Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia!
Hol lessz találkozó 23.-án?

ebalint

Szia!

Hmmm...

Alighanem otthon...

Elütöttem, bocsánat.
Azért a dolog érdekel, remélem előtte 10 nappal talákozunk.

ebalint

bicme92us

Üdv! Még nem tudom hogyan, Sas(i)-hoz csapódva, (8 személyes mikrobusz), de egyre inkább úgy látom, hogy különautóval, remélem +3fő már nem fér be. (Főiskolai hallgatók is mennek) A sasovits.hu honlapon lévő plazmavágó gép fejlesztői, beüzemelői: Sasovits Sándor, Bakti András Tamás, Udvarlaki Jácint, Rékási István László.

j3rx6bsjd

Keresek valakit a fórumról aki rendelkezik már működő plazmavágóval.Szeretnék rá munkát vinni.
Dunakeszi környékiek előnyben:))

ebalint

Köszönet.

Most már csak az égiek legyenek velünk! /időjárás/

Üdv, e.

3smbkb69

Jóestét az uraknak.
Előre is bocs ha hülyén fogalmazok :)
Tud nekem valaki információval szolgálni,hogy a plazmavágásnál mennyire lehet leszűkíteni a fúvóka belső átmérőjét?
Szóval a "vágósugár"lehető legkisebb átmérőjére lennék kíváncsi, valakiktől,akinek van ezirányú tapasztalata.Ha számít akkor azt is leírom,hogyí ilyen kis kézi gépre gondoltam ,ami sürített levegővel dolgozik.
Aztán az is érdekelne,hogy 1 mm anyagvastagságnál,mennyire ömledékes a vágás,illetve mennyire nyűgös eltávolítani a megfolyást..már amennyiben van.Vagy ez a vágási sebességtől (is) függ?
Mekkora előtolási sebesség szükséges kb, 1mm anyagvastagsághoz?
Szóval,ha valaki tudna  segíteni,azt megköszönném.
A feladat 2d-s alakos konturvágás lenne,dekoratív jelleggel,szóval nem nyulat lönék vele.

hyuekyh7a

A plazma sugár vágási mérete kb.1,2-1,6 mm új patronokkal ez kis mértékben növekszik a használat során, ezért is és egyéb okokból is időnként cserélni kell. A vágási sebesség függ az áramforrás teljesítményétől és a lemez vastagságtól és minőségtől, ezek az értékek gyakorlati tesztek alapján adhatóak meg. de 1mm lemezt választhatóan kis áram és sebesség vagy nagyobb áram és sebesség ez kb 4-8 m/perc. A jól beállított értékek nagyban befolyásolják a vágás tisztaságát. Ilyenkor minimális a salakképződés, melyet egy csiszolókoronggal könnyen el lehet távolítani. A THC mindenképp kell hozzá mert ez a vastagság nagyon fog hullámosodni, akár több centit is.

3smbkb69

Lehet hogy meredek lesz a kérdés,mivel laikus vagyok,de a hullámosodás kivédhető lenne ha mondjuk hűtőközegbe raknám az anyagot?
Mint pl.tömbelektródás szikraforgácsolásnál  hűtőolaj lepi el az anyagot, itt meg  víz mondjuk.

0gbwyh99

Igen , a vágandó anyagot néhány miliméter víz is ellepheti , de attol félek hogy az leginkább a fémszikra és por lefogására alkalmas . Az olyan vékony lemezek eleve már valamelyest hullámosak és akkor ha még nem is deformálodna vágás közben (de a vékony lemez fog!) , akkor is a benne lévő deformáció nagyon befolyásolja a vágot felület minőségét . Főleg ha dekorációnak szánja az ember és nem akar sok után munkád végezni a darabon !!! Sajnos én is csatlakozom Csaba kijelentéséhez hogy aki komolyan és sokáig épségben kívánja használni a plazmáját és a felület minőségére is igényt tart , az bizony KELL hogy beszerezzen egy THC-t .[#wave]

3smbkb69

Én úgy gondolom,
hogy a THC, a szerepe révén azt (is) garantálná, hogy a vágás során a lemezt érő hőhatás mértéke,mindenhol egyenletesen ugyanakkora lesz.S abból indultam ki,hogy maga a höhatás jelenléte az ami miatt a lemez vetemedne.Ezért jött a víz ötlete,hogy ne legyen ideje az anyagnak annyira felmelegednie,hogy a hő miatt hullámos legyen.
Hol a hiba az okfejtésben ? :D

hyuekyh7a

Szerintem a hiba ott van hogy ez akkor lenne igaz ha a teljes vágandó utat egyszerre egyazon időben vágnád ki, de ezt lyukasztógépnek hívják[#smile]
Amúgy a viz használata valójában csak kis mértékben javít a deformáción mint István írta nagyobb szerepe a füstképződés és a por csökkentése, amúgy is a fejből kijövő levegő mely a vágás során kb. Mach 2 vel közlekedik elfújja a vizet közvetlen a vágási helyen.

0gbwyh99

Na figyelj ! Hogyan múködik a THC : Az elektromos ív feszültsége közvetlenül függ (és változik) a vágandó anyag és a plazma pisztoly közötti távolságtol . THC-ben lévő elektronika figyeli az elektromos ív feszültségét és állandóan korrigálja a Z-tengely magasságát hogy állandó értéken tartsa az ív feszültségét amit mi adunk meg neki tapasztalat alapján . Szóval semmi köze az eggyenlő hőeloszlásban , a cél egyedül annyi hogy állandó vágási minőséget kapjunk . Hidd ell , ezt "nikkelezet szemmértékkel" nem lehet elérni . Persze én nem tudom hogy Téged milyen vágási minőség elégít ki . A THC egy olyan dolog amit utólag is be lehet szerezni ha szükséged lesz rá !  
Ha nagyon bele akarunk mélyedni akkor még azon is el lehetne filózni hogy kell-e a gépi pisztoly vagy elég a kézi is , de ez is olyan utólagosan beszerezhető típusú kérdés !! [#email][#nezze][#wave]  
Ha tudsz Angolul akkor http://www.millerwelds.com/products/plasma/" TARGET=_fnew>ITT nézzél szét , szót ejtenek még a nagyfrekvenciás ív gyújtásrol is (ami ugye bezavarhat a CNC elektronikának) és miegymásrol . Sajnos Magyar nyelvű anyagrol nem tudok linket . [#heureka][#worship][#worship][#wave][#wave][#wave]

0gbwyh99

Arrol nem beszélve hogy mi van ha túl közel kerül a pisztoly az anyaghoz ? A rosszabb vágási minőségen kívül olvatt fém fröcskölés ami sok utómunkát jelent , a pisztoly dűznijének az élettartalma rohamosan csökken (ami hosszútávon nem valami olcsó megoldás ),... Szerintem mindenki döntse ell hogy mennyire kíványa "gyepálni" a plazmáját és az után döntsön hogy kell-e neki az THC vagy nem !!! Befejeztem ! [#violent][#violent][#violent][#violent][#nevetes1][#nevetes2][#worship][#worship][#worship][#wave][#wave]

000000000

Tisztelt Urak!

Nem tudom, hogy van-e vállalkozó szellem Önök között a következő feladatra, ha igen kérem jelentkezzen.
Van egy cca. 25 mm-es vágási kapacitással rendelkező ERGUS plazmavágóm, melyhez egy cca. 1500x3000-es, 2D-s asztal építését tervezem. Az asztal szerkezete nem okoz gondot, de a CNC részéhez abszolult laikus vagyok, ezért egy olyan ráérő segítőt keresek, aki a teljes CNC részt meg tudja építeni motorral, vezérléssel, stb. együtt, illetve tanácsot ad / részt vesz a mechanikus kialakításban is.
A segítséget reális keretek között természetesen megfizetném.  
Az építés helyszíne Budapesten, a III.-ik kerületben lenne.

Murin Örs
30/241-4778  

Motoros

Sziasztok!
Érdekelne, hogy mik a tapasztalatok a manapság mindenfelé kapható és olcsó (120...160 ezer ft)plazmavágó kézi inverterekkel kapcsolatban.
Vajon használhatók e ezek megbízhatóan folyamatos üzemre egy kis cnc gép tápegységeként.  

Esetleg van e valaki aki a kissé szerencsétlen módon rögzíthető könyök alakú vágófejet átalakította egyenessé...mint amilyen kiképzés az iparibb vágókon van??
Kösz előre is.