Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

hostya

Sajnos nem.
A mosószóda csak előzetes zsírtalanításra jó

rgh0guz5

Néztem gömbcsuklót katalógusban, amiket én találtam azok az alap 90 fokos tengelyállástól minden irányba maximum 20 fokos kitérést engedtek. Ismersz esetleg olyan típust ami többet is tudna? (Nem vagyok autószerelő, fogalmam sincs, hogy van-e egyáltalán nagyobb kitérést biztosító csukló.)

Tibcsi

Sziasztok!

Épülő gépem kényes részéhez értem, a golyós orsó végmegmunkálásához. Keresgéltem a neten, hogy hol tudnám köszörültetni, ill. esztergályoztatni, de  nem sok sikerrel jártam.  
Aztán, egyik barátom ajánlott Csepelen (21.ker) egy helyet, ahol elvállalták az orsóimat.
Nagyon szépen megmunkálták, és pontos is. Egytengelyű, és köszörült felület, és kiórázva.
Akinek szüksége van ilyen fajta megmunkálásra, vagy csak esztergályos munkákra, annak szívesen megadom az elérhetőségét. Akit érdekel, küldök képet az orsóról. Remélem, tudtam segíteni valakinek.

Üdv.

Szalai György

Én sem vagyok autószerelő, csak volt kétütemű Wartburgom rég.
Előbányásztam a gömbcsuklót és megmértem.  Bármerre csuklik 25fokot a középállásához képest, (így megszabadítva a gumi harangjától) és fordul akárhány kört a tengelye körül.
Más típussal nem volt még dolgom, talán autónál nincs is szükség ettől több mozgásszabadságra.

sasi

Egy lehetséges elektrolit összetétel alumínium eloxálásához:
  kénsav (1,84 fajsúlyú)   60%
  foszforsav (1,7 fajsúlyú)   28%
  víz            10%
  glicerin         2%
  feszültség (egyen)      15-25 V
  áram            15-30 A/dm2
  hőmérséklet         50-70 oC
  kezelési idő         3-8 perc

További részletek:  
http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/irodalom.htm" TARGET=_fnew>itt .  

4um5b65d

Jesszus....

Az van odaírva az oldaladra, hogy: "Eloxszálás"
Gyorsan javítsd mielőtt valaki észreveszi. :)

Én a süllyesztéssel voltam így. 40 évig sűlyesztésnek írtam. :)

sasi

Köszönöm, hogy szóltál, javítottam!  
Figyelmetlen voltam.
 [#integet2]

rgh0guz5

Hát igen, valószínűleg a 25 fok nekem kevés lenne. Olyan gömbcsuklót nem ismer valaki, amelynél a tengelyek egy vonalban állnak, és nem 90 fokban egymással. (nem kormány gömbcsuklóra gondolok)
Szétszedtem ugyanis egy mérőóra-tartó állványt. Azt a tipust, aminél a talpnál és az óránál van egy-eyg gömbcsukló, középen pedig egy csavaros szorító, amely mindhárom forgáspontot rögzíti. Ami nekem van, az tisztán mechanikus elven működik, semmi hidraulika. A középső szorítócsavar 2db ékkel a szárban elhelyezett, szintén ék-végű rudakat szoritja rá a gömbcsuklóban lévő golyóra, így rögzíti azt! Nagyon elmés szerkezet. Valami hasonlót én is össze tudnék hozni, csak nagyobb méretben! Ezért kérdeztem az "egyenes" gömbcsuklót...

ra8nsmk6w

Esetleg 3db tárcsa alakú mágneses kuplung? Akár egyenként is oldható vagy csoportosan.

000000000

Köszönöm a részletes segítséget. A mai nap megpróbálom emelni a hőmérsékletet és a kénsav sűrűséget, az eddigi kísérleteim során bár kemény, de nagyon vékony oxidréteget sikerült elérnem.

svejk

Mennyibe került az akció?
Milyen mérető orsó volt?
Csapágyhely plusz menet, esetleg reteszpálya is?

hostya

Először csak a hőmérséklet emeléssel próbáld meg.
30-35 C és 40 perces idővel

Tibcsi

Szia Svejk!

Az orsó Hiwin 16/5-ös volt. Csapágy illesztés, és menet is volt rajta. Darabja 15e. de köszörült felület nem simán esztergált.

rgh0guz5

A mágneses kuplung nagyon jól hangzik, főleg az egyéni vagy csoportos oldás! Tudnál esetleg konkrét tipust/adatlapot/beszerzési helyet? Vagy ötletet, hogy hol keressek ilyesmit, már a guglin kívül...

ra8nsmk6w

Elsőre a skoda autó klima és ventilátor kuplungja ugrik be. Ez 12V és megvásárolható. Az ára 10 000 ft környékén,\db Nyilván a bontóban lehet a töredéke is. Esetleg nagyobb fénymásolókban is van hasonló.Van egy Magyar cég aki még gyárt szerszámgépekhez, az drága és indokolatlan  is az igényhez (1.5-2kg) Az egyéni oldást úgy gondoltam, hogy az adott csukló közvetlen közelében egy nyomógomb oldaná.A három csukló együttes oldása összeomlasztaná a rendszert, de egy kis odafigyeléssel az is megoldható. Ha az egész rendszer "egyemberes" tömegű.