Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Igazad van.
De közben én már egy kicsit el is kanyarodtam az eredeti céltól, és általánosságokat is kerestem. Köszönöm mindenkinek.

Alapvetően a gázolaj, vagy brigéciolos mosást fogom előnyben részesíten a síneknél, de jól esett a kitérő. Bocsánat az offtopicért mindenkitől

skwby94ub

7277-ben Szalai György kifejtette.
Utólag: Isten éltesse sokáig névnapja alkalmával!

KoLa

8.8-as menetesszárat használj és bronzanyát, és kenést!

000000000

kenés az volt bőven...szerintem a feszülés lehet az oka. (pedig a menetesszár egyenes volt)holnap kipróbálok valami olyan módszert kitalálni ahol az anya nincs fixen rögzítve az asztalhoz. (pl egy kör keresztmetszetű csappal csatlakozik)

s7manbs8

A hajtott mechanikának mennyi erő kell ? Nincs túlterhelve ?

skwby94ub

Simi, nem lehet ugyanaz az anyaga az orsónak, és az anyának!
Az anya lehet szürkeöntvény, bronz v. műanyag- de acél nem, mivel nem kötőelemként működik, hanem mozgatócsavarként.

000000000

a mechanika könnyen jár, semmi feszülés. (az asztalt 2 ujjal lazán löködöm ide oda. holnap megpróbálom az anyát bronzból megcsinálni, hátha...(láttam már acél orsó-acél anya párosítást is jól működni, furcsa:S )

s7manbs8

Lehet az a baj, hogy túl lötyögős és verődik összevissza.

000000000

hát lötyögni semmi sem lötyög. szerintem inkább az anya nem tudja felvenni azt az ütést ami van a menetes szárban, vagy oldalirányban feszül rajta (mert egyenes látszólag, de valamennyit biztos üt...)

s7manbs8

Olyan is lehet pl. hogy a menetes szár meneteinek szöge kicsivel másabb, mint az anyáé és szépen beleszorul, feszül.

s7manbs8

Az anya menet szöge inkább jobb, ha nagyobb, mint a meneté, akkor nem tud belefeszülni. Csak így gondolkodásképpen mondom.

43pbwjg8s

Egy kérdés:
Az anyát gyártod, az orsót veszed?
másik:
Hogyan feszíted be az anyát? Mennyire?

000000000

Én ugyan nem vagyok szakértő, de nem hinném, hogy ez jó lenne.
Mivel a szögük nem egyforma, csak kisfelületen érintkezik az anya és az orsó egymással.
Ettől, mindkettő gyorsan kopni kezd. A kopás mértéke akkor lesz a legkisebb, mikor egyformaszögűre kopnak. Ez, meg majdnem az eredi állapot. Annyi lesz a különbség, hogy nem hatvanfokos profiluk lesz. Nem tudom, hogy ez mennyiben tud segíteni a gondon. Az is lehet, hogy tévedek. A remegő orsóra és persze az elégtelen kenésre gyanakodnék.
Nagyon fontos még az egymással érintkező felületek minősége. Van egy gyári orsó. Mivel mángorolt a menet, lehet elégé jó a felület. De lehet hogy egy egyedileg gyártott anya, ami nem igazán jól sikerült. A rossz felület miatt is „berághatnak”.

Ha elolvasod a két egymás utáni beírásodat, mintha ellentmondanának egymásnak.

s7manbs8

Én sem vagyok gépész, úgyhogy ötletelhetek ilyen témában nyugodtan, legfeljebb röhögnek rajtam egy jót. :)