Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

KoLa

A probléma az hogy nehéz jó minőségű vágást végezni mivel a plazmasugár kúpos egy kicsit, vagyis kifelé nő az átmérője a távolsággal arányosan...és ha az elektróda, a diffúzor és a fúvóka nincs egytengelyen akkor ez a lefelé fordított "tölcsér" az egyik oldalon derékszögben vág míg a szemközti oldalon ferdén befelé, vagyis alámetszi a kontúrt!
Nagy valószínűséggel az elektróda okozza a hibát ha pl, nem középen van a rézbe ágyazva a wolfram, és a diffúzor a nagy hőtől dagad mint a tészta , deformálódik!  
Én azt tanácsolom - mivel ez vált be - ha összerakok egy jó párosítást , akkor azt elteszem a precíz munkához!!!
És még segíthet ha az elektróda végét amikor már csúnyán dolgozik kézzel felköszörülöd vagy szalagcsiszolón felhúzod és egy kicsit a rezet is meghegyezed figyelve a központosságra a wolframhoz képest.
Van amikor már az újat is megcsiszolom ha gyanús a központossága a wolfram betétnek , a levegő ilyenkor segít egy kis korrekcióval!
Nekem ez a tapasztalatom az olcsóbb plazmavágógépek használatára!Persze vannak sokkal drágább finomsugaras plazmavágógépek amik szépen vágnak!!!

000000000

Szóval azt mondod, hogy magával a géppel és a fogyó alkarészekkel lehet a probléma? Én is erre gyanakodtam, mert akárhogy próbáltuk, sehogyan sem tudtuk beállítani úgy, hogy jó legyen. Egyszer egész közel jártunk a sikerhez, de aztán azzal a beállítással sem volt jó sokáig. Válaszodat köszönöm! Azért ha valakinek van még tapasztalata, tanácsa, írja meg nyugodtan! :)

43pbwjg8s

Szia Laci!

Az uj könyved mikor jön ki? :)

KoLa

Úgy veszem észre nem nagyon hittél el semmit abból amit írtam! úgyhogy ne is próbáld ki csak vicceltem!

000000000

De elhiszem amit írtál, ki fogom próbálni és köszönöm a segítségedet!

KoLa

Szivesen megosztom a tapasztalatokat mert sokat kell vele "birkózni" ha jó munkát akarunk végezni!
 Megnéztem a gépedről a képeket , ez egy teljesen más rendszerű fej, mármint elvileg hasonlít csak!arra amit én használok, lentebb van néhány fotó az általam használtakról , sajna a diffúzor lemaradt róla majd pótolom.
Fotókat tehetnél fel ide, közelibe , hogy megnézzük!hátha tanulunk belőle.

tjf0wf46d

Sziasztok! Melyik márka az ami jó minőségű, és azért nem árt ha nem egy éves keresetet akarnak legombolni érte... Max. 6-8 mm-es enyhén ötvözött, ugyanilyen szénacél, és 3-5 mm-es erősen ötvözött acélhoz kellene, pontos szép vágásfelülettel. Az ESAB, CASTOLIN EUTECTIC,stb. nekem megfizethetetlen... :( Esetleg olyan gép ami hegesztő inverter is egyben. ;)  

Köszönöm!

Üdv.

000000000

Szia! Jasic márkájú készülékeket forgalmazzuk, megbízható típus, és nem drága. A Ct416-os típust nézd. www.jasic.hu
Üdv, Róbert

tjf0wf46d

Köszönöm válaszod! Már tárgytalan, lebeszéltek a plazmavágásról, hogy nem jó az nekem.

Üdv.

geforg

Kedves Robert keresek 120 amperes plazmámhoz gépi fejet mert cnc asztalra kell felraknom küldenél árat? SOS kőszönettel Bozsoki Zsolt

000000000

Üdvözletem, kedves fórum társak!
Keresek egy 70-100 A körüli, használt, üzembiztos, elfogadható árú plazmavágót, amit 3-5 mm-es normál lágyvas lemez vágására használnék. Egy pantográfba lenne befogva és kézzel vezetném, viszont fontos a nagyfrekvenciás gyújtás. Vagy ha van ötletetek a feladat megoldásához, azt is szívesen venném. Amúgy hobbi kovács vagyok és az ott adódó apróbb lemez alkatrészek kivágásához használom majd a készüléket.

000000000

Szia mumus . A 3-5 mm-es lemezhez miért akarsz 70-100A-es gépet ? Folyamatosan akarsz vágni vele (tudom említetted is az apróbb lemezeket de azért mégis megkérdezem )? Mert ha nem akkor szerintem elég a 40A-es is . Én a saját építés irányába indultam el és jelenleg egy TS 220 hegesztő trafót tekercseltem át 190+30 V szekunder feszültségre . Így egyenirányítva ,pufferelve van kb 265 vagy 310V körüli kimeneti feszültség ami már elég lehet a plazma begyújtásához . Kb 30 A-es plazma áramra számítok mert még nem mértem le ill. nem próbáltam ki . Remélem hamarosan be tudom üzemelni .Üdv .  

000000000

Köszönöm a érdeködést a plazmavágó elkeltt

j3rx6bsjd

Sziasztok,
Hozzáértő tapasztalt plazmásoktól kérdezem,lehetséges 1-2mm vastag saválló lemezt plazmával vágni,minimális sorjával?Vagy esetleg sorjamentesen?
Láttam videón olyan vágást amikor a vágott lemez víz alatt,illetve a vágott lemez alatt közvetlenül víz volt.Mi ennek az előnye?
Sűritett levegő helyett nitrogént használni van értelme?Javíthat ez a vágás minőségén sorja és vágási felület szempontjából?
Keresek valami bevált megoldást lemezvágásra,de nem szívesen vásárolnék összevissza,mert nem vagyok biztos a dolgomban.

exvm7f6a

Jé hogy itt ilyen topik is van?
Na akkor kérdeznék? Szerintetek http://bolthely.hu/hegesztogep/id/00156_SUPER_200P-multifunkcios_inverteres_egyen-valtoaramu_hegesztogep_-_plazmavago" TARGET=_fnew>ez a gép használható?

Meg van itt http://elektronika.vatera.hu/ipari_gepek_berendezesek/hegesztestechnikai_berendezesek/plazmavago_awi_mma_stahlwerk_acdc_super200p_alu_183066176.html" TARGET=_fnew>ez a gép is.
Ez 50-essel olcsóbb, lényegében ugyan azt tudja, ugyan azon a dzsunkán készült, apróságokban tér el, viszont a Mitech gépnek rendes szervízháttere van és annak a gyártó cégét is megtaláltam.

Nekem hobby célra max 6mm-es vaslemezhez kellene és nem kell tökéletes vágási felület, csak flexxel már macerás ilyen vastag lemezt vágni, főleg formára.

A hegesztési részét értem, de plazmavágókról zéró ismereteim vannak.

Pl. ennek kell külön kompresszor? Vagy a hegesztésre használt argont használja vágásra is?
Azt mondja a boltos, hogy az a hátránya, hogy kontakt gyújtású a plazma része. A profi gépek pedig a levegőben is begyulladnak. Kell ez nekem???