Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Elszáll a hozzászólásom??? :(
Akkor mégegyszer.
Revidiálok!
Az orsós megoldásoknál a 90 fokos orsólehajtásnál a motor fogaskeréken, abból egy anyagból ott van az encodertárcsa....
Bocs.

Az encodersávos dolog olyankor kérdés, amikor nincs külön encoder. Pl, azoknál a mechanikáknál ahol mágnes mozgatja a fejet.

Szalai György

Egy nyákfúró Z esetében szerintem nem kell az encoderből sem nagy ügyet kreálni.
Ha fogasléces, akkor a fogakat is lehet érzékelni, az is egy encoder.
Lehet akár analóg útadó is, iparibb potméterből, vékony dyneema roving hajtással.
Egy érdekes, ide adaptálható technika volt a régi 5 ¼” floppy meghajtók fejmozgatása is. A kis (400 lépéses!) léptető motor tengelyén lévő tárcsára vékony acélszalag volt tekerve, ez tolt is, meg húzott is, nagy pontossággal. Sose romlott el.

me3ua0a6

Jönnek a jobbnál jobb ötletek, ami tényleg mind kiváló lenne, de az én esetemben... mármint amit megpróbálok kiagyalni,... mind túlbonyolítottak. Egy léptető lenne a legjobb megoldás, de ahhoz kellene egyből egy vezérlő is. (tranyókkal/logikai fetekkel) Viszont még mindig jobb megoldás, mint egy enkóder.
Eddig a legolcsóbb az két végálláskapcsoló és valahogyan egy DC motor. De amint a rendszerbe bekerül egy szíjhajtás, vagy áttétel, már bonyolulttá válik...

Szalai György

„Eddig a legolcsóbb az két végálláskapcsoló és valahogyan egy DC motor.”
Akkor miért nem jó neked a lineáris, kefe nélküli, DC motor. (#8051)

me3ua0a6

Tökéletes, de még nem találtam se árat róla, se "hogyan építsünk házilag ilyent"...

s7manbs8

s7manbs8

Mit tudna az a 60V-os táp ? Mi a nehézség benne ?

s7manbs8

Léptető vezérlőhöz tudsz alkatrész bontani, pl. L293D vezérlő IC-t régebbi videókból, LM393-at chopperhez szintén, stb. Egyedül csak panel kell, azt is tudsz csinálni, micsoda haszon... :)

s7manbs8

Tekerjél egy lineáris motort !:)

000000000

Ezt nagyon jól és szépen írtad Barátom![#eljen]

s7manbs8

Lehet olyan trükkös mechanikát is csinálni, hogy csak egyirányba megy egy sima DC motor, meg két relével váltod, hogy lefele mozogjon végállásig, vagy felfele pl. Ahhoz még vezérlő se kell.

me3ua0a6

Ha tudsz benne segíteni, akkor benne volnék :)DC moci okés, csak léptetőhöz kell vezérlés.

s7manbs8

Csak arról jutott eszembe, hogy ilyen magnó mechanikákban láttam régebben ilyen fogaskerekes, meg fogasléces úgy kialakított alkatrészeket, hogy megállt egy bizonyos pozícióban, majd megpöckölve továbbment meg ilyesmi.

43pbwjg8s

Annyi hogy nekem kellene megcsinálni :)

43pbwjg8s

Sőt!
Rugós lefelé, és csak felefelé emeli egy elektromágnes a rugó ellenében???