Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Ajánljon neked valamit a Bajor Gizi! [#buck][#nevetes1][#nevetes1][#wave][#wink]
Pedig azt hittem végre valamivel lekötelezlek és megtervezed nekem a 60V-os táp nyákját!
Az istennek nem tudok nekifutni. Se erőm se időm. Pedig minden alkatrész megvan már hozzá.

4um5b65d

Küldd csak át nekem a kapcsolási rajzot....

43pbwjg8s

jajj!
:)
Még azt sem csináltam meg...
De van egy régebi tápkapcsolás. Holnap kiveszem belőle ami kell és összefirkálok egy uj schematikot.

me3ua0a6

Mindig mindenben minimálprojektre gyúrtam (lásd fa-cnc, vagy miniatűr vezérlőcském XD), de leginkább arra gyúrok, hogy eladható legyen a hobbielektronikások között, ugyanis egy munkatársamnak is már csinálhatok, meg még két emberkének, akik mind-mind nyák-készítők, de nem cnc-sek. Alternatíva hogy karos lesz, mint egy hagyományos fúróállvány. de ha már elektronika, meg automatizálás, akkor már minimum egy gombnyomásos fúrást elvárnék magamtól :D
Csak az a fránya mechanika...
Így nem mindegy, hogy 2000ft vagy 5000ft.

43pbwjg8s

Most pedig jó éjt mindenkinek!

me3ua0a6

Vazz! Mindigis a lekötelezetted leszek teeeee!!!!
Néma gyerkőcnek... ismerjük...
De ha terved sincs rá, akkor hogyan is?
Levegőben pikk pakk összeraknám neked.

Szalai György

„Csak az a fránya mechanika...”
Szerintem minden féle forgó cucc, csak túlbonyolítja azt a kicsi Z-det.
A Z-nek lineárisan kell mozognia, az a leg célszerűbb, ha egyből lineárisan hajtod meg. Ilyen kicsi nyomatékigényű alkalmazásban ennek nem látom akadályát.
Semmi forgó motor, semmi forgó csapágy, pláne nem kopó és súrlódó csavarorsó meg anya.

Álmodtam egy kislakás barát nyákpiszkáló gépet.
Fogas szíjjal mozgó, kereszt asztalos megoldás lenne, a „skorpióim” hasznosításából. Az alapzatot, meg a Z tartókart, egyszerűen a kibelezett Lucznik varrógépem öntvény váza szolgáltatná.
Az egész beleférne egy táskavarrógép táskájába.
Elsőre tetszik.

000000000

Én léptetővel csinálnám meg és kapna egy impulzus csomagot lefelé és felfelé.

svejk

Ez a varrógép zseniális ötlet, micsoda merev Z híd! Ilyen munkára pont elég lenne.
Gyorsan védd le mert ellopom az ötletet.

svejk

Értem tehát a költséghatékonyság a lényeg.
Akkor Z-nek fogaslécet javasolnék, mint a CD mechanikákban.

svejk

A fogasléces elég strapabíró, bírja a port.
A meghajtást áttételes Escape vagy Maxon motorral tudnád kis súly és nagy dinamika mellett megoldani.

43pbwjg8s

Akkor a legfontosabb kérdés, hogy jól szűrtem-e le az infót:
Nem egy darabban gondolkodsz ugye?

Mert ha egy lenne, akkor van kisméretű, robotokhoz használt apró fogaslécem kerékkel együtt. :)
Ha már mtovábbléptünk megint egy másik ötlet felé. :)

A CD mechanikában nem műanyag a fogasléc a tálca oldalán?
Godolom Svejk a tálca mozgató részre gondol, mert a fej egy pici orsón van ugye...  

De összegezhetsz... Magánban majd megbeszéljük mi érdekel.

A tápot tényleg leskiccelem valamikor. De most megyek ki marni fába, plexibe, rézbe, valamit homokszórni (életemben először).

svejk

A CD-kben fejet javarészt fogasléc mozgatja, aztán majd a lencsével korrigálja a sávkövető szervo a pontatlanságot.

Szalai György

A régi, technikai remekmű varrógépeket, a „modern” ember kidobja, mert haszontalanná vált és foglalja a helyet. Eltemetni sem tudja a régi gazdája mellé, aki pedig szeretve ragaszkodott hozzá. Az örökösnek ez már nem jelenti a régmúlt fiatalság egy darabkáját, csak egy poros kacat. Önmaga is így jár majd, ha megöregszik, mert nem tisztelte a múlt örökségeit, és ezt a tiszteletet nem örökítette a következő generációba, ezért ő is lom lesz, ha hasznavehetetlenné válik. Páran még kínálják, „gyűjtőknek” mert így jobb pénzt lesnek a hagyatékért, de csak a reményük marad.
Az jár jól, aki valami másra hasznosítja ezeket. Láttam már pizzázdában kerti asztalokat, amik varrógép öntvény lábakból készültek, de a gép az senkinek sem kell. Pedig dög merev az biztos, benne van az anyag és a munka. Ezeket nem a piacgazdaságnak készítették.
Hasznosítsd, ha tudod, és emlékezz a régi gazdájára.

43pbwjg8s

Aakkor velem lehet valami baj....
Aamit én eddig szétszedtem mindnél orsó volt.
Csinálok majd fényképet.
Kinn van egy jópár ilyen szétszedett mechanikám.
Ott az anya egy rugósan leszorított fél műanyag fogprofil.

De...
Szerintem neked kell igazad legyen, tuti több ilyet szétszedtél már.

Viszont akor ugy van, hogy maga a média adja az encodersávokat?