Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Én menetre gondoltam, nem körkörös sima horonyra! A menet esetén nem pattan semmi (csak ül benne a bowden)!
A menet esetén nem vándorol a bowden sehova, mert a bowden és a henger mindig áll egymáshoz képest (feltéve ha nem csúszik meg), így mindig vele forog!!!
Próbáld ki egy M16-os csavarra tekej egy menetnyi drótot és pörgesd meg csúszás mentesen...

e7c897sd8

Csiki! Küldtem neked egy képet! Ha tudod tedd ide a fórumba, mert nem tudom a webtáramba feltölteni valamiért. A megoldás a bowden átmérőjével menetet készítesz (zsinór menet). Ebben a menetes horonyban kénytelen tovább haladni a bowdenünk. Természetesen a menetemelkedés szögébe akar beállni a "zsinórunk" ezért a be- ill. kilépő ponton csapágyazott pici terelő görgők állítják irányba.

e7c897sd8

Valamiért duplán látom a 91-es hozzászólásomat?

7vpav5d32

És pár menet után kitekeredik belőle a csavar [#nevetes1]Akkor maradna egy helyben ha a csavar nem forogna, de annak meg nincs értelme[#nevetes1] Egy ember használta ezt a hajtást a Luhr vidéken már jó régen tűzgyujtásra. A keresztnevét nem tudom, de a vezetékneve az Neandervölgyi az tuti

7vpav5d32

http://lumberjocks.com/topics/1194
Nézzétek a hajtást gépen!!! (persze a fa gépen)

000000000

Nyirettyű.

Homo neanderthalensis.

http://www.ma.hu/images/2005/09/neandervolgyi.jpg" border=0>

7vpav5d32

Köszi művész úr!![#integet2]

000000000

Ha nem hagyjuk vándorolni - akárhogyan is, de csúszni kényszerül. Régen rossz.

9789sd68

Helló Csiki!

#77 ben tettem fel egy ábrát nincs rajta csak 1 horony a bowdennek! ami a teljes  kényszerpályát alkotja

a videódon is jól látszik ha nem támasztjuk meg a bowdent oda-vissza kolbászol a tengelyen és és soha nem lehet álandó erővel feszíteni csak ha rúgót teszel a végére (középen laza akkor a végén feszes, ha középen jó akkor a végén amikor legnagyobb akitérés olyan feszes hogy vagy vissza kúszik középre vagy valamit tönkretesz akkora erőket ébreszt a végpontokban)  

István a menetes megoldás még mindíg zavar mert a menet valahol kezdősik és véget is ér ha a horonyban van,  
ha valahol rácsatlakozunk a tengelyre és ha azt a pontot a menetemelkedéssel együt nem mozgatjuk akkor lessz olyan pont ahol át kell mászni a menetten ami biztos, hogy változtatja a huzal hosszát, és ez minden fordulat után bekövetkezik!! ha kérhetlek csinálj egy rajzot róla [#help]

DE támadt egy ötletem ami menetes is meg nem is ugrik sehova !!!

Várom a véleményeteket!!

tegyük fel hogy a tengely csőből készül a horonyba meg teszünk egy menetes szárat ami passzol a bowdenhez eddig még nincs semmi nagy dolog

A tengelyt és a menetesszárat olymódon rögzítjük egymáshoz hogy tangenciális irányban nem csak axiális irányban tud elmozdulni egymáshoz képest
Így mindíg olyan ponton indul neki a bowden amenetnek, hogy teljesen kiröltse a mélyedést és nem kell ugrani sem súrlódnia (kivéve a menetesszár csőben való tengelyirányú mozgatásához való mértékben)

aki ettől bonyolultabb megoldást tud feltárni annak minden tiszteletem [#worship]

Szobrász próbáld ki ha körbetekersz egy cipőfűzőt a törösüvegen 2x (csak azért mert sima) és meghúzod a végét vagy megfeszíted és le akarod tolni az üvegről a fűzőt ha húzod és jól csináltad elég feszes a fűző nem csúszik, de ha megfeszíted és le akarod tolni tudod mozgatni !! Mert az egyik erő szorítja az üveget és minél jobban húzod annál jobban szorít és nő a tapadás és a tengelyt úgysem fogja összeroppantani ,de ha el akarod tolni akkor pont erre merőlegesen fejted ki azerőt és kisseb az ellenállás mivel elvileg nincs ellen erő csak ami a tapadásból adódik

(ennyi mondanivalót tőlem meglepem még magam is csak egy mechanika tanár el ne olvassa mert még a végén beleköt mint maffiózó lába a betonba [#circling])

000000000

Van ezen a szaron menet?! Nincs! Akkor meg minek rakod ide?!
Nem értem mit nem érteni a menetes megoldáson?!
A menet belépőpontja é kilépő pontja nem megcsúszász esetén ugyan az, ezért a bowden nem vándoról! Nincs mozgás a bowden és a henger között (vele forog), mint egy csavaron az anya (nem forog rajta)![#boxer]

yuagaci9g

[#puszi]  Szoval hiaba vagy duhos, azert szeretunk!
Ha egy menet forog, azon a rovatka vandorol.
Nem kell kiprobald, mindannyian tudjuk.

000000000

Itt van egy gyári bowdenes gépem hajtása.
Menetesen tekeri a huzalt. Gitárhúr feszességre kell megspanolni.
http://magiist.fpn.hu/Kepek/bowden%200011.JPG" border=0>

9789sd68

Szia István!

Megnéztem a #52-ben rajzodat, ezt én értem, azt is értem, hogy 1-2x van körbetekerve a boweden a tengelyen, nincs horony sehol, nem csúszik, nem ugrik csak szépen mindíg egymás mellet halad fordulatról fordulatra

vegyünk egy tengelyt  
D=31,8mm --> kerülete ~100mm
a bowden legyen d=3mm
a bejárt úthossz átlagos plazmavágó 3m = 3000mm

a pálya bejárásához 3000/100 = 30 fordulat szükséges  

ugye még mindíg a bowden egymás mellet halad nem csúszik sehova csak forog a tengellyel nem mászik magára, mert ugye legrosszab esetben is a tengelyen lévő szakasz tereli a többit

30 fordulat alatt 30x3mm = 90mm-t vándorol a tengelyen keresztirányban a két végpont között !!!!  

Ezzel van nekem a bajom!!

ezért tartom fontosnak a vezető hornyokat a tengelyen

ami ezért akár érezhető feszülést okozhat igaz vagy a rögzítési pontok egymáshoz képest jelen esetben 90mm-el arréb vannak egymástól és senkit sem zavar a vándorlás

ebben az esetben sarkítva így néz ki az elgondolásom:

http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/img/bowden3.jpg" border=0>

[#worship] nem akarok senkit se bosszantani

000000000

Ezt úgy lehet kiküszöbölni. hogy a menetes dobra annyi bowdwnnwk kell felférni, mint a mozgatási hossz. A vándorlás pedig azért nem okoz gondot, mert egyik oldalon felcsévél a másikon le ugyanarról a dobról. A megfeszítés a másik végén csapágyazot kerékkel történik.

yuagaci9g

Igen itt a menetspiral hossza egyenlo a maximalis elmozdulassal. Ez a modszerjo, csak nagy mereteknel sok menet kell, vagy nagy dobatmero. Vekony kabelnel a haromszogelesi hiba elhanyagolhato.
Ennel a megodasnal a kabel egy ponban rogzitheto a dobhoz, igy a csuszas is kizart.