Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Lehetőségem nyílna igen komoly alkatrészekből (öntöttvas, acél, 150-200 kg) készíteni(tetni) egy álló asztalos mozgó portálhidas mechanikát, 400x500-as munkaterülettel.
A kiindulópont egy 78 kg-os T-nútos önhordó (minden oldalán köszörült) öntöttvas asztal melynek oldalai szinte adják magukat a híd vezetőinek felfogására.
Várhatóan aluval komolyabban is megbirkózna.
Nagy dilemma a híd magassága.
Tapasztalt gépépítőket kérdezném hogy mi alapján válasszak hídmagasságot.
A nagy tömegek miatt nem biztos hogy ideális lenne nyákfúrásra, gravírozásra.
Egy forgató azért jó lenne ha elférne alatta.
A hídlábak magasságával viszont hatványozottan jelentkezik azoknak hátrányos tulajdonságai.
Sajnos az asztal a bevezetőben írtak miatt fix. nem mozgatható és nem kivehető.
A lábak magasságának állítása nem nagyon szimpatikus. (viszaállási pontosság, stb)
Van olyan aki tapossa a kalapját hogy miért nem csinálta magasabbra vagy éppen alacsonyabbra a portálos gépét?

000000000

Csináld meg úgy, ahogy én építettem az alu gépemet, a "Z" mozgassa az egész"X" hidat! Nekem tökéletesen bevált.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.03.09/DSCF2715.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Akkor egy adag golyó is rendel....
3.1???
A helyzet komikuma, hogy éppen nincs nálam mikrométer. Tolómérővel mérve a nem deformálódott, nem kopott golyókat 3.1-nek mérem. Ez reális méret egy D19 külső átmérőjű, 5 ös, menetemelkedésű orsón?
De lehet jobb ha holnap beviszem a golyókat a mérőszobára és ott megmérem.

43pbwjg8s

Nos érdekel, hogy Te kapsz-e jó választ... Én már háromszor kérdeztem ezt meg az utóbbi időben... Sajos erre, az állítható híd-alapmagasság kivételével, szerintem nagyon nehéz válaszolni, jó megoldást adni.

Szerintem ha van rá lehetőség, próbálkozz meg olyan kialakítással, ahol a híd a Z munkamozgásától függetlenül állítható. Tudom hogy nehéz, hiszen egy mozgatható hídnak nagyon precíznek kellene lennie, hogy ne kelljen minden egyes alapmagasság állítás után az egész gép beállítását/kalibrálását megtenni, hogy a főorsód a megfelelő helyzetben álljon, ne dőljön semerre, maradjon az optimálisan beállított szögben az asztalodhoz képest.
Esetleg azon lehet gondolkodni, hogy ezt a beállítást hogyan lehet a lehető legkönnyebbé tenni. Én éppen ezen gondolkodom most, hogy valamiféle egyszerű lézeres szintezéssel, és állítócsavarokkal meg tudnám-e ezt tenni. Ugyanis a nagyobbik gép, majdan állítható alapmagassággal lesz felruházva.
Egyelőre még nincs semmi használható ötletem.

43pbwjg8s

Közben már tiszta, hogy 3.175-ös golyók kellenek az orsómba.  8Ft/db.

Kérdés:
Az SKF Lítium bázisú, nagy teljesítményű csapágyszírja jó a golyósorsóba? Esetleg inkább valami specifikus kellene?

43pbwjg8s

Bocs hogy ennyire szétszórt vagyok (ez persze nem szokatlan) de egy kérdés:
Miért lehetett egy golyósorsóban az, hogy 4 külön meneten van 4 golyópálya, és csak 3 volt feltöltve golyóval. Egy üresen volt hagyva.

Jól gondolom, hogy ha azt az utolsó üres pályát is feltöltöm a golyókkal, azzal csak javítok az egészen?

keri

4 golyó visszavezető van az anyán?
Akkor feltöltheted, de miért hagyták volna üresen? Szerintem csak 3 pálya szokott lenni az anyában, nem nézted el?

43pbwjg8s

4 visszavezető van rajta és igy négy végtelenített menetrész.
Ez tuti :)

keri

Lehet hogy tartaléknak van :)))
De szerintem érdemes feltölteni golyókkal az üreset, mert az csak növeli a terhelhetőséget és ezzel csökkenti a kopást, illetve növeli a pontosságot, de vigyázz lehet hogy azért nem raktak bele több golyót mert eltűnik a hézag és megszorul.

svejk

Sok esetben nincsen minden golyópálya feltöltve, főleg több bekezdésü menetnél.
ha elég az adott helyre a kevesebb golyósorral a nyomaték akkor a spórolás illetve  a súrlódáscsökkentés volt a cél.

43pbwjg8s

Természetes!
köszönöm a véleményt és a tanácsot!
Azon gondolkodok, hogy nem lehet, hogy ez a csatorna kifejezetten jó abban az esetben, ha a többi folyamatosan használt kopik. Ez ugye nem kopik addig, és ad egy lehetőséget a későbbiekre, hogy a kopott csatornák mellé bevonjon az emberfia egy még érintetlen, méreten lévőt.

43pbwjg8s

Iparban ha spórolni akarnak, akkor azt a fel nem töltött csatornát nem készítik el. Ennél egyszerűbb és jobb spórolás nem létezik.

svejk

Magánban kaptam kettőt is. (sokan nem szeretnek már ide írni, vajon miért :( )
Mindkettő hasonló ajánlással, mégpedig hogy minél kisebb magasság.
Egyrészt a munkák 95 %-a lemezszerű nyersanyag. másrészt a szerszámok hossza is korlátozza a Z megmunkálást.
Azt a bosszúságot hogy néha 1-1 anyag nem fér alá, bőven kárpótolja a sokkal merevebb szerkezet.

svejk

Amit nem készitenek el azt is meg kell tervezni :)
Értsd úgy hogy lehet olcsóbb legyártani a 3 sorosból mindet mind külön csinálni 2 sorost...

43pbwjg8s

Mostanában már ott tartok, hogy én sem....
Ez jó hír a fórum színvonalának. :)

Én is hasonló tippeket kaptam (lentebb Amatőr is ezt ajánlja).
Viszont én szeretnék egy (persze a szerszámok várható maximális hosszától függő) kicsit mélyebb alkatrészeket is csinálni majd. A kérdést igazán a munkadarab felfogása okozza. Ha satut vagy 4. tengelyt szeretne feltenni az ember majdan, az bizony gondolkodásra készteti a magasság megállapításával kapcsolatban.
Ahogy Te gondolkodsz az teljesen jó, ha satut, 4. tengelyt, vagy bármely más magasabb befogó eszközt ki fogsz hagyni a buliból.