Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

A feszültség egy x magassághoz tartozk ,,amit a pisztolyhoz megadnak optimális vágáshoz...vagy fordítva,,ugyan az.
A thc ugye ezt a feszültséget figyeli ,,és hogy a magassága közel állandó legyen ,,ami pedig ha állandó akkor állandó a feszültség is...
kontra..kontra,,,
Ez végül is egy felület követő vezérlés...

ANTAL GÁBOR

én meg egy kicsit elkalandoztam :   Vizet töltenek bele és úgy működik   Van egy pár videó is .  Látott már élőben ilyet valaki? http://www.aptechnology.co.nz/MULTIPLAZ-3500-Operating-Manual.pdf

svejk

Helyesebben pro és kontra...
Ha állandó a feszültség és az ív hossza akkor az áramnak is közel állandónak kell lennie.

000000000

Igen , ez igaz azaz a vágandó anyag meghatároz szinte mindent ( áram ) . Pld.:a "sapka" furat méretét  alul méretezve - áthuzó szikra a sapka és az anyag között (eleve rossz vágási minőség - thc- t picit befolyásolja ). Magas fúvóka (nagy thc fesz ) V alakú a vágott felület , alacsony fesz. meghatározás - fordított V alakú vágás . Az oldal irányú ferde vágási felület pedig plazma turbulenciára utal szerintem ( lehet vitatkozni mivel nagyon kezdő vagyok) .

000000000

A vágást az árammal szabályozod az anyag vastagság ill. minőség függvényében - a fesz állandó így stabil a plazma ív . "Négy" típusú tápot igényel - ami valójában csak 3 - pilot áram  amire a gyújtó HF rácsatolva + aránylag kis teljesítményű 320V-os táp ... indítás után átvált a főtápra ami már stabil üzemű és leváltja az eső jelgörbéjű tápot .Ez adja talán a legjobb vágási felületet a táp oldaláról nézve a témát . Nem tudom érthetően fogalmaztam-e meg a gondolataim ? [#vigyor2]

Szedlay Pál

Gábor!

Azt hiszem a múltkor amikor náluk jártam láttam ilyet nem működni, de a polcon igen.
Egy telefont meg ér.

http://hegesztescentrum.hu/" TARGET=_fnew>Link

000000000

Éppen az a probléma az ívhossz változással, ha nő az ívhossz, romlik a minőség. Megnő a vágási rés, több anyagot kell leválasztani, így vagy nagyobb árammal, vagy kisebb sebességgel lehet vágni. Amennyiben rövid az ívhossz, azaz a fej túl közel van az anyaghoz, az a fúvóka károsodását okozza, ami szintén minőségromláshoz vezet. Érdemes megnézni ezt a videót:  http://www.youtube.com/watch?v=Ouu-5mLDNwU&feature=player_embedded#!

ANTAL GÁBOR

köszi : felhívtam őket. Az amire gondoltam  De van egy kis baj: az hogy ez egy hidrogén szúróláng ami nem jó a klasszikus hegesztésre ( a hidrogén ha beépül a vasba akkor az nagy bajt okozhat ) Tulajdonképpen egy termikus vizbontás ( plazmával ) és az égőben az anyagok újra egyesülnek. Ha a betáplált energiával klasszikusan bontanám a vizet ( elektródákkal ) akkor ugyanazt el lehetne érni. Nagyváradon Lámpás hasonlóval kísérletezett  

svejk

Azt hiszem nem értjük egymást.
Evidens hogy a magasságot állandó értéken kell tartani, ez a dolga a THC-nak.  
Ha a magasság állandó értéken van, azaz követi a felületet akkor csak állandó áram mellett lesz állandó a feszültség. (persze van számos tényező ami ezt az egyenes arányosságot rontja, pl. ív hőmérséklete, a levegő mennyisége, stb.)

Ebből a meggondolásból én az anyag vastagságához és minőségéhez választanék egy áramerősséget, majd a THC-n keresztül a magassággal -ami egyenesen arányos a feszültséggel- megkeresném az optimális vágási minőséget.
Az más kérdés hogy a THC bemenő jele az ív feszültsége és ez alapján az ív feszültséget szabályozzuk a magassággal.

Én továbbra is úgy gondolnám hogy a tápforrásnak áramgenerátoros jellegűnek kell lennie, és maga az ív hosszával mintegy az ellenállást változtatom és így alakul ki az ideális ívfeszültség, amit utána tartok a THC-val.

bicme92us

Magi István MBIO fejlesztése kapcsán amikor a THC-t fejlesztette háttérleveleztünk. Az információknak egy része tőlem származik. Jelenleg is ott van a Hobbycnc.hu-n. Tehát nem hallgattam el semmit.
Viszont roppant kiváncsi lennék a TE gémkapcsos megoldásodra ill. a bemeneti panelra. Nekem ez a része kevésbé sikerült.
Vágásadatokat nem tudok írni, nem én dolgoztam (dolgozok) a géppel.

bicme92us

Egy céghez hívtak, hogy hátha tudok segíteni, a szervizesek nem jenentkeznek, a gépnek pedig dolgoznia kellene. Mach volt a gépen a Z tengely be sem volt állítva. Piszokul elbonyolított külső vezérlője volt a THC-nek. Tehát jogos amit írsz, vannak ilyen megoldások is. Csakhogy befejezett legyen, a plazmavágó belsejében lévő THC-ét kiszolgáló elektronikára tippeltünk, az is volt a hiba.

HJózsi

Ez kb így van ahogy összefoglalod... Lefordítottam a THC301d http://www.dolphincadcam.hu/Downloads/THC301_Overview%20hu.pdf" TARGET=_fnew>áttekintésének bevezetőjét ...  Az ideális magasságot ( vágási feszültséget ) anyaghoz, anyagvastagsághoz meg kell keresni... na meg az áramot is...  Én még csak kézből vágtam, hát ott is lehet állítgatni mire szép lesz, ráadásul az egyenletes sebeségbe sok minden beleszól ... :)

000000000

Mivel forditattad le vagy te magad?

HJózsi

svejk

Ezek után feltételezem a MACH kézikönyvének végén levő kapcsolást még senki nem építette meg, pedig az is ezt az elvet követi
Mennyibe kerül ez a THC301D?