Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Mi a rendszer legnagyobb pontossága !!
Nekem nagyon szimpatikus és gondolkodoba estem a második gépemmel kapcsolatban amit nagyobra szeretnék késziteni de csak rétegelt lemezt vágnék ki vele .
még mindig nagyon tetszik a rajz föleg a szin harmonia !!

000000000

Szia!
Gondolom, gyorsan rajzoltad át, de én azt javaslom, komplexebb módon tervezd át az új helyzetnek megfelelően, biztosan tudod Te is, de leírom:
1.
-Most, hogy kétoldali az X hajtásod, fölösleges az, az aszimmetria (egyik hosszú, másik billeg)hasznos X méretet nyerhetnél...
2.
-Szíjat én mindkét oldalt kívülre tenném, minél védettebb helyre, a szikráktól
3.
-Meg is fordítanám, hogy fogakkal lefelé legyen, hogy a forgács, ha van, ne gyűlhessen föl a fogas oldalon.

000000000

Ügyes a feszítés, de egy oldalon is elég lenne.

000000000

Hosszú tengely futhatna a profilban is.

7vpav5d32

Hali! Arra is gondoljatok plazma tervezésnél, hogy ha lehet már pedig miért ne lehetne a szánt, sint, szijat vagy orsot lentre tegyétek mert védhetőbb és szerintem a legfontosabb, hogy akár targoncával fel lehessen rakni az anyagot mert ekkora méretnél hatalmas sulyok lehetnek(1500x800x30 már nem két emberes). Ez a hidas megoldás ez arra is nagyon jó ha alul összekötöd a két oldalt az összekötö viheti a vizes edényt és mindig vágás alatt van. Az oldalso összekötöket pedig rácsos tartónak kell elkésziteni amivel a behalást szinte 100%-ig kilehet küszöbölni. (megint sokat okoskodtam)

vthgizrff

Az 280Kg. A váznak is el kell bírni ennek a súlynak legalább a másfélszeresét.

000000000

Én nem erre a megoldásra gondoltam. A bovden csak 1-2 menettel rögzül a forgató tengelyen és a két vége az asztalhoz van rögzítve (az egyik feszíthetően), így szinte végtele hosszú is lehet a mozgatási pályahossz! Az X tengelynek mindkét oldalán fut ilyenkor 1-1 bovden, így nincs keresztbe feszülés.
Igen nagy gépeknél láttam ezt a megoldást és szerintem ez a legérzéketlenebb a szikrákra!

000000000

Na erre gondoltam:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Bovden.jpg" border=0>

000000000

Az olcso es hosszu fogaslecet azt talan fogasszijbol is lehetne csinalni...ra kellene ragasztani a vazra telejs hosszaban...?

A fogaskerek szerepet pedig a lepteto motor tengelyen levo dupla fogasszij tarcsak latnak el
amiket rugo elofesziten egymashoz kepest a holtjetek mentesseghez.

A ket oldali szinkront pedig egy vekonyfalu csovel valo athajtas adna...ez konnyu es eleg merev az elcsavarodas ellen is.
Foleg ha kozepen van meghajtva a motorral.

vyvk7xm7

Ez egyszerű és nagyszerű!
Minimális nyomatékigény esetén (mint a plazmavágó) biztosan alkalmas megcsúszásmentesen.  
Nekem másra jár az agyam, mert csak egy gépet szeretnék készíteni magamnak, (ezt engedik a lehetőségeim) és azt minél univerzálisabbra. Mindenek előtt marni habtól az aluig, de letapogatni is meg plazmázni is. Mindenre figyelek, mindent elolvasok, és megpróbálom beépíteni mások tapasztalatait. De mivel tudom, hogy ez egy nagy kompromisszum gép lesz, ezért a gyors változtatás lehetőségeit is nyitva kell hagynom. Nagy merevség, óriási lin sínekkel, görgős kocsikkal és precíziós golyósorsókkal. Átszerelhető Z magasság, rugalmas több típusú motoros hajtásrendszer variálható áttételezéssel, könnyű átszerelhetőség, a motortól független lineáris útmérés.
De ez a Plazmás topic.

000000000

Az nem egyszerű...
A tapadást ennél a megoldásnál a menetek számának emelésével is lehet növelni. A hengernél ilyenkor feltétlenül kell "meneteket" kialakítani a bovden terelgetéséhez! Ha a bovden műanyaggal bevont, akkor a tapadás töbszörösére is emelhető!
Én ezt egy hatalmas gépen láttam (min. 6m×3m-es volt) és ott csak 1 menet volt oldalanként (hatalmas, zártszelvényekből épített hidat mozgatott, nagy sebességgel)!
A "lineáris" csapágya zártszelvényre fektetett colos cső volt amiken 90°-ra elhelyezettt sima golyóscsapágyok futottak. A csővet m-enként kétoldalról megtámasztott hernyócsavarokkal lehetett behangolni (oldal irányba és a párhuzamosságokat). Brutál megoldás, de a méretekhez és a munka körülményekhez tökéletesen illett!

mutz8958e

Én a műanyag bevonatú bovdent nem tartom jónak.

Még viszonylag hőálló műanyag esetén is károsodhat, vmint az alaktartósság sem olyan jó, mint műanyag nélkül.

/Amilyen műanyag bevonatokat eddig láttam.../

Amit István rajzolt, az bőven elegendő tapadást biztosít.

Üdv.

t334wehtf

Szia robroy007!

Az általad belinkelt huzalos megoldás megvezetésre nem alkalmas, mert ezt be lehet forgatni szögbe, az egyszerűbb rajzasztaloknál is ezt használják ki.

Ez a megoldás, amit a marógépemen is használtam viszont alkalmas merevítésre, és akár mozgatásra is:

http://www.tomktom.hu/huzalos.png" border=0>

000000000

Az igaz, hogy amit a gépen is láttam, az is sima bovden volt.

000000000

Csak halkan megjegyezném, hogy ezek a
dobhuzalos megoldások nagyon jók, de nem önzáró hajtások.
Eért pl. állandó előfeszítést kell adni a
huzalnak, és igen nagy szerepe van a
menetszámnak is, egy menet sokat nem ér, az
bármikor megcsúszhat.
A vonó és húzóerőre pedig az elábbi képlet
a mérvadó: T1=T2*e a mű*alfaidokon.