Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

A Taylor szerszáméltartam képlet hiánya nagy gond...anélkül ma ne feküdj le, hogy nem nézel utána, komoly szakinak ezt álmából felriasztva kell kenni-vágni.
De tudod mit?  
Neked van olyan géped ahol ezt a forgácsolást kipróbálhatod. Ha nagyon nem 48 W-ot kapsz, amikor kiméred, akkor érdemes erre a csontra visszatérned. Mostanában nagyon úgy érzem, számolás ellenes lettél, végül is Te ügyed....
én csak Knifemasternek próbáltam segíteni, meg másnak is, akit érdekel az, mi mennyi a forgácsolás világában.

KoLa

Igen már érthető!néhány hozzászólás visszaolvasásából reagáltam, és a példa marásból arra következtettem hogy ipari megmunkálásról van szó!
Nem lettem számolás ellenes mert tervezni szoktam a dolgaimat!(túlbiztosítva)
Knifemaster munkája nagyon jó! és a hozzáillő teljesítmény is megfelelő biztosan amit kiszámoltál!

Szedlay Pál

Tibor!
Nem tudom járt-e már valaki rajtam kívül is úgy, hogy kevés volt a fortunája forgató nyomatéka. Itt a teljesítményeket lassan megismerjük, de hány Nm-es fóorsó szükséges egy hobbistának aki mondjuk 6mm-es átmérőjű maróval akar forgácsolni 3mm mélyen 0.1mm előtolással foganként. Most egy közepesen öttvözött alut vegyünk figyelembe új szerszámmal.
Köszi.

000000000

Klassz, nyugodtan használd a nick nevedet!

000000000

A nagy kérdés az, hogy mechanikus áttétellel vagy elektronikusan változtatod a fordulatszámot? Ugyanis ha mechanikusan, akkor kizártnak tartanám hogy egy-néhány 100W-os marómotor ne bírja nyomatékkal az említett forgácsolásodat. Hozzátenném a fogankénti előtolás önmagában semmit nem jelent a forgácsolási P szempontjából, hiszen 1W és 10 kW között bármi lehet a P, ha azonos a mm/fog előtolás.

Szedlay Pál

Tibor!
Nem tudom, miért fontos a forgató nyomaték igénynél, hogy mi módon változtatom a fordulatszámot. 1Nm igy is, úgy is 1Nm.
És most a kérdésem nem a P-re irányult hanem arra, hogy a lejjebb említett konkrét példánál maradjunk, mekkora erő szükséges egy ilyen anyag ilyen mértékű forgács leválasztásához.

Köszi
Pali

000000000

Szia Pál!
Ha direkben forgatsz motorral, ott a nyomatékod maximuma állandó és független a fordulatszámtól n maxig. Mechanikus áttételnél pedig növekszik a nyomatékod, ha csökken a kimenő fordulatszám a P=M*szögsebesség miatt.
Ezért fontos a nyomatékigény, de ezt már sokszor kitárgyaltuk a fórumon frekiváltónál is, kb. 10 napja is ez volt a téma.

A példádnál a főforgácsolóerő: 114.6 N, az előtolás irányú erő: 38.2 N.

skwby94ub

A főforgácsoló erőhöz képest -ránézésre- túl soknak találom az előtolás irányú erőt.

000000000

Ránézéseddel nem tudok mit kezdeni...
Ha számolsz is majd, akkor megvitathatjuk, hogy szerinted miért nem annyi.

Szedlay Pál

Tibor!

Köszönöm, hogy számoltál nekem.
Akkor ha jól számolom az alább linkelt motor nem alkalmas erre a munkára, mert kicsi a nyomatéka. Kb. háromszor ekkora kellene.
http://www.alfredjaeger.de/de/produkte/Power-Line//ZS45D16002S3

000000000

Pál!
A leírt forgácsolásodhoz ez a profi nagyfordulatú drága motor a direkthajtás miatt sajnos nem lesz jó (nem is erre találták ki ezeket). Kevés a nyomatéka hiába ~20-szor több a teljesítménye, mint a marásod szükséglete. Ez egy remek példa volt arra, amiről mostanában beszélgettünk a csak elekronikus fordulatszám változtatás kapcsán.

Szedlay Pál

Tibor!
"(nem erre találták ki ezeket)" akkor alapvetően ezeket a motorokat mire tatálták ki, milyen megmunkálásra, a nyákfúráson és a gravírozáson kívül?
Köszi
Pali

000000000

Helytelen fogankénti előtolást választottál ehhez a motorhoz, erre írtam, azaz a te konkrét példádra, hogy nem erre találták ki.
Természetesen simán lehet ezzel a te forgácsolási problémádat (meg ezer mást) is megoldani, csak kisebb forgács keresztmetszetre kell beállítani a technológiai adatokat.

besirkyjh

Sziasztok  

Ma lett kész a forgácsolás ,még kicsi furás faragás és lehet dolgoztatni .
Még nemtudom pontosan hogy direkt hatjsam vagy valami kissebb foagasszijas hajtással .

Van hozzá egy 24V DC 200W-os kefenélküli motorom és azt szeretném használni.Max 10 000 fordulatig és ER-11-es a tengely .

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/Kis%20f%f6orso/IMG_0879ford.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/Kis%20f%f6orso/IMG_0878fel.jpg" border=0>

Szalai György

Szép lett. Hol fogod meghajtani, ha nem lóg ki a tengely túlsó vége? Vagy kilóg?