Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Nyákfúráshoz minek a 2cm függőleges mozgás? Többet fúrnál egyszerre?
Ha jól gondolom, akkor oda elég egy felső és egy alsó véghelyzetet meghatározni, (köztesre nincsen szükség) Csak nyomni kell lefelé a fúrót egy beállítható erővel és ha elérte az alsó véghelyzetet, akkor minél nagyobb erővel kiemelni a felső véghelyzetbe.
http://www.servo-drive.com/voice_coil_linear_motors.php" TARGET=_fnew>Erre ideális a voice coil linear motor.
Egy mágnes, egy tekercs, egy kis vas. Lehet lapos is, mutat a barátod képeket.

43pbwjg8s

Van még egy 40mm-es kis golyósorsóm valahol ha érdekel. Neked Grátisz.

43pbwjg8s

Amit gyuri mond, ahhoz meg itt van egy 120MB-os lézerfloppy mechanika az asztalomon.
Válogathatsz.

me3ua0a6

Kemények vagytok :D XD (pirul) Érdekel :D (pirul)
2cm-t mozog a mostani kocsi, ill szerszámcserét is megkönnyítheti, ha jobban feljön.
Én valami olyasmire gondoltam, hogy egy kis dc moci, amire valahogy egy csavart rögzítek, ez fix és az anya van a kocsihoz hekkelve, így ez emeli. Ehhez elég a végálláskapcsoló is.
Másik lehetőség, hogy ugyanez, csak léptetőmocival, Ekkor lehetne egy gyorsjárati sebesség, meg egy fúrás-előtolási-sebesség XD
Valami áttétel mindenképpen kellene. Erre egy menetesszár is megfelelhet. Avagy csavar. De ezek szerint nem úszom meg min egy csapágy használatát :(
Még agyalok...

4um5b65d

Van 20-25mm-ert mozduló 9mm széles sínem, kocsim.

4um5b65d

Ja, most olvasom, hogy van kocsid már...[#falbav]

me3ua0a6

Jah igen: ez a megoldás nem rossz ötlet, de ez nem csap oda neki?

me3ua0a6

Későbbiekben lehet hogy majd gyüjtögetni fogom az ilyeneket, mert ebben látok fantáziát, feltéve ha sikerül normálisan megoldani a mozgatást :)

me3ua0a6

Nem szóltam!
(Rossz linket találtam)

4um5b65d

A mozgatással mit vacakolsz, egy sima M6 vagy M8x1-es menetes szár egy pici léptetővel direktben aztán kész.
Elviszi az.

4um5b65d

Vagy szétszedsz egy mikrométert annak finom és edzett a menete.

me3ua0a6

Valami ilyesmi csavaron gondolkodtam, na de azt meg is kellene vezetni, alátámasztani, motorhoz illeszteni. Kell egy motor, és egy vezérlés is. Minél olcsóbbra jönne ki annál jobb lenne.

4um5b65d

Én lehet hogy csinálnék egy olyan mechanikát amiben egy elektromágnes is rángatja a Z tengelyt meg egy orsó is mozgatja.
Az orsóval fúrsz, majd az elektromágnes villámgyorsan kiemel és amíg az asztalt mozgatod a következő lyuk pozícióhoz addig az orsó ráér visszatekerni, majd az elektromágnes elenged.

43pbwjg8s

Erdélyinél a VATERÁN van még abból a stepperből amit én elküldtem Szalai Gyurinak.
Ennek a tengelye menetes, a motor házában van az anyamenet, így forgáskor axiálisan mozdul.
1.8 fokos motor. Aaz axiális mozgása kb 30mm lehet iztonsággal.
Vagy kunyizd el Gyuritól amit kültdem neki! :)

Ennél egyszerűbb megoldás nincs is.

43pbwjg8s

Vazz!
Kikapol!
A multkor csak nem küldted el nekem mindet!!! :)

Ha kell valakinek, közben van már róluk 3D modell.