Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

2nbj3n5m

Igen én is igy használom.Köszönöm István.
Jankó

tumnmsi57

Hello Mindenkinek.  
Be lehet még szerezni valahonnan ilyen FORTUNA-t?

000000000

Eladó a képen látható bontott, 24-V 500-W os egyenáramu lenze elektromotor, mágnesfékkel, diferenciál hajtással.
Új ár 250 000-ft, eladási ár 15 000-ft
lacok@freemail.hu

mfrfj8vv3

Üdv Mindenkinek !  

Most kezdtem csak ezzel a témával foglalkozni, így nem nagyon értek még hozzá.
43 mm nyakméretű marómotort kellene vennem hamarosan.Esetleg használt is érdekel, illetve Ti milyet javasolnátok választani? Mire figyeljek a beszerzésnél, hogy a lehető legtöbb célra használható legyen ? Esetleg olyan  
címeket is várnék, ahol többféle cuccból lehet választani , helyszínen össze lehet hasonlítani...  

mfrfj8vv3

Pontosítanám a kérdésemet... Azt már kitaláltam az előző hozzászólásokból, hogy mindenképpen elektronikus fordulatszám szabályozású motorra lesz szükségem... Milyen fordulatszám tartományra és teljesítményre lehet szükségem az általában előforduló felhasználások során? (gravírozáshoz, különféle anyagok vágásához, fúrásához stb. )
Proxxon -ból láttam viszonylag olcsó gépeket, de azok csak 40 W teljesítményűek. Elég ez általában mindenféle anyag megmunkálásához ? Vagy erősebbet kellene keresnem ?

mfrfj8vv3

Na mégegy. Találtam egy ilyet :http://www.donau-elektronik.com/index_e.htm  
Erről mi a véleményetek ? Egy váci cégnél 16.000 forintba kerül.Érdemes számításba venni  ?

000000000

Szia Zoltán!

Üdv a Hobbycnc-sek táborában!
Javaslom olvasd el az összes előző hozzászólást ebben a tárgykörben, mivel nagyon sokszor felvetődött problémát hozol elő.
Sajnos segíteni csak akkor tudunk, ha pontosabban ismerjük, mit szeretnél vele megmunkálni.
Amiket Te említettél egy kezdőnek megfelelőek, de a teljesítménye ezeknek igen kicsi ezért igen korlátozott a felhasználhatóságuk. Ha komlyabb megmunkálást szeretnél akkor nagyobb 800-1000 W vagy nagyobb gépben kell gondolkodnod.

mfrfj8vv3

Hello ,

Jól látod, egyelőre tényleg nem tudom még pontosan mit is szeretnénk vele csinálni ... Igazából pénzkereső tevékenységet próbálunk magunknak kreálni ebből a dologból. Eleinte teljesen komplett, komoly (vagy annak tűnő) kínai gépeket nézegettünk, a terv pedig az volt, hogy egyedi, faberakásos bútorajtókat, asztallapokat csinálunk majd velük, megrendelésre. Végül azonban az a projekt nagyon drágának bizonyult, nem volt módunk megvalósítani. Egy komoly (vagy annak látszó), acélvázas, 120x120x10 cm-es kínai router  másfél millió forintba állt volna mire ideér...+ egyéb gépekre is szükség lett volna + egy asztalos társ is kellett volna.. stb. stb.    
Viszont amint nézelődtem a témában, láttam hogy olcsóbb, egyszerű kis gépek is kaphatók. Szabad helyünk akad bőven és sajna a feleségemnek szabad ideje is van korlátlanul. (sajnos, manapság akár nekem is lehet hirtelen, akaratomon kívül túl sok szabad időm.. :-(  )  Ezért azt gondoltam, hogy veszek egy ilyen gépet és szép nyugiba lassanként megtanulja, megtanuljuk hogy mire jó, mit lehet vele csinálni. Azt hiszem elég sokféle felhasználása lehetséges... Egyelőre 2D gravírozásokat tervezünk csinálni (rozsdamentes lemezbe is ), ilyen jellegű munkákat tudunk keríteni hébe hóba.  
Aztán pedig meglátjuk mit hoz az élet .  
Egyelőre ott tartunk, hogy bevásároltam a neten egy építő kit-et , de ahhoz motort nem adnak, azt külön kell vennem . Ma érkezett meg, sajna a vezérlőt később fogják csak tudni küldeni.(remélem) Korábban persze azt állították ,hogy raktáron van minden, most meg várhatok rá még Isten tudja mennyit...Egyébként az árához képest elég siralmasnak tetszik egyelőre, több marék csavar,4 stepper motor, kis kütyük meg néhány tengely a vezérlő nélkül 1500 euróért...Hmm remélem sikerül majd összerakni  :-)  ( www.cnc-multitool.com -ról származik ) Néha kezdem úgy érezni hogy belenyúltam a dologba rendesen, de most már mindegy, próbálom a lehető legjobban befejezni az ügyet. Sajnos soxor nincs elég időm tájékozódni, hirtelen belecsapok a dologba és vagy jól sül el vagy sem. Hát így áll a dolog egyelőre. Kivárom a vezérlőt, vagy visszakérem az árból a vezérlő árát és veszek egyet itthon, majd motort veszek a kütyühöz, összerakom valahogy, veszek hozzá még egy PC-t is, szert teszek valamilyen CAD/CAM programra (az egyszerűség kedvéért valószínűleg az itt favorizált Mach2 - Mach3 lesz a választás ) , majd el is kezdhetünk rajta kísérletezni ...Bocs, ha hosszú voltam.
Azt hiszem egyelőre tökéletes lesz nekünk egy Micromot FBS 230/E motor...

Motoros

Szia Zoli
A megadott címen lévő gépek inkább csak habvágáshoz megfelelő, ha jól látom ahhoz is lett főleg kitalálva. Maráshoz, gravírozáshoz ezek a vékony tengelyeken futó szerkezetek igen karcsúak, nem elég merevek. Milyen vastagok a tengelyek?

mfrfj8vv3

Hello,  

20 mm vastagok a tengelyek . Amúgy azért választottam ezt (hivatalos számlás, céges háttéren, garancián kívül) , mert a munkaterülete a leírás szerint viszonylag nagy  
(80 x 60 x 18  cm)...  

Motoros

Sajnos az alátámasztás nélküli tengely még ha 20 mm vastag is-- nem igazán vált be ilyen nagy méreteknél.Ha pl 80 cm-re alátámasztod és picit középen megynyomod, már szemmel is látható a lógása. Marásnál lesznek gondok a lengésekkel. De hát lehet hogy ez csak okoskodás a részemről-- legyen vele szerencséd.
Üdv: Motoros

mfrfj8vv3

Szia Motoros ,

Beszámolok majd a fejleményekről... remélem használható lesz...

Üdv :Z

Motoros

Érdeklődve várom az eredményt
Hali

000000000

Szia Zoli!

Én is megnéztem a megadott linken lévő mechanikát.
Egyet értek Motorossal abban, hogy kissé korlátozott a felhasználhatósága. Főleg a fémmegmunkálások területén.
 A motor választásod szerintem jó, mivel ehhez a mechanikához nem szükséges túl nagy teljesítményű motort választani. De azért igy is sokmindenre használható lesz szerintem.
Üdv

000000000

Én rendelkezem egy igen hasonló mechanikával, csak a más gyártótól.

Sajnos igazatok van, a belógások miatt -fémmegmunkálás gyakorlatilag kilőve.
Max. puhafémbe gravírozni, nem túl nagy mélysegben.[#wilting]