Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Amennyiben nincs szükség hosszan kinyúló karokra és az azok végén elhelyezett csuklókra. Akkor 2 db forgótengely is alkalmas a feledatra. Amelyekből az egyik tengely 360 fokos a másik tengely 180 fokos szabadságfokkal rendelkezik. ( kameramozgató rendszer) Ez egy megfelelő szervórendszerrel akár programozható mozgásra és követésre is használható. Egy hármas csuklórendszerrel is megvalósitható mindez, de lényegesen nagyobb munkával és költségel

rgh0guz5

Kinyúló kar kellene, ezért a kameraforgató megoldás nekem nem jó. Szervós mozgatásra, követésre viszont biztosan nincs szükség. A kézzel beállított pozíció tartása lenne a fő feladat!

A mágneskuplungról képet, v vmi adatlapot nem tudsz esetleg küldeni? A guglin első körben nem sok használható infót találtam, nyilván rossz helyen keresgélek...
A nyomógombos kioldás világos, akár egy csuklón, akár a teljes karon megoldható.

Szalai György

rgh0guz5

Hmm, ilyenek nekem is vannak valahol! Valamikor szétszedtem egy-két fénymásológépet,de odáig nem jutottam el, hogy ezekkel az alkatrészekkel érdemben fogalkozzak. Jó tudni, hogy ezek a mágneskuplungok...
Előkeresem őket és meglátom, hogy használhatóak-e vagy sem.
Minden esetre köszönöm a képet!

Szalai György

Villanyszünetkor meg összecsuklik majd az egész szerkentyű?
Nekem nem barátságos, hogy áram kell a pozíciótartáshoz. Még ha fordítva lenne és az oldáshoz kéne áram, azt jobbnak tartanám.
Eszembe jutott, hogy a léptetőmotor nehezen moccantható kézzel, ha rövidre vannak zárva a tekercsei. De ha bontom a rövidzárat, akkor lehet tekergetni. Külső egyenáramforrásról meg pláne beragad egy fix pozícióba. Ez is lehet egy ötlet alapja, ha a léptetőmotort használjuk csuklópontnak.

rgh0guz5

Egyértelmű. Valamilyen fordított megoldás kell, ahol a rögzített állapot az alaphelyzet, és a nyitáshoz kell áram, stb. A szerkezet egyébként is legtöbbször nyugalmi helyzetben lenne, a mozgatás csak rövid ideig kell, mondjuk egy új pozició beállításához...

48s05mtgb

az omron servo motorokban (már amelyik fékes) pont igy működik a fék. Nyugalmi helyzet zárt és ha áram alá helyezed akkor bont. Nemrégen szedtem szét pár db rossz AC servot a melohelyen. :)

ra8nsmk6w

A mágnes alkalmas az oldásra is! konstrukció kérdése. A motorok fékmágnese is inverz módon müködik. Feszültségmentes állapotban fékez. Nem is gondoltam másként.

svejk

Rinaldo

Írtam én is neked! :-)

Tibcsi

Sziasztok!

Ha valakit érdekel golyósorsó végmegmunkálás,annak szívesen segítek.  
Itt egy kép,a megmunkálásról 16/5 Hiwin orsó.

http://cnctar.hobbycnc.hu/B%e9n%e1z%f3k%20k%e9pei/tibcsi.jpg" border=0>

000000000

Szépen meg van csinálva! Csak az nem tetszik, hogy bemélyíted a menet és a csapágy találkozásánál.

Hol laksz?
Milyen hosszút tudsz megmunkálni?
Milyen átmérőben max?
Esetleg árat is tudsz mondani?

Szalai György

http://www.solidcomponents.com/files/company/SCCFD57DL/companyfiles/img/drawing-ball-screw-40_12-zft-nsk.gif" TARGET=_fnew>Azt a rádiuszt nem szokták. (Vagy nagyon kicsit.)
Te mi céllal készítetted ilyenre?

Tibcsi

Köszönöm, nekem is tetszik a megmunkálás! A orsót, nem én köszörültem, hanem nekem is ajánlották az emberkét, de a rajzot ami alapján készült azt én csináltam. Az emberke Bp 21.ker (Csepel) lakik. Nagy gépparkja van.A palástköszörűbe, max 1000mm fér be. Az átmérőt nem tudom, nem kérdeztem. Darabját, 15e-ért csinálta, és pár nap alatt kész volt. A beszúrás azért van, mert gépen vágta a menetet, és a késsel nem lehet kiszállni, olyan gyorsan, mint a cnc esztergáknál. De felhívott, mielőtt neki állt, korrekt volt. Az ár változó lehet, mert én mind a két végét köszörültettem, és az több idő. Ha valakit érdekel, szívesen megadom az elérhetőségét.

Tibcsi

Szia!

Nem tudom, milyen rádiuszra gondolsz, a menet végénél van beszúrás, és az azért van mert késsel vágták a menetet, és a kiszállás miatt van. De az egy 2mm-es rész, és nem mélyebb a menet ároknál.