Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Azt monják egyébbként hogy akinek van egy ilyen barátja annak már ellenség nem is kell :)

PSoft

A szőke,az stimmel.:))
A háta mögött mindenki csak "csöcsösmárti"-nak hívja.:))

besirkyjh

Az legalább csöcsös :)

4um5b65d

Csak mint olvassuk az a hátán van....
Így meg már nem annyira nyerő...[#nevetes1]

besirkyjh

Szia  

Ha pontosak akarunk lenni akkor a hátamögött , tehát puttony :)

Kikapunk , bár az egy "mechanikai ötlet " ha valaki az ilyet kétvállra fekteti :))
[#wave]

keri

Tetszik ez a ciklo porszívó, de milyen szeparációs képességei vannak? Pl egy fényező kamra levegőjét képes megtisztítani a szálló portól? Vagy lehet tudni mi az amit már átenged?

Mivel fajsúly szerint szelektál gondolom a legfinomabb port nem képes kiszűrni.

Rabb Ferenc

Az ilyen porleválasztó inkább a méret és ezzel együtt a súly alapján szelektál. A nagy sebességgel érintőlegesen bejővő forgács/por a centrifugális erő miatt kicsapódik a külső falra. Ezután a súlya miatt lefelé hullik a gyűjtőzsákba. De mivel a por száll a levegőben, nem véletlenül felül egy "porzsák" anyagú textilzsák van, ami a levegőt kiengedi, de a szálló port nem. A nagy darabok pedig lehullanak.

Fényezőkamrában por? Az meg hogyan került oda?

Egyébként nem hiszem, hogy erre alkalmas lenne. Esetleg egy viszonylag lassú, de az egész kamra levegőjét egy irányban mozgásban tartó filteren (papír, textil vagy speciális szűrőpaplan) átszívott és szűrés után a másik oldalon visszaáramoltató rendszer lehet hatásos.

Ha pedig - fényezőkamráról lévén szó - csak elszívás kell az egyik oldalon ami kivezeti az oldószergőzöket, vele szemben pedig a fentebb említett szűrőn tiszta levegő bevezetés.

PSoft

Ipari porleválasztóknál alkalmazzák a lefuvatást is.
Nagynyomású levegő impulzussal fújják meg a porzsákot(zsákokat),és a zsákra rakódott por lehullik a ciklon aljába.

7vpav5d32

Azt hiszem van egy kis fogalom zavar vagy itt vagy ott. A ciklon "alacsony légnyomású terület".
Ezek a zsákos elszívók nem ciklonosak csak a népnyelv mondja annak. A ciklonos elszívók porgyüjtőjének mindenkép merevnek kell lenni mivel ott vákuumnak kell lennie. Egy jól megszerkesztett ciklonos elszívó minimális utánszűrést igényel.

Rabb Ferenc

Wiki szerint: A ciklon közel függőleges tengelyű légörvény. Szerintem nem vákuumnak kell lennie, hanem nyomáskülönbségnek, ami az örvénylést létrehozza. És ez létrehozható úgy is, hogy a közepét megszívod, vagy a szélét érintőlegesen megfújod. A többi már a centrifugális erő és a gravitáció dolga. Na meg a jó aerodinamikai méretezésé...

7vpav5d32

Pl. ez http://cnctar.hobbycnc.hu/csiki/ciklon.bmp" border=0>
A zsákosnál az elszívó ventilátor a szívócső és a zsák között van, tehát gyakorlatilag keresztül szívja magán a port ami kiemelten tűz és robbanás veszélyes. A ciklonnál pedig egy tartályból szívja a levegőt amiben vákuum alakul ki és elvileg mindent letesz ami nehezebb a levegőnél. [#wave]

7vpav5d32

Persze látni olyan ciklonokat ami alatt zsákvan, de ott van egy szelep amit idónként kinyitva átengedik a zsakba a port és visszazárnak.

keri

Kösz, erre voltam kíváncsi.

Fényező kamrát értsed úgy hogy a garázsom, hobbifényezésre :) Versenyzek a motorommal ezért gyakran kell festeni :)

A por meg úgy kerül oda hogy ott van, a cél a helység levegőjének megszűrése a természetes szálló portól.

Mint ilyen nem légmentes ezért számomra egy befúvóval létrehozott túlnyomás és előtte légszűrés a célszerű.

Legutóbb ezt úgy csináltam hogy a nagy teljesítményű ventilátor elé vizes ruhát tettem porcsapdának és az egész műhelyt fellocsoltam vízpermettel. Eredmény tűrhető lett de koránt sem tökéletes. Nagyobb tisztaságot szeretnék elérni a jövőben.