Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy jó marófortunában legalább 3db csapágy helyezkedik el. Két előfeszített keresztirányú a nyakban (beállitható) és egy sima mélyhornyú a tengelyvégen. Az előbbiből kettő azért szükséges, mert ezek a csapágyak csak axiális(tengely)irányú erőket képesek felvenni, ezért a radiális erők hatásából keletkezett axiális erőket ellensúlyozni kell egy másik csapággyal.

Nagy Zoltán említette a kúpgörgős csapágymegoldást.Ezt is duplán kell alkalmazi, hátránya a keresztirányú csapágyazással szemben, hogy kb. fele akkora fordulatszám érhető el vele.

A csapágyak olaj alatt járatásával 30-40%-os határfordulatszám növekedés érhető el, nagyon jó ötlet, viszon szimeringek elhelyezését igénylik.

Az első megoldáshoz 7202, 7203, 7204...jelölésű csapágyak megfelelőek, ezekkel 20-25e 1/min fordulatszám érhető el.
A második megoldáshoz 30302, 30203, 32004... jelölésűek megfeleőel, ezekkel 9-13e 1/min fordulatig használhatóak.  Mindkét határfordulatszámot olaj alatt értem.

Sok sikert.

000000000

(Alkalmazási példa)

Kereszirányú megoldásnál :  

http://members.chello.hu/zoltan.makra/cnc/kereszt.jpg" border=0>

000000000

(Alkalmazási példa)  

Kúpgörgős megoldásnál :

http://members.chello.hu/zoltan.makra/cnc/kupgorgo.jpg" border=0>

nv5firipz

Köszi az infókat! Nekem max.8000-es fordulatszám elég lenne. De aki gravírozásra használja a gépet oda tényleg elkel a nagy fordulat.

vthgizrff

Sziasztok!
A tökéletes az lenne amit MakraZ keresztirányú megoldásként ajánl. A kérdés az ki mennyi pénzt szánna rá. Egyetértek Motorossal is abban, hogy edzeni kellene. A köszörülés pedig elengedhetetlen. Csak ezek mind-mind növelik a költségeket. Vannak nagypontosságú preciziós tokmányok amelyek kifelyezetten maráshoz lettek kitalálva ez persze nem olcsó.

nv5firipz

Jó lenne egy arany középutat kitalálni. Hogy ne legyen gagyi, de ne aranyárban legyen. Ja és legyen aki megcsinálja. Mert hiába esztergálja ki valaki a tengelyt, ha a köszörülés miatt el kell vinni egy plusz emberhez. Az meg legombol érte egy csomó pénzt.

sasi

Üdvözlet a fortuna építőknek!
Egy kis adalék a csapágyárakról.
A #136 –s rajzon látható megoldáshoz az alsó csapágypár (ferde hatásvonalú, párban árusított!) 20-as tengelyhez, 4204B kb. 2870 Ft, a másik végén sima mélyhornyú golyóscsapágy elegendő, mert csak radiális terhelése van. Maximális fordulat olajban 23000 1/sec. Hobby célra ez az alkalmasabb megoldás.
A #137-es rajzon lévő megoldáshoz pl. a 32004-es kúpgörgős csapágy kb 860 Ft/db.
A megengedhető fordulat olajban 12000 1/sec, a statikus és dinamikus terhelése kb. háromszorosa az előzőnek.
A precíziós csapágyakat érdemes elfelejteni, mert 10-15-szörös az áruk mint a többinek, viszont ha valaki 60000-es fordulatot akar, azt csak ezek tudják!
sasi

sasi

Bocs, természetesen elírtam, a fordulat 1/min. Kicsit gyors lenne másodpercben...

Kristály Árpád

Hallihó!
Még megvan, a karcagi gépgyár által gyártott fortuna!!!!  
Ára: 15.000Ft
20/361-4563
Üdv.:Árpád

vthgizrff

Szia Sasi!
Ezeket az árakat hol találtad? Nekem majdnem a duplájáért kínáltak ilyen csapágyakat

sasi

Szia Zoltán!
Nyíregyházi csapágyboltokban érdeklődtem az árak iránt. Nem SKF csapágyak, de elfogadható minőségűek.
Érdekes, hogy az SKF is olcsóbb a nem márkakereskedésekben.
 Üdv sasi

000000000

Szia Zoltán!
Ami engem illet -a nagyobb elérhető fordulatszám miatt - én is a keresztirányú megoldásra voksolnék. A további részletek tekintetében jó lenne ha olcsóbb maradhatna, persze nem gagyin. "Marótokmánynak" én is patront gondoltam (remélem ez nem okoz gondot hosszabb kések esetén...), a másik végére pedig vagy 3 különböző átmérőjű ékszíjtárcsát a fordulatszám skálázhatóságának érdekében.
Ha majd kialakulnak a részletek, megírhatnád az árát is, mert szerintem ez is érdekelné mindhármunkat.
Üdv.:
Áron

D.Laci

"3 különböző átmérőjű ékszíjtárcsát" az ékszíjat fogasszíjra cserélném!
azért mert az ékszíj az ék keresztmetszetböl adodóan csuszik bármenyiris meglegyen feszitve, igy kopik a szíj és a szíjtárcsa is pláne nagy fordulaton... nem érdemes ezen a pár száz forinton sporolni!!!

000000000

000000000

Bár nekem (sajnos) fontos tényező a hangereje is. Nem lesz ez hangosabb?