Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Azért az előtoló motor áramából elég nehéz volna következtetni a szerszámra ható erőre.
Hiszen ahhoz minden axis áramát és a főmotorét is figyelni és összegezni kéne, aztán kivonni belőle a súrlódások és a tehetetlenségek és a gravitáció legyőzésére fordított áramokat. (De mennyi az?) Ami marad, az körülbelül a szerszámra ható erővel arányos. (De hát azt sem tudjuk, hogy melyik szerszám milyen irányú, mekkora erő hatására válik használhatatlanná.)

sanyi84

A mostani munkahelyemen van technológiai utasítás, igaz nem naprakész de egy változást oda lehet biggyeszteni tollal is. A régi melóhelyemen meg annyira volt közel a gyártásterv a gyártáshoz mint Makó... Első nap minimális gépfunkció tanulás után eligazodtam a legbonyolultabb darabon, nem mindegy. A régi munkahelyemen meg csodálkoztam ha át kellett állni valamire, ott megszokásból és nem terv alapján ment az átállás. A régi helyen volt hogy a puhapofa skiccét elvette a technológus egy új darab gyártásánál és azt tette a technológiai lapra, én meg mivel skicc volt a méretvonalakat direkt nem jól csináltam és az volt a technológiai lapon. A megrendelők ezt nézték előbb, gondolom volt köze a mérnöki munkához aki nézte mert mosolygott egy nagyot.  

A legnagyobb baj hogy alulképzettebb ember a gépkezelők beállítók fönöke. Mint egy kis országnál a cégeknél is ez előbb utóbb jelentkezik ám, visszaüt. És persze elég nagyot szól.  

Errefelé a baj ott kezdődött mikor kijelentették egyes nagy cégek hogy egy év alatt szüksége van x darab gépmunkásra, az eredménye a mi induló osztályunkból (32) a gyakorlati képzés kezdetére maradt 15 fő, most pedig dolgozik a szakmába 4 fő! Ez pocséklás. Ha azt nézem annak a 32 embernek a képzése helyett elkezdtek volna több évig képezni 8 embert lehet sikeresebb lett volna az a 8 fő az életben ebben a szakmában. Nem lehet mindenki mérnök, de aki mérnök akar lenni annak kötelezővé tennék két év szakirányban végzett munkát, persze nem irodait hanem kétkezit. Persze az alapvető ismeretanyag és gyakorlat megszerzése után.

iezx50gsm

http://kepfeltoltes.hu/100811/K_p0135_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Sziasztok félig elkészült a Z tengelynek való mechanikám habár nem az én munkám de az elképzeléseim szerint.1.7 Nm-es léptecset rakok rá.
Hasznos út kb. 180 mm  lesz 5 mm menetemelkedésű orsóval azt hiszem több mint elég.

000000000

Olyan nagy sújt fog mozgatni, azért kell az áttétel?  
Kicsit túl bonyolítottad:)

iezx50gsm

1:1 áttétel lesz. Pusztán a bonyolultabb ,most olcsóbb ,mivel kuplungom nincs csak fogsszíjtárcsám és szíjam.

Jozs

Sziasztok !

Bútorlapot mivel és hogyan érdemes vágni ? Köszi.

Jozs

Szalai György

http://www.mafell.com/2002.html" TARGET=_fnew>Én a MAFFEL Portable Panel Saw System PSS 3100 SE-vel szeretném vágni, csak nem futja rá, már vagy 5 éve. Pedig nagyon tetszik.
A  profik, elővágják a laminátumot a bútorlap felső oldalán vágás előtt, hogy ne szakadjon fel.
Ehhez a tárcsát kb. 45 fokban dönteni lehet, hogy a sarka vágjon. A még profibbakon ehhez külön elővágó tárcsa van.

Jozs

Köszi, elsősorban cnc -vel gondoltam :-)
Én is úgy képzeltem, hogy a kemény bevonó felületet valahogy külön célszerű vágni. A másik probléma, hogy a használatos ( Varsányi féle :-) szerszámok túl rövidek hozzá.

doil

Szia ! Danibá  
Mi még nem ismerjük egymást , kb fél éve kezdtem a CNC - s dolgokat megismerni :) és össze is raktam a magam kis CNC - jét :) elég jól szuperált fába és műanyagba ! De sajna a keményebb dolgokat már nem bírja :( ugyanis 10 es menetes szárral hajtottam minden tengelyt de ez már kevés :(  És most szereztem be dolgokat a lényeg hogy a mostani menetes szár helyett 40mm átmérőjü 12 es menetemelkedésü golyósorsókat vettem , a kérdés hogy a nema 34es 4nm - es motor el fogja e bírni ezt az órsót , az orsó súlya kb 15KG  a mozgatott súj kb összesen mindennel együtt 100 kg , áttétel nélkül hajtanám lineáris golyós tengelyen , és még kérdés hogy mi az a minimum NM - ami ezt elbírja :)  

v2vhwz32z

Szia Doil!
Bár én még erősen kezdő vagyok, attól tartok hogy az áttételt nem úszod meg, ha ezeknél az orsóknál maradsz. Dinamikus mozgást talán még akkor sem várhatsz... ettől még inkább tartok.
De ha fémet akarsz megmunkálni esetleg akkor nem kell nagy előtolás, de javítsatok ki, fiúk!

000000000

Általában egy hobby cnc géphez a 16x5-ös golyósorsó mindenre elég.

doil

Sziasztok !
Ajajj , tehát áttétel kell :( ezt tudtam olcsón szerezni ezért ekkora az orsó :)

keri

Fogasszíjjal csináld meg. Nem bonyolultabb mint kuplungot tenni rá és számos előnye van az áttételes megoldásnak.

doil

Értem :( akkor majd szerkesztek rá valahogy , Bár ebben az átmérőben elég nehéz lessz szerezni Tárcsát :(  Viszont annak örülök hogy ma megérkeztek hozzá a csapágyak :)

keri

Gondolom a kuplungot is felraktad valahogy a direkt hajtáshoz. Na pont úgy kell a tárcsát is :)