Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Akkorát csap oda neki, amennyi áram folyik a tekercsen. Azt meg magad állítod be, felfelé és lefelé külön.
Járathatod akár DC servo vezérlőről, (mintha kommutátoros DC motor volna) nyomtatóból kitermelt lineáris encoder visszacsatolással, zárt pozíció hurokban, step/dir vezérléssel, programból)

4um5b65d

Voltak régen olyan bazi nagy méretű floppyk amiknek a motor tengelyén mindjárt volt egy 4 bekezdésű orsó.  
Valami ilyesmi kellene akkor neked, csak kisebb emelkedéssel. Akkor megúszhatnád a támasztást.

43pbwjg8s

Jogos a mikró is.
Annak 25mm es a menete. Az neked elég.
Kell egy szétbontható?

4um5b65d

Abból a kicsiből van még, azt nem titkoltam én vazze....
Csak hosszúbóóóó nincs Te. :)

43pbwjg8s

ahogy ezt a lézeres floppyt néztem elgondolkodtam.
Ott a pozíció számolásához magát a floppylemez (vagy CD ha régi CD olvasó, mert olyanom is van ilyen megoldással) sávokat használja az eszköz?
Mert nem látok ugye semmi egyéb encoder jellegű dolgot.
Mondjuk ez lenne a leglogikusabb.

svejk

Ha jól rémlik az ipari nyák-fúrók pneumatikus Z mozgással rendelkeznek.
A két fojtó-visszacsapószeleppel be tudod állítani a le-fel mozgás sebességét.

43pbwjg8s

Na akkor csezsegesd Gyurit hogy adja tovább neked a motort, ha Ő nem akaná felhasználni! :)
(figyeled az enyhe nyomásgyakorlást?? :) )

43pbwjg8s

Szőr!  
Ha ilyesmi érdekel amit Svejk mond, akkor esetleg kell egy ilyen pneumatikus fejecske?
A skorpióról leszedtem és félretettem.
ez is itt figyel az asztalomon éppen. :)

4um5b65d

Most hogy Svejk koma mondja a pneumatikát, eszembe jutott , hogy elektromágnessel is tudnád rángatni de úgy hogy egy pici pneumatikus henger csinálná a csillapítást. Amennyit engeded kiszuszogni a levegőt olyan sebességgel fúrsz.

me3ua0a6

Na szép, elsőre duplán írja be, aztán meg törli a hsz-emet? :S Te is mire válaszoltál most? :D XD
Szóval kb 700ft-s költségnél tartok :D Emiatt nem pneumatukáznék, és nem léptetőmociznék 3000ft-ért...
Valami http://www.hestore.hu/termek_10022527.html" TARGET=_fnew>Ilyesmi-re még van esély egy excenteres tárcsával.

43pbwjg8s

De hogy most mondod...
Van egy kis FESTO pneu munkahengerem is, ami sínekkel együtt komplett egység.
Olyan 40-50mm es mozgásúttal.
Ott van a két oldalán a csatlakozó, igy könnyen lehet pneumatikával mozgatni ide oda.
Olyan nagy mondt mondjuk két és fél hozzsában egymásra helyezett gyufásdoboz.

De én ezt nehézkesebbnek érezném mint mondjuk az axiális stepper motort.

43pbwjg8s

Vazz!
Ha egy sima léptecs kell, azt küldök
Csak hogy nem emelkedjen a költségvetés.
Nehogymár modellmotor cuccot vegyél emiatt.
emléxel: Az ingyé a legolcsóbb.

43pbwjg8s

Hogy nem vennél drágán axiális léptecset erdéyitől most.

me3ua0a6

Ok, van pár darabom nekem is, emiatt ne aggódj :D Csak azt még meg is kellene hajtani, ami megint plusz költség, stb :) És egy dc motor+kapcsoló helyett a léptecs+meghajtó+logika kicsit durvábban hangzik :)

4um5b65d

Mire hajtasz, a Hatvani tali minimum konfig díjára ?
[#nyes]