Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Az én értelmezésem szerint..
A thc-azért kell hogy a pl:110v vágó feszt,,mindig tartsa ami mindig pl:0,4mm a pt45 esetében...ez arányos a vágási  magságával és a sebességével..

HJózsi

CNC használatban én is fejcserére gondoltam ...

000000000

merthogy lasab sebességnél hiába akar az anyag alá sülyedni már a fely ,hogy a thc elérje a 110v ot ha már nincs hova sülyedjen...
vagy fordított esetben hiába emeli fel ha már kialszik az ív...
vagyis ez sebesség ..feszültség..és anyag függő-- de a magasága ami pl:0,4mm az110v on van és ehez kell a sebeséget beállítani..
a thc-csak 1 része a 3-4 öszetevős feladatnak,,,

000000000

Részben értek egyet veled.
Az ívhegesztésnél, és a plazmavágásnál is beállítunk egy áramerősséget, ami az ívhossz változással szintén változik.
Ha nő az ívhossz, csökken az áramerősség, nő a feszültség, ha csökken az ívhossz, nő az áramerősség, csökken a feszültség. Sem a plazma, sem a hegesztőgép nem próbálja "minden körülmények között tartani" a beállított áramerősséget, hanem a fent leírtak alapján működik. A fogyóelektródás hegesztőgépekre igaz amit leírtál.

000000000

Meglehet igazatok van.De a tapasztalat a sok szívásköben erre tanított.
Írjon valaki egy hasonló vágási paramétert mint amit én irtam, és meglássuk hasonlóság van e.
sebesség anyag feszültség szinten.

000000000

Mi a thc-t 120-127 V környékére állítjuk és kb. 4-5 mm "magasan " van a fej .

bicme92us

Szia ! Nincs és nem is lehet. Anyag, gép, tisztított, kondenzált levegő, hozzáadott gáz, tulajdonképpen másképp fogalmazva de mindegyikőnk ugyanazt írja, de Svejk ráérzett a lényegre.(Tudás, tapasztalat) A feszültség a lényeg! Az aztán sokmindentől függ! Amit az elején írtam! A sasovits.hu honlapon található plazmavágó gépet építettük, e géphez építettem THC-ét, és ott a fesz 208-volt - volt. Persze  a fesz,  anyag, gépfüggő.

000000000

Ti az elsők között voltatok plazmában! És nem is akármekkorában![#eljen]

bicme92us

Nem hízelegni akarok! Örülök, hogy újra írásaiddal is köztünk vagy!

HJózsi

000000000

Én saját trafós tápot építettem magamnak ami 320V gyújtó feszre méreteztem  és 110V ívfeszültségre de mostani tervem már nem eső jelgörbés trafó hanem egyenes jelgörbés és megpróbálom majd a chopperes áram szabályozást - na itt biztosan nem működik a feszültség figyelős thc . ( Jelzem - nagyon kezdő vagyok a témában .)

000000000

Neharagudj de ez semit nem mondó számomra.
Ha építettél már ilyet akkor miért titok?
Miért nem járulsz hozzá a fórum éhségéhez?
Számoknak jobban hiszek,mit elméletnek.
Esetleg egy vágásiadat bármely fémhez ,,bármely géppel?
Mint amit pl.nak én leirtam. Egy olyasmit jobban megértenék.
Szerintem a fesz csak áramforrás függő.
És gondolom a 208v az +-pár volt eltéréssel minden anyagnál hasonló.

000000000

Köszi a beirásod.
Ez legalább valami..
Úgylátszik már csak engem érdekelnek ezek a dolgok..szó kimondva..
Mint a te esetedben is mutatja hogy 120-127v -4-5mm magaság apisztoly és az áramforrás állandója.
Anyagvastagságtól eltérően menyit változik a volt /magasság arány??
Jól gondolom hogy a magasság majdnem hogy állandó ugye?

svejk

Értem, szóval se nem áram se nem feszültséggenerátoros az áramforrás.
Mindenesetre az áram nem sokat változhat, mert akkor a vágási minőségen meglátszana.
Azt egyáltalán jól sejtem hogy maga a THC a felület követése miatt kell?

svejk

És melyik lesz az egyenes az áram vagy a feszültség?