjam milyen irányba induljak el kb.
Az hogy én itt most komoly számításokat végezzek..halott ügy,nem az én asztalom.

Tibor,
köszönöm.Na már most ha Te 48Wattot számoltál,akkor  egy 350Wattos motor elég lesz a feladathoz,függetlenül a váztól?

000000000

Igen, 99%-os valószínűséggel mechanikus áttétellel a 350 W-os marómotorod le tud adni majd 48W-ot egy 8-as gyorsacél maróhoz, mivel azt max. 1800-2400 1/min-el érdemes pörgetni.

KoLa

Igen! de mennyi ideig állja ez a maró ezt a fordulatot? és milyen anyagban? és ha kell pótolni a nomatékot a maró kopása miatt holott még jól dolgozik? érdemesebb ford/előtolást alkalmazni mert akkor nem sokall be az a "mosógépmotor"[#eljen][#nevetes1]

000000000

6-8 órát ki kell bírnia. (Tudod Taylor képlet..)
C45 az anyag (írtam)
"és ha kell pótolni a nomatékot a maró kopása miatt holott még jól dolgozik?"
Ezt nem értem, ha kopott akkor hogy dolgozik még jól?:)

KoLa

Tudod! a Taylor képlet, nálam nincs meg:)
Bocsi valóban elsiklottam a C45 mellett!
Hogyha kopott a maró elkezd sorját nyomni a széleken - de attól még jó a méret, és ha bírja megfelelő paraméterekkel 6-8 órán át akkor csak az ampermérő árulkodhatna a változásokról.

knifemaster

Csak azt akarom csinálni géppel amit már megtettem kézzel...:) Nincs nagy hordereje.
http://cnctar.hobbycnc.hu/knifemaster/aldozati_krisztor%20001.jpg" border=0>