Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

Én mint nagy buhera mester mondom, hogy ilyen pontosságot kizárólag úgy lehet ahogy azt Tibor is mondta, és még mindig az a legkevesebb macera.
Nem kell 1000 ponton mérni, csak a jellegzetes pontokat kell felvenni, abból meg már lehet esztergálni.

A hungarocell, meg giszes módszer sokkal nagyobb macera, és az eredmény is erősen kétséges.

Xplodnak: Optikai mérőfej elég ritka hobby körökben, de tapintócsúcs nem egy extra dolog. Csak egy apró gömb végű fej, ami a mozgó fejre van rögzítve és ha hozzáér a fém munkadarabhoz elektromos vezetés lép fel. Ezt a letapogatást a Mach vezérlő program alapból tudja egy hobby cnc-vel és minimális kiegészítéssel.
De mint mondtam Tibor mérőórás ötletéhez még CNC sem kell és kellő pontosságú méretvétel lenne. Ebből már lehet CNC programot készíteni...ja és jó esetben sem fél óra, mert az előkészítéssel sokat lehet tökölni. Csak a TV-ben látszik egyszerűnek.

keri

robroy007

a gyanták a poliuretán habot nem oldják ezt lehet kapni táblában vagy egyszerű PUR hab de az nem kellően homogén általában

robroy007

Keri  

vannak dolgok amikor sokkal hamarabb lehet egyből nekiugrani valaminek mint megrajzolni leprogramozni és megcsinálni géppel  

volt, hogy én is inkább a kézi tekerőhöz nyúltam és nem ültem le a gép elé mert a célszerűség mást diktált (hozzáteszem, hogy volt már ellen példa is amikor többe került a hús mint a leves)

3vv2btrhv

Digitalizálást erre találták ki !!

000000000

Te kockáztatnál egy 30 000 Ft os sűrítő kereket melegítéssel?Sőt ez 120-150 000 pörög , ne adja az isten hogy deformálódik és el kezd rázni mert szétrepül  és nem kis mozgási energia van benne ezért nem akarom melegítgetni.

000000000

Nem adtam fel ,csak nem akarok 100 helyre rohangálni az alkatrésszel.
1 helyen mérjék be és csinálják meg.Ha meglenne az R érték nem lenne gond.Eddig jó ötleteket kaptam ,de mivel nincs műhelyem és esztergám így nem tudom elkészíteni ezért fordultam hozzátok.
Tibor 45 megcsinálod?

robroy007

az árakat tekintve nem tudtam mibe fáj egy ilyen

a fordulat az stimmel de én centíroztatnám dinamikusan mielőtt beindításra kerül

ezt a hőfokot szerintem el kellene viselnie deformáció nélkül már ha csak abból indulok ki, hogy egy balul sikerült kocsi leállításnál is a turbó átmelegedhet annyira a nyomó oldalról, hogy elérheti ezt a hőmérsékletet

amúgy nincs hozzá eredeti járókerék ház vagy azon túl nagy a rés a lapát és a ház között?

amúgy egyre jobban érdekel a hajtóműved, hogy mire tudnám használni fog
almam sincs, de jól mutatna otthon azthiszem amúgy is akartam régebben An-2 légcsavar tollakat is a tűzcsap mellé

000000000

Nincs CNC esztergám, így sajna nem megy.

000000000

A végtelenségig sem lehet centírozni.Ez már centírozva van  , most megint centírozni a melegítés után + ha a tengely is kész akkor is centírozni.Az már sok neki.
Egyébként van még 2 gázturbinám.
MI-24 helikopter inditó hajtómű,
L-39 a másik szintén APU (auxiliary power unit)
Köszönöm a választ Tibor45 ,keresgélek cnc-s műhelyeket.

iezx50gsm

A z-ben 20 mm rudak vanna , még teszek fel róla közelibb képeket.

43pbwjg8s

Jól haladsz eletron!
Ha igy megy már, ne váltsd egyelőre programot!

Én valamilyen módon, egy picit nagyobb felületen fektetném fel a motortartó lapot.
Bár az orsód ugyis meg lesz vezetve függőlegesen egy álló lapon, azért mégis jobb, ha ez az egész lap erőteljesebben van merőlegesre fektetve.
Van ott két távtartógyűrű. Szerintem nincs rájuk szükség. Sőt! A motor tartó lapot "fülesre" szélesítve a tornyok tetejére közvetlen tudnád fogni.

Legalábbis szertintem.
Ha a megmunkálás majd olyan lesz, hogy nem biztos, hogy tökéletesen pontos, ezért nem tudsz majd brezonokon pozícióra illeszteni, akko rhagyj a csavarok furatánál egy picit nagyobb átmérőt. Akkor emiatt lesz lehetőséged utólag pozicionálni. Könnyebb itt, mint a szerkezet belsejében majd az orsó egyéb megvezetésénél.

A másik:
Ha van lehetőséged, mégis csináld egy darabból az orsó lapját és a motorfelfogót! Egyszerűbb is, és célszerűbb is.

Ha kéred lerajzolom mit is gondoltam.

Egyébként még egy tanács!
Akár igy, akár ugy, de a többi részt is modellezd! Ha még csak sematikus az sem baj. De akkor fogod látni, hogy egyben mi és hova kerüljön. Igy, ha csak darabonként haladsz, nagyon megköti a kezed az, hogy "ez már ilyen" és ehhez kell a többit alakítani. Jó példa erre most a motorfelfogó lap.
Inkább egyszerűen, de legyen meg minél több rész, és együtt dolgozd ki a részleteket.

Hajrá! megy ez neked!

43pbwjg8s

A másik dolog, ami az ekőzőben emlegetett együtt tervezéssel kapcsolatos:
mekkora hely kell majd az orsónak?
Milyen lineéáris elemekkel akarod megvezetni a Z mozgó részét?
Most a képet nézve naygon vékonyka az a hely, ahova mindennek be kellene majd férnie.
Én innen indulnék vissza a helyedben.
Kicsit vékonynak tartom az oszlopokat is, amire a motortartót felfogod.

Szerintem előbb próbáld ezeknek a szükséges helyét meghatározni, és onnan indulj vissza.
Ebben az esetben nagyon sok altrészt összevonhatsz majd. Lehet hogy egy nagy alkatrész drágábbnak tűnik, de olcsóbb mint több apró. Hidd el!
Mindamellett a több alkatrész több tűrés és több lehetséges eltérés a megkívánttól.
Egy nagyobb alkatrészt egyben munkálva pl kevesebb párhuzamossági/merőlegességi probléma jöhet elő. Mindemellett zömökebb, tisztább megoldást a végeredmény.

keri

Itt azért van pár CNC-s, pl kérdez rá az esztergálás topikban, szerintem a méret levételt is bízd rá a szakira ;-)

Jobban jársz egy lelkes amatőrrel mint egy profi műhellyel, mert arra a gagyádat is ráfizeted.

Honnan lehet gázturbinát szerezni.
Persze a múltkor én is láttam egy 767-es hajtóművet férerakni az ACE hangár mellé, de nem fért be a csomagtartóba :D

s7manbs8

Köszi a jó tanácsokat, a Z már megvan komplett oda csak a végét ahova csatlakozni kell az van berajzolva, de majd berajzolom a többit is, mivel még arra is kell motor felfogatás, meg akármi is, képernyőn ide oda helyezem az elképzeléseket könnyebb, mint kifaragni és ha nem jó újat csinálni. Most már pár nap gyakorlás után egyre több trükkjére rá is jöttem a programnak, meg úgy mozog forog, mintha már 410 éve csinálnám, mivel az elektronika CAD programban már a kezem azért ráállt a kezelésre. Csak itt másképp kell néhány dolgot. A többi részét is rajzolom a gépnek, csak azt nem mutattam még, majd ahogy haladok mutatok belőle később, meg lehet kérdezek is, hátha valaki meglát valami jobb megoldást akkor cserélem inkább. Meg lehet módosítgatni így közben is mindent.