Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

yuagaci9g

A bowden ahogy csavaroik a tengelyen, minden fordulatnal egy vastagsagnyival arrebb kerul, novelve a feszesseget, mignem megcsuszik es hejre pattan. Ha nem ez totenik, akkor folyamatosan gordul es csavarodik, ami megint nem jo.
Lattam mar kis holkert kialakitva a tengelyen, ami folyamatosan visszacsusztatja a kabelt. Ez lehet a legjobb megoldas, de meghajtasra nem eleg pontos, epp azert mert mindig csuszik picit  a valtozo atmeron.
A regi radioskalak hurozasa nagyon tanulsagos volt.

9789sd68

Szia Lámpás!

tételezzük fel, hogy a tengelyen lévő horony a bowdennek pont az átmérő duplája és az érkező távozó részeket vezető hüvelyeken keresztül irányítjuk akkor mekkora lehet az a diferencia ami befolyásolhatja a mozgás során a pontosságot????

készül a rajz is csak lassú vagyok

9789sd68

itt a kép  

szerintem igazán elhanyagolható a tengelyirányú mozgásból eredő pontatlanság

http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/img/bowden2.jpg" border=0>

9789sd68

és hogy a bowdenek ne álljanak keresztbe a két végén a rögzítésnél lehet alkalmazni az 1 átmérő eltérést így mindíg párhuzamosan fut a két szál és csak a tengelyen van keresztbe

000000000

Koszonom! Holnap este, ígérem, elolvasok mindent!  Most épul a tetom és sajnos nincs idom forumozni...     ...de ami késik nem múlik...[#fogmosas]

000000000

Nem értem a gondodat! A megvezetést én úgy készíteném, hogy a belépő és kilőpő bowdenek ne súrolják egymást (ne érjenek össze)! A megvezetés miatt a bowden kényszerpályán halad, ezért nincs változó irányú mozgása és így változó feszítés sem, tehát állandó! Nem változik itt semmi!

000000000

Ja és én a megvezetésnél nem csövecskére gondoltam, hanem a hengerbe esztergált mélyebb horony menetre, ami nem ér össze (az oldalai) 1 nemet emelkedésnél!

9789sd68

ezt a mélyebb hornyot nem értem

vagyis el tudom képzelni, de akkor valahol át kell erőltenie magát egy magasponton a bowdennek a mások oldalra  
ezzel csak annyi gondom van hogy ha túl feszes esetleg akkor nem akar vánszorogni és előfordulhat hogy ugrik mikor hellyére pattan

7vpav5d32

Abban biztosak vagytok, hogy a tengely merőleges a sodronyra?

9789sd68

az biztos, hogy ha megvezetést használsz a tengelyen kívül akkor pár óra járatás után kiderül ha kopik a vezető valahol --> vagyis nem merőleges ehhez az is kell, hogy megfelelően legyen illesztve a bowden és a vezető közti rés

a tengelyen valahol és inkább mindenhol változó szöget zár be a merőlegeshez képest

7vpav5d32

Erre gondoltam. Szerintem a tengely a menetemelkedés szögében van a bowden vezetése, távolság tartása pedig nem a tengelyen van hanem egy kölső vezető görgő.

e7c897sd8

"Abban biztosak vagytok, hogy a tengely merőleges a sodronyra? " Merőlegesnek kell lennie! A tengelybe készített horony vezeti át a bovdent. Ha terelőgörgőket használtok nincs csúszó felület , tehát kopás sincs.

7vpav5d32

Dehogy nincs akkor van csak igazán. Gondolj bele ha a tengelyre merőleges a bowden akkor azt tekintheted menetesszárnak ami minden fordolatnál kényszerit egy menet emelkedésnyit a sodronyt, néha meg pattan eggyet és visszaugrik alapba vagy keresztez. Ha a tengely ferde a bowdenhez képest akkor pedig csak megy egy kőrt és nem változik semmi.

9789sd68

ha a fejünk tetejére is állunk akkor is el kell mozdulnia a bowdennek tengely irányba különben végig menne rajta mint egy anya persze a horony gátat szab neki de akkor a horony falához surlódik a bowden

7vpav5d32

Persze ebben tökéletesen igazad van, de ha hornyot csinálsz azt mindig át kell ugrani a sodronynak, ha meneteset csiálsz az meg menthetetlen, ha nem csinálsz az sokkal jobb hidd el.[#ejnye1] A ferde tengelyt meg teszteld le akár egy darab cérnával is.