Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia Keri  

Csak ey ötlet : probáld leválasztani egy kissebb konténerrel ( 3-4négyzetméteres ) és abban mindent meg tudsz oldani .Van a NET-en egy csomo .

[#integet2]

Jozs

Sziasztok !

Eléggé a kezdetén vagyok a cnc –zésnek ( immár többedik éve :-), ezért légyszi nézzétek el ha butaságot írok.

Úgy vettem észre, hogy a marásoknál az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy optimálisan be tudjuk lőni az előtolást. Mint tudjuk, az értéke nagyon sok dologtól függ, szerszám-, munkadarab-, gép paraméterek stb. Gondolom profi körülmények között a mérnök a rendelkezésére álló adatok alapján megpróbálja kiszámolni, és ha kellően hozzáértő és körültekintő, akkor össze is jön neki. De hobby körülmények között nyilván más a helyzet. Pl. ha jól emléxem Varsányi Peti írta, hogy ő rendszerint eleve eltöri az első szerszámot, így keresvén meg, hogy „hol a határ”. Célravezető, de nem biztos hogy a legtakarékosabb megoldás :-)

Én most vagyok abban a stádiumban, hogy kísérletezgetek az előtolással, valószínűleg bizonyos idő után felhalmozódik annyi tapasztalat, hogy nagyjából be tudom majd lőni. De ez most nem túlságosan vígasztal, hogy egy-két év múlva esetleg fogom tudni :-). Befogom a szerszámot, elindítom, hallgatom hogy egészséges hangja van-e, meresztem a szemem ... nem igazán gondolnám a legkorszerűbb megoldásnak :-)

Az merült fel bennem, hogy a gondot igazából az okozza pl. egy kézi maróval végzett munkához képest, hogy nem érezzük a gépben ébredő erőket. A kezünkben van egyfajta visszacsatolás, és ha pl. egy keményebb részhez érünk a fa marásakor vagy fúrásakor, automatikusan visszavesszük az erőt.

Nem lehetne ezt megoldani a CNC gépeken is valahogy ? Tulajdonképpen „csak” valahogy mérni kellene pl. a Z tengely mentén, vagy a főorsónál ébredő erőket, és azt valamilyen módon visszacsatolni a vezérléshez ( ami ekkor már ugye nem is vezérlés, hanem szabályozás lenne :-). A gép munka közben folyamatosan számítaná az előtolást. És az biztos hogy egyszerűbb lenne, mert sokkal kevesebb paramétert kellene figyelembe venni. Mi megadnánk neki az elején mit bír a szerszám, ő meg vigyázna rá, hogy ne törje el :-). Nyilván nem mindig kellene a határértéken dolgoztatni, hiszen pl. a forgácsképződés nem biztos hogy ott a legideálisabb. De legalább pontosan lehetne tudni meddig mehetünk, mi a mozgásterünk.

Léteznek pl. nyúlásmérők. amiket fel lehetne használni a célra. Hallottatok már ilyenről ? Lehet hogy nyitott kapukat döngetek, de hobby szinten ezidáig még sehol nem hallottam/olvastam ilyen megoldásról.

Jozs

besirkyjh

Szia Jozsi

Meg vakartam a bal fülem hátulrol a jobb kezemmel .
Nincs elég baja szegény PC-nek adjunk még neki munkát ráadásul valos idöben probáljuk meg dolgoztatni de mint tudjuk az meg oprendszer függö ....... stb.
A Péter jol "számolja " hobby szinten , természetesen nem igy kell ( Ö is tudja ) de az elötolás valahol a marotörés és az agyag ( fában ) égetése között van .
Hagyd most ezt a "szabályzás " dolgot elöbb csinálj egy müködö CNC-t és mire kész lessz rá jössz hogy nem a forgács levállasztás lessz a legföbb gondod ,bár jo nyomon jársz .
Erröl csak beszélgetni lehet .
Még olyanrol sem hallottam hogy valaki a plafonon dolgoztatná a cnc-jét fejjel lefelé , pedig sok elönye lenne , gondolj bele :))

Szalai György

Nagyon precíz gépeken alkalmazható a nyúlásmérő bélyeg, a szerkezet rugalmas deformációjának ellenőrzésére. Nem láttam még visszacsatoló elemként alkalmazva, csak kiegészítő felügyeleti rendszerben üzemelve. Talán mert jobb, ha eleve úgy épül a gép, hogy az üzemszerű felhasználás szempontjából elhanyagolható legyen a rugalmas deformáció. Felügyelni viszont mindenhol érdemes.

A másik baj az ötleteddel, hogy erőmérés sajnos nem nagyon van elmozdulás nélkül, a maráshoz pedig beton merev rendszer az ideális. Ha beviszünk egy a méréshez szükséges deformitást, azzal a megmunkálásnak teszünk keresztbe.
Ez alól lehet kivétel, ha a mérés magán a szerszámon történik, azon vagy abban van az érzékelő, (Okos szerszám.) vagy kívülről, érintésmentesen figyeli a szerszámot egy külön rendszer. Az sem egyszerű, a munkadarab takarásában, repülő forgácsok között. Nekem az a CNC laikus véleményem, hogy eleinte egyszerűbb számolni kicsit, az eredményeket ceruzával táblázatba írni a gép közelében, azután a gyakorlat alapján módosítani az értékeket. Később már nem is nézel majd a táblázatra.

4um5b65d

Kellemetlen lenne egy fém megmunkálásnál, ha kopik a szerszám , amitől ugye nő az igénybevétel és ennek a kopásnak megfelelően belassulna az előtolás. Képtelenség lenne a méretet tartani.

ra8nsmk6w

El fogod tördelni a neked előirt marómennyiséget. Ez a legjobb hir amit elsőre lehet mondani.

Jozs

Szia Zoltán !

Szerintem a mai gépteljesítmények mellett ez nem igazán szempont. Különben is, nem lenne szükség minden egyes főorsó fordulatnál mintát venni, hiszen az esetek túlnyomó részében a szerszámtöréshez szükséges erő nem változik gyorsan.
Plafonról lógó cnc még nekem sem jutott eszembe, de hordozható már igen :-). Hiszen soxor előfordul, hogy a munkadarab nem tehető a gépbe, de esetleg a gépet ki lehet úgy alakítani, hogy rátehető legyen pl. egy szekrény oldalára. Jó, nem egyszerű :-)

Jozs

Szia György !

Hát abban tényleg sok igazság van, hogy a nyúlásmérő csak úgy működik, ha nyúlás is van. Bár az én bútorlap gépemnél önként dalolva lemondanék egy-két tized pontosságról, hogy cserébe ne kelljen bajmolódnom az előtolás belövésével. De belátom, hogy komoly gépeknél ez nem engedhető meg. De nincs kizárva, hogy léteznek már egyéb módszerek is az anyagokban keletkező mechanikai feszültségek detektálására.

4um5b65d

"léteznek már egyéb módszerek is az anyagokban keletkező mechanikai feszültségek detektálására"

Valóban létezik ilyen, az a neve, hogy rutin.
Ne sajnáld rá az időt, hogy megszerezd.

Jozs

Szia Laslie !

Ez biztosan így van. Valószínűleg én túlságosan amatőr fejjel gondolkodom, ezért nem gondoltam ilyen esetekre. De maga az elv esetleg így is használható lenne, pl. a megmunkálás előtti "kalibrálással", amikor egy próba munkadarabon történne a max előtolás kiszámítva. Aztán a gép által megállapított érték esetleg csak egy értékes plusz információt jelentene, amit a kezelő bekalkulálhatna a programozásba. Vagy pl. egy kopott szerszámmal kalibrálna, és az így kapott értékkel indítaná a jó szerszámmal a megmunkálást, állandó előtolással. Mire a szerszám elkopna, akkor közelítené meg az előtolás a szerszámtöréshez tartozó sebességet. Vagy ilyesmi :-)

Jozs

besirkyjh

Ne vedd komolyan :)
Mindig vedd figyelembe a gép leendö igénybe vételét ( mire lessz használva ) ,ha a Te célod a század alatti pontosság akkor leht gondolkodni a felvetéseden de épitsd be a Laslie által felvetett problémát is ( szerszám paraméter kontrol ) .Egyébbként a Gyuri irta talán a legpontosabban mint "laikus véleményt" egy idömulva észre sem veszed és megy fejböl .

A második irásod az jo ötlet és meg is valosihato és meg is valositották .

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/CNC%20g%e9pek/CNC%201.jpg" border=0>

Hajrá

4um5b65d

Ne aggódj, mindenki így kezdi, hogy be van tojva a szerszámtöréstől.
Pedig anélkül tapasztalatot szerezni lehetetlen.
Azért adnék egy érdekes infót, van úgy hogy elkezded a tök éles szerszámmal aprítani a vasat és a beállított előtolással rángatja a szerszámot, így kénytelen vagy visszavenni.
Aztán eltelik negyed óra, mire egyszer csak azt veszed észre, hogy felpakolhatod az előtolást az eredeti értékre és gyönyörűen viszi az anyagot.
Ezt nem lehet matematikai képletekkel levezényelni.
Látod amit látsz és annak megfelelően változtatsz a paramétereken.
Az sem baj ha jegyzetelsz, hogy milyen anyagot, milyen fordulattal...stb...stb viszi klasszul az adott szerszám.
Én a mai napig jegyzem, ha valami nagyon beválik, függetlenül a rutintól.

Jozs

Nem lehet matematikailag levezetni ? És mit szólna ehhez Tibor45 ? :-)))

4um5b65d

Hogy-hogy mit szólna ?
Hát levezetné....[#nyes][#nyes], aztán kapna megint valami új darabot a ruhatárába..