Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Hallihó!
Nem jó az én fortunámhoz, ha jól látom ez egy 3-as morsekúpos ami nem olcsó mert nézd meg a Nóniusz árlistáját...., ami igazán jó, hogy darabonként kapsz hozzá patront sok méretben, nekem van egy ami a fúró-maró gépemen használok. Az alsó szerintema EN-1-es patronja nekem is van ilyen készletem.
Szobrász! Én úgy látom, hogy te gigászi méretekben gondolkodsz...., na ez nem baj, csak így sokkal nehezebb.
Hallihó!

000000000

Bicska

Hello

Ha már így felmerült a téma, szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet megtudni, hogy egy adott gépbe, milyen méretű morsekúpos dolgok valók? A befogóra vagy morse-s fúrószálra nincs ráírva, már néztem. (amióta megvettem a gépet, most merült fel elöször, hogy iylen fúrószálat kellene vennem)

000000000

Kőhöz mekkora fordulatszám kel? (víz alatt, gyémántal gondolom)

49db863y8

Helló Áron!
A#159-es patron befogó patronjai edzettek,nem esztergálhatók,
"gyűrűzhető" de fölösleges mert a méretei megegyeznek a befogható marók méreteivel.A készülő géped paramétereit látva Neked olyan maróegység/fortuna/kellene amelyiknek M4 -es a szerszám csatlakozása.Ez patronnal fogja a 20-as hengeres szárú marót, vagy a kúpos szárú marókat36-os átmérőig.Mivel ezt a gépet nem gravírozásra használod elég a 6-8ezres fordulat,azt pedig egy jól csapágyazott fortuna 380-as1,5 kw-os motor jól élezett 4élű maró szépen viszi.Ezt fa marásra értem ,követ még nem martam.
Üdvözlettel :Bagyinszki László    

000000000

Szia!
A patronok már megvannak (remélem nem hiába, 16-os a legnagyobb).
A fordulatszám szerintem nekem kevés, mert: ha nem is gravírozni, de intarziázni és mozaikozni szeretnék, ami szerintem nagy fordulatot kér!
Üdvözlettel:Áron

000000000

Meg tudjátok tippelni, hogy mennyit???

nv5firipz

Szia!
A szükséges fordulatszám kiszámítható a szerszám éleinek számából és az előtolás sebességéből.

000000000

Szia!
Természetesen tudom (él futási sebesség + az egy késre eső leválasztott forgácsvastagság arányában, legalábbis a fánál), de mivel még nincsenek szerszámaim, én a tapasztalatokra lennék kíváncsi, illetve a kőről leheletem sincs [#confused]

nv5firipz

Egy gyári Rover cnc-n dolgoztam. Keményfában 18000-es fordulaton 20mm-es vadi új szerszámnál viszonylag nagy előtolás mellett, égetett. mondjuk ez szálirányra merőlegesen volt.  
Egy hobby mechanikánál, ahol az előtolást nem tudod nagyon növelni, szerintem 4-5000 max fordulattal lehet számolni. Ez kb 6mm-es szerszámra igaz. Kőnél még talán ennyi sem kell. Ezt mindenképp ki kell számolni, az adott szerszám átmérőhöz. Mert vagy égetni fog, vagy rossz lesz a megmunkálási felület. Szélsőséges esetben a mechanika vagy a szerszám károsodni fog, ha nem forgácsol eléggé a szerszám.

Ha István megengedi, akkor felteszem az ilyen számításokhoz való képleteket, csak előbb be kell szkennelni. Ezek csak fára vonatkoznak.

000000000

Nyugodtan tölsd fel a file tárba és onnét be lehet linkelni (ne legyen nagyobb 500×500-asnál)!

000000000

Szia Noo!
Nyilván érted, a fortuna max fordulatát kell behatárolnunk, még mielőtt túl kevés volna.
Lehet, hogy nekem is elég volna a kúpgörgős, de olajban. (Mindamellett erősebb is!)
Az intarziát hiszem, hogy bármilyen kis vacak obis gravírozó is elkapja, még lötyögő csapággyal is, mert ez semmiben sem tehet kárt, a furnér úgyis megadja neki magát.

Na de a kő! Én nagyon finom mindamellett igen nagy összméretű mozaikokra gondolok, az anyagveszteség és a finom sarkok miatt kis szerszámmal, és lehetőleg nagy mélységgel!
A léptetőim szerintem kellő előtolást adnak (12 és 6.4 Nm-esek)
Hahó KÖVESEK!!!  
[#help][#help][#help]
Áron

000000000

Ja! Noo!
Volna háznak alu tömböm kb.: 400x50x50. (megmunkálatlan)
Jutna neked is!
Mit gondolsz jó lenne ez erre? A patronjaimat láttad( 159#), ezt kellene rá aplikálni. Ezek Nem kicsik ám! Tengely is volna 2db 24x500-as. Nem tudom jó-e erre.

Szia Nagy Zoltán! Te mit szólsz?

Bicska

Hello
Itt a fórumon szerintem nem nagyon vannak oylanok akiknek kőmegmunkálásban nagyon jártasak lennének. Szerintem érdemes lenne körbenézned valamiféle "műszaki könyvesboltban". Én soha nem tanultam semmiféle anygamegmunkálást, így az eszterga és marógép megvétele után a könyvvársárlás volt az első dolgom..[#eljen]

nv5firipz

Szia Szobrász!
Igazad van, hogy meg kell keresni a max fordulatot, hiszen aszerint kell méretezni.  
A csapágyak, és a nagy méretű patronok miatt lehet , hogy kevés az 50*50mm. Eredetileg nekem is ilyen méretű ötleteim voltak, de úgy nem hiszem, hogy elfér a morse kúp.