Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

doil

Szia ! Á még nincs rajt semmi mert az előző kuplungom is csak 10 mm - es furatu volt :( menetes szárat hajtott :(

000000000

Szia Doil!
Sajnos átmentél a másik végletbe az orsókkal. Igaza van Vbodinak, általános használatra a 16/5 esetleg 20/5 vagy 20/10 De 25 átmérő fölé kivételes esetben érdemes menni.  
Mondok egy példát: Az én 1,5 tonnás CNC  fémipari megmunkáló központomba 25/5 orsók vannak. Egy, 2,5 méteres, gyors faipari gépnél is elegendő a 25/10 –s orsó.  
Persze nem tudom, mit szeretnél megmunkálni, de kétségeim vannak a felől, hogy erre van szükséged. Javaslom a 4 Nm -s motorodhoz 1:2 vagy 1:2,5 körüli áttételt. Ha, nincs még meg a 4 Nm –s motor akkor vegyél 6 -Nm –s t. Ezzel a tömeggel és menet emelkedéssel nem lehet nagy dinamikára számítani. Ekkora tömegnél az irányváltások, gyorsítások, lassítások a kritikusak. Ahhoz erő kell.  Magyarul, nem egy famegmunkálónak való. Viszont, fémhez meg illenék alárakni legalább 5-600 kiló tömeget.  

Én, inkább kisebb átmérőt vettem volna, akár használtat is, amit később lehet cserélni. Kár, hogy nem előbb kérdeztél. Persze, én még a veszteségek ellenére is lebeszélnélek róla. Inkább készüljön el 2-3 hónappal később, de sokoldalú, jól használható géped legyen. Szívesen segítek, ha kell bármiben.    
Jelenleg is a sokadik CNC gép építésén dolgozom késő estékig, ezért nem láttam a beírásod.  

000000000

Ja, még az kimaradtt, mire ezeket az orsókat kiszolgálod perifériával, többe lessz mintha megfelelő orsót vettél volna.

doil

Szia !
Nagyon köszönöm a hsznos infót ! Hát szomorú vagyok :(  egy próbát azért kipróbálok ,
egy falapra ráépítem az orsót , és összekötöm  a motorral és megterhelem kb 100kg - al és kiderül minden , egy próbát megér , de én is belátom ezt a tömegü orsót tuti nem hajtja dinamikusan :(  lehet kel valakivel orsót cserélnem node kinek kell ijen átmérőjű orsó :)
Amúgy járólapot és márványt marnék nagyrészben , de nincs kizárva alu és vas sem :)
De fát is marnék szóval szinte mindent :)

doil

Szia !
Pontossan mire gondolsz , motor , áttétel meg ijesmi ? csapágyam már van motor az nema34 4nm es .

000000000

A járólap, márvány, vas, alumínium, ezek még úgy, ahogy megvannak egy gépen. Oda nem olyan nagy baj a vastag orsó. Csak rakjál hozzá komoly lineárisokat is. A kőhöz neked legjobb lenne a csúszó lineáris vezető nagy átmérőben, pl. 50 mm. Mivel itt ütésszerű igénybevétel lessz, ezek bírják a legjobban a nagy felfekvés miatt.  
De a fa, műanyagok, plexi stb. már mást igényelnek sebességbe, dinamikába stb.

Ez a géped jó lessz a keményebb dolgokhoz. Persze, megmunkálni meg lehet mást is vele csak nem úgy, ahogy azt illenék. Pláne ha nagy részletességű díszítőmarást ( Pl. Relief)  akarsz, azt nem győzöd kivárni, mire elkészül.  
De, legalább lessz egy nyugdíjas állásod:)))  

Szerintem, ennek elkészülte után, hamarosan, belekezdesz egy könnyedebb gép építésébe is.  

000000000

Persze, áttétel, csapágyazás, erős gépváz. A nagy motor, ahhoz nagy vezérlő, táp stb.
Persze, kőhöz, vashoz ezek kellenek.

doil

Szia ! :)  Köszönöm a jótanácsokat , A nyugdíj még odébb van , de a cnc gép kihozza majd belőlem :) hát igen lassan összegyűlik annyi alkatrészem hogy kijön belőle egy kis gép is :)
végül is a mostani gépemből szinte semmit nem tudok átrakni abba amit most építek csak a motorokat :( de ez a gép azért is gyenge mert osb lapból van :(

Szalai György

Ha nem szeretnél megválni a „kedvezményesen beszerzett” vastag orsóidtól és úgy döntesz, hogy nagy, nehéz, erős gépet építesz, akkor ajánlom figyelmedbe a  Léptetőmotor /  © trebor #2668-#2708-ig eseményeket.
Azok a motorok volnának ekkora orsóhoz valók, és a kis lépésszög miatt viszonylag kis fázisáramok mellett is nagy forgatónyomatékot adnak.( A kétfázisú léptetőmotorokhoz képest.) A teljeslépés üzemű felbontásuk is meghaladja azokét, tehát nyílthurkú üzemben a pontosságuk is.

doil

Szia !
Köszönöm az infót :) megmondom őszintén nem szeretnék letenni a h1 es vezérlőmről :)
PWM - es és nagyon megszerettem !  inkább szerzek nagyobb nema motorokat 2 db elég :)

7vpav5d32

Vagy forgasd az anyát. Ekkora orsónál már mindenképpen dinamikusabb.

http://cnctar.hobbycnc.hu/csiki/csikimax/anyahajt.jpg" border=0>

doil

Szia !  :)  Ez nem semmi :)
az a gáz hogy ehhez dupla hosszú tengelyek kellenek :) szerintem beszerzek valami bivaj mocikat 8 vagy 12 Nm - est talán azzal dinamikus lesz , bár ezt Danibá tudná megmondani :) Gondolom .

v2vhwz32z

Csiki! Ugye csapágyházba kerül ilyenkor az anya, azt látjuk? [#vigyor3]
Sokkal jobb ötletnek tűnik, mint az orsót mozgatni ekkora méretekben.

v2vhwz32z

Doil! Miért gondolod, hogy dupla hosszú tengelyek kellenének?  
Szerintem nincs igazán különbség ebből a szempontból a két megoldás között (forgó anya vagy forgó orsó)
Vagy rosszul látok valamit.[#wink]

35kpazcgr

Hosszú orsóknál alkalmazott megoldás.
A kihajlás veszélyének kitett orsóhossz a felére csökken.