Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

ncxe0hdha

Hallihó!
Van egy fórumtársunk...a nevére sajnos nem emlékszem....Talán Tamás[#worship]
Repülőgépet épített!!!![#eljen][#eljen][#eljen]
Az Ő gépét volt módomban kipróbálni....Ez KINAI....110.000-Ft-ért vette!
Mit móndjak több mint szuper![#crazya]
Ráadásul ez egy univerzális gép volt, AVI, INVERTER, Plazma!!!!!!!!!
A Budakalászi elágazásnál a vastelep mögöt van egy cég ott 200.000-Ft-tól vannak gépek

ncxe0hdha

Hallihó!
Ezt találtam az EXPESS.hu

Valódi érték alacsony áron! RILAND 312 univerzális ! Új típus praktikus egyszerű és fantasztikusan jó áron kapható! Egy gép amely egyesít minden funkciót: MMA(bevonatos elektróda) hegesztés, Plazmavágás, TIG(awi) hegesztés Awi és elektródás hegesztésnél: 130A, plazmavágásnál 30 A. Ipari kivitel hihetetlen áron: 179.900.-Ft. Hatalmas termékpalttánkon sokféle hegesztéstechnikai gép és termék megtalálható és megrendelhető hihetelenül alacsony áron!    

Ár: 179.900 Ft  
Feladó: dere  
Telefon: 06703115015  
Referencia szám: 6546790  
Hely: Budapest III. ker. - Óbuda-Békásmegyer  

35kpazcgr

Szia lorant!

Magam is építgetek (már elég régóta, ahogy időm engedi) egy kisebb méreű lángvágó gépet, ami természetesem plazmára is alkalmas lesz.
Én a kis méret miatt (1000x800 mm lesz majd egyszer) trapézorsós tengelyekkel akarom kivitelezni.
Itt van a tervből néhány kép:
(3D tervező progival készült)

http://magiist.fpn.hu/Kepek/Langvago1.jpg" border=0>
http://magiist.fpn.hu/Kepek/Langvago4.jpg" border=0>

2f428kduf

3vv2btrhv

szia robotrepülö  
Gratula a rajzokhoz , igazán benézhetnél néha a kecsap topikba jó lenne egy kis segitség néha .

2f428kduf

Azt hiszem, még gyakorolnom kell az írást, azt akartam irni,hogy létezik olyan plazmavágó, amelyik nem argonnal megy, hanem süritett levegővel. Ami ugye olcsóbb, meg könyebb is hozzájutni. Persze az Istenek ugy rendezték ezt a világot, ha valami olcsóbb, valahol meg kell fizetni a különbséget. No, itt az a ciki, nem olyan sima a vágás, nem tudja átszurni az anygot: mindig a szélén kell kezdeni a vágást, vagy furatból. Maga a gép nem bonyolult, de a pisztolyt meg kell vásárolni

35kpazcgr

A plazmavágók általában sűrített levegővel mennek. Szerkezeti acélokhoz, és gyengén ötvözött acélokhoz a levegő bőven megfelel. Nálunk a cégnél is sűrített levegővel megy a CNC lánvágó gép (3000x6000 mm-es), mivel csak acélt vágunk rajta.
Más anyagokhoz (aluminium, réz, korrózióálló acélok) kell a speciális gáz (Nitrogén, Argon, Hélium, Oxigén, vagy ezek meghatározott arányú keveréke).

35kpazcgr

Olvasgatom néha a fórumot, néha nagy ritkán írok is. Ha bármilyen segítség kell (Akár tervező program - magyar nyelven is!) segítek.
:o)))

35kpazcgr

Boccs, az előbb CNC plazmavágóról volt szó, nem lángvágóról....
(Egyébként a CNC lángvágónk földgázról és oxigénről megy, az enyém, ha valamikor elkészül, akkor PB-gázról és oxigénről. A PB-gáz jóval olcsóbb, mint az acetilén, vágni meg kiválóan lehet vele.)
:o)))

9789sd68

Helló!

tomahawk szerinted elég az y hidat egyoldalon ellátni meghajtással nem kötözködni akarok csak érdekel?

000000000

Én ezt egyetlen módon tudnám elképzelni: bovdennel! Csapágyazott "C" hornyú esztergácsolt gurigákkal át kell vezetni,  megfelelő módon befűzni (le kell írni vele egy hurkot, egy "8"-ast a megfelelő irányok miatt) kész.:-O

000000000

9789sd68

erre gondoltál

http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/img/bowden.jpg" border=0>

ez van az egyszerűbb vagy házikészítésű  tervező asztalokon a vonalzó párhuzamos mozgatásához

35kpazcgr

Elég.
Ipari, komoly gépek is működnek hasonló meghajtással. Itt gondolj arra, hogy viszonylag kis tömeget kell mozgatni, ami ráadásul állandó, és menet közben nem változik a szükséges erő, a vágás nem igényel plusz erőt!
A lényeg, hogy megfelően kis holtjátákú legyen a szán, ugyanis irányváltáskor "belenghet" a gép, és ez furcsa alakzatokat produkálhat az alkatrészen. Ugyanakkor  a lehető legkisebb surlódást kell biztosítani (mindenképpen csapágyakon kell gördülni a szánoknak!) hogy viszonylag nagy sebeséggel lehessen vágni, Plazmánál nem ritka az 2-3 m/perces sebesség sem, míg lángvágásnál általában max 0,4-0,5 m/percig lehet elmenni. A plazmánál egyébként lényeges is a  nagyobb sebesség, ugyanis kisebb sebességnél a plazmasugár kúposan vág, ezért a vágott felület ferde lesz. Ez pl. 10 mm-es lemeznél akár 2 mm is lehet!
Tehát csapágyazott, kis gördülési ellenállású szánok, kis tömeg, kis holtjáték a vezetékenél, ez a lényeg.

vyvk7xm7

Az én X hajtásom is egy orsósra kell hogy készüljön, mert kettő egyforma nincs hozzá és szerintem felesleges is. Középre meg nem szívesen tenném, mert ott forgatónak kell a hely. De a hurok vonalvezetése azt hiszem nem ilyen ikszes lesz, hanem egy szögletes dupla U alakra hasonlít majd.
Még nem kiforrott az elképzelés. Például képtelen vagyok eldönteni, hogy bowden, vékony acéllemez, vagy vékony görgőslánc esetleg széles fogasszíj legyen.

Szerintetek melyik volna célszerűbb?