Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Jogos , nincs rola kép .

Ez az ER-11 az a fajta ami csötengely és a felsö végében van M8-as menet ,a  tengely tul ér a felsö csapágyon ( 10mm-t ) és erre kerülne a hajtás ( tengely kapcsolo vagy a fogazott kerék ) még hozzá ugy hogy egy 8-as csavarral ( süllyesztett inbusz ) be állitom a csapágyakat ugy hogy ne legyen axiális mozgása és utánna oldalrol egy hernyo csavarral rögzitem keményen a tengelyhez ( vagy kettövel ) .

Meg mondom öszintén nem igazán rajongok ezekért a befogokért mert igy ha bele teszek most egy olyen marot ami kb 20mm-t log ki a patronbol akkor a maroszár vége 53mm-re van az also csapágytol de ahoz hogy stabilabb legyen ahoz már hozzá kell nyulni a tengelyhez de 10 - 12mm-t lehet röviditeni ezen a távon .
Ha nagyobb átméröjü marot használok és van forgácsolás is ( nem csak simogatás ) szinte biztos vagyok benne hogy a tengely " elhajlik " és rezonál és ezt csak akkor tudom megszüntetni ha a maroteljesitményt visszább veszem .

Már van ötletem rá de most meg idöm nem lessz egy darabig .
[#fejvakaras]

000000000

Klassz lett. Mennyi a patronbefogó szárának az átmérője?

Kristály Árpád

Halihó!

Jó lett, de sok munka...
Ötlet!!!

Megfelelő Festo levegős hengert szétszedve, hosszúsági méretre illesztés,.... csapágy beillesztve.....
Esetleges hűtés is könnyen megoldható...(Vbody...ötlete)
Ja.... könnyen reprudokálhatóóóó!
Üdv.: Árpi

Szalai György

De hát ez egy kicsi fortuna vagy mi. Simogatásra való, nem nagy forgács teljesítményekre.
Az alumínium fogasszíj tárcsába vágott menet, meg hernyócsavar, amúgy sem egy erőgép megoldás, ahhoz alakkal záró kapcsolat kéne. Vagy legalább körbe szorító hüvelyes fogasszíj tárcsa.
Gondolom, itt marad a kicsi erő igényű forgácsolás. Azaz, magasabb fordulatszám, kisebb forgácskeresztmetszet.
Szerintem a rezonanciát nem a tengely elhajlása okozza majd, attól sokkal többet rugózik maga a marószerszám. A tengely, a marószerszámon keletkezett rezgést csak elvezeti a szerszámról, azt interferálja és csillapítja a saját rezonáns jellemzőivel és a csapágyakon keresztül továbbadja a csapágyháznak, az pedig tovább a géptestnek. Közben a rezgés mindenhol veszít az energiájából, végül teljesen elnyelődik és szétsugárzódik. Ezért nem volna mindegy, hogy miből készül a fortuna tengely csapágyháza. A szerszám élek számától és a fordulatszámtól függő frekvencián keletkező rezgéshez mérten, nagy tömegtehetetlenségűnek kéne lennie. Hogy a legnagyobb alkalmazható élkör átmérőhöz, a legkevesebb él szám esetén minimum szükséges fordulatszámon keletkező legalacsonyabb frekvenciájú rezgést is csak rossz hatásfokkal legyen képes átvinni a géptestre. Mert ettől fog függni, hogy mekkora amplitúdójú szerszámrezgés keletkezik, mekkora forgácskeresztmetszet engedhető meg megmunkálás közben.

besirkyjh

Szia Bodi

12-es és 3db 6001 2RS csapágy van rajta és a csapágyazhato hossz 100mm .

besirkyjh

Szia  

Nekem a Festo tünik sok munkának , amugy sem és csináltam és csak méreteztem .Kb 1 óra alatt meg volt a tömszelencével eggyütt .
40x40 alu hasáb 85mm hosszu .

A hütés ? meg látjuk de mint irtam 10 000körül szeretném csak forgatni .

besirkyjh

Szia  

Nekem ez már a lo tuloldala , valoszinü Neked van igazad de nem akarom ennyire bonyolitani .
Az hogy a tengely "hajlik " vagy nem az meg kiderül de abban biztos eggyetértünk hogy ha a csapágybol rövidebben ér ki a szerszám akkor satbilabb .
Max 5 - 6mm átméröjü szerszámot használnék benne és lehetöleg 2 élüt aluhoz és müanyaghoz .

Szalai György

Miért a kétélűre esett a választásod?
Műanyagnál érthető. A kicsi k (anyagra jellemző fajlagos forgácsolási erő) miatt, kicsi nyomaték igény mellett is nagyobb lehet a q (közepes forgács keresztmetszet), tehát jól jön a nagy forgácsterű, kevés élszámú szerszám.
De alumíniumnál szerintem jobb lehet a több z (élek száma), mert azonos n (szerszám fordulatszám) esetén, azonos e (előtoló sebesség) mellett, kisebb q (közepes forgács keresztmetszet) az eredmény, amihez kisebb nyomatékigény tartozik és kisebb forgácsterű szerszám is elég. Ha nyílik rá lehetőség, 6mm D (szerszám élkörátmérő) környékén már meggondolnám a három vagy négy élű szerszám használatát, esetleg a helikális (csavart) él kiképzésűt is.

A másik meggondolandó dolog szerintem, a csapágyválasztás. Világos, hogy a Hobbyista szereti az élettartamra gyárilag zsírzott, kétoldalt porvédős csapágyakat, mert megspórolhatja velük a kenéssel járó macerát. De ha nem alacsony a fordulatszám igény és van választási lehetőség, akkor az érintkező műanyag zárógyűrűs típusok helyett, az alacsonyabb vesztesség érdekében, szerintem jobb választás a nem érintkező fém zárógyűrűs változat.

000000000

Nem lesz ezzel semmi gond, ez kategóriájában tökéletes. Tízezerig valszeg még hűteni sem kell.
A 6.0mm-es maróba aluba én is a háromélűt ajánlanám, persze hűtés-kenéssel.

besirkyjh

Köszi a tanácsokat .

Eddig csak fával volt dolgom CNC-vel ugy hogy ezek a tapasztalatok sokat jelentenek és be is gyakorlom öket .
[#eljen]

Miki2

Szia Zoli !
Bocsi, hogy bele szólok, de...
Én mindenképp ferde hatásvonalú csapágyakat tennék alulra, kb 0.02 mm axiális játékot engedve, párba illesztve.
A porvédős csapágyak köszönik szépen, nem szeretik az ilyen magas fordulatot.
Tudom, a katalógus azt írja, hogy...
A gyakorlat mást mutat. Legalábbis nálam. És nem koreai, vagy kínai csapágyakkal tapasztaltam .

besirkyjh

Szia Miki

Jo lessz az :) Nem is biztos hogy 12-es furattal van ferdehatásu csapágy .Ahoz hogy 100mm hoszzu 12-es tengelyre tegyek radiax csapágyazást meg kellene oldanom a csapágy beállitását is ( ehez a tengelyhez nem nyulok hozzá ) .Szerinem 15 - 17mm-ig nincs probléma a porvédös csapágyakkal ( lásd felsömarok )fölötte meg ugyis csinálni kell a tengelyt is és akkor ugy méretezem hogy a ferdehatásu jo legyen neki .A másik dolog a ferdehatásu ára : most voltam csapágyat keresni egy komolyabb föorsohoz és 30-as és 25-ös furattal kellet ferdehatásu ami katalogus szerint hütés és kenés nélkül viszi a 25000-et ( van ilyen ) .
Persze attol lehet hüteni és kenni is .SKF-ben találtam 7006 "C" jelüt és 7005 "C" a háromdarab csapágy nagyon kemény alkudozás után 103 000 ( százhárom ezer ) ft lenne brutto .

Vissza a kis orsora : oljzás megoldhato ( Bodi féle tuti ) , hütés megoldhato , FAG csapágyakkal szerelve a 3db 3-4000ft bol kijön , ha kell akkor cserélhetö .
A lényeg hogy végre tugyjak már marni valamit és akkor tudok haladni is a munkámmal .

Vannak terveim kis föorsora de most más a fontosabb .PL: át szokni a sodrott cigire ! :))

000000000

Hűtéssel a mélyhornyú is pörög 25000-et.

besirkyjh

Muszály lessz neki , bár nem az a célom ,de ismerem magam ugyis kerül rá relief is .

Majd ha már meg lessz a kis esztergám csinálok egy tuti kis föorsot , szerintem amire érdemes már több pénz áldozni az az automata cserélös de addig még van sok teendö .

000000000

Melyiket választanátok belépő szintnek?
KRESS 800 FME - 10.000-29.000 rpm 800W/420W
KRESS 1050 FME - 10.000-29.000 rpm 1050W/600W
KRESS 1050 FME-1 - 5.000-25.000 rpm 1050W/600W