Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

Nekem is acél az acélon megy, viszont könnyű zsírral kell kenni. Szárazon nem szeret menni hiába könnyű tekerni kézzel. Szerintem a kottyanás miatt berezonál.
A legjobb a kottyanás mentes, de da acél esetén előbb megszorul. Bronz vagy műanyag anya kell, amit nem bonyolult gyártani egy menetfúró birtokában.
Az orsót pedig polírozd fel, valaki írta hogy attól is jobb lesz a futása.

43pbwjg8s

"Az orsót pedig polírozd fel, valaki írta hogy attól is jobb lesz a futása."

neadjisten át is futhatsz rajta menetmetszővel.

279nwbpsa

Az is lehet még baj,hogy az orsó ovális.
Ideiglenesen a gépembe X-Z-tengelyeknek menetes szárat építettem be.Le kellett aztán szabályozni ezeket esztergán végül is,hogy jók legyenek.
Az más kérdés,hogy a 16-os szárak ezután csak 15-ös átmérőjűek. :)
A polírozás sem árt nekik,sőt.

000000000

Gondolom, hogy te sem gépész vagy. [#rinya]

43pbwjg8s

áá! Nem!
Kertész vagyok.
Itt azt remélem, hogy végre sikerül egy CNC gépet készítenem, és tök egyszerű lesz a kapagépek élezése vele.
Ne tudd meg milyen üzlet!!!! De ezt el ne mond senkinek.

Tudod... Ezeket a fos, mángorolt menetű szárakat én azért megnézném. De jó lenne ha kiderülne egyáltalán a szár milyensége először.
Szóval egy megmaradt darabot bátran megpróbálnék áthúzni metszővel hogy lássam egyáltalán mi a helyzet.
Mert addig lehet észt osztani igazán amig seggem sincs róla hogy mi milyen is!!!!

Ha érdekel a dolog, előbb kérdezd meg:
Milyen az anya, hogyan készült?
Milyen az orsó, hogyan készült?
Geometriailag bármi módon lehetnek e egymással inkompatibilisek?
Itt nem kell nagy dolgora gondolni, csupán annyi, hogy vagy szabványos minőségi eszközökkel készítették elvileg szabvány méreten, tűrésen belülire akkor ez elvileg kompatibilis kell hogy legyen.

Milyen viszonyan vannak egymáshoz képest? (pl. hogyan van befeszítve? Be van-e egyáltalán feszítve?)
Hogyan vannak egymáshoz képest elhelyezve a mechanikában. lehet-e bármi olyan dolog ami extrém módon ("normál használathoz képest") állíthatja egymáshoz bármikor bármiért, menet közben a két elemet?

Ez mind mind egyszerű kérdés amire pillanatok alatt (?) lehet válaszolni.
És most még csak elvileg statikus szemszögből nézted meg az egészet.

Folytassam?

De ha neked nagyon ellened van a dolog szólj!

43pbwjg8s

Tudod miért kell egyébként áthúzni?
Hogy tudd, hogy ha túlzottan megvágja az alap  
menetet a metsző akkor kib*szhatod az egészet a kukába mert az nem menetes szár, hanem virágkaró!

43pbwjg8s

MEgkérdezhetném, hogy egyáltalán ez az összerágódás mt jelent?
Most amikor berágódott melyik elem az ami tönkrement?
Mivel sokmindent írtál, nem tudom kihámozni. Melyik milyen anygból van.

Egyébként egyet próbálj már meg!
Ugy forgasd a szárat a motorral, hogy az anyát rajta csak kézzel vezeted végig az orsón!
Igy érezni fogod, hogy mikor és hol feszül meg egymáshoz képest a két elem.
Ha ez mindig ugyanott, vagy nagyjából ugyanott történik akkor azt a környéket rendesebben vizsgáld meg az orsón!
Ez nem nagy dolog ugye.
Ha a mechanikád teljesen kotyogásmentes minden irányban (oldalra is!!)akkor:
Ha igy nem történik semmi, akkor mozgasd végig a mechanikát az útján és próbáld kimérni a távolságot a teljes hosszon az orsó és a mechanika alja között. Tedd meg azt, hogy ugyanezt ellenőrizd az asztal középvonala és az orsó között oldal irányban is! Ugye hogy párhuzamos-e a síned mozgásiránya és az orsód.

De ezek alapdolgok amiket talán már régen megtettél.

Még egy kérdés:
Milyen hosszú a menet az anyában?
Egy anya van?

000000000

[#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#buck][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#nezze][#nezze][#nezze][#nezze]

43pbwjg8s

Egyébként azért kérdezem az anya hosszát mert a legtöbbször az ilyen berágódás annak köszönhető, hogy az anyag tengelye nem nagyon szeretnem egybeesni az orsó tengelyével.

43pbwjg8s

Még egy valamit!
Az anya és orsó viszonyával kapcsolatban érdemes a kézi végigvezetésénél azt megpróbálni, hogy próbálod csak kézzel keresztbefeszíteni az anyát. Ha ilyenkor megesik az, hogy valahol megakad és kicsavarodik a kezedből, és nem fut az orsón, akkor a két menet messze nem egymáshoz simuló és pontosan illeszkedő. Akkor illik megnézni azokat a megoldásokat amiket az itteni scrácok már régen használnak, pl a műanyag anya amibe az orsóval magával vágják a menetet, vagy csináltatni az orsót és az anyát valakivel, aki precízen dolgozik.

Mindezt azért mondtam el, mert az eddig egyetlen ellkészült (a fa) gépemen nekem is hasonló dolog jött elő. Akkor még ugy gondoltam, hogy az a pontosság ahogy én összeszerelgettem kézi módon elegendő a pontos futáshoz. Hát nem volt elengendő!

000000000

„Kertész vagyok.
Itt azt remélem, hogy végre sikerül egy CNC gépet készítenem, és tök egyszerű lesz a kapagépek élezése vele.”

Végre már egy szakmabeli!
Üdvözöllek kolléga! A kapa élezése nekem is mindig gond. Örülök, hogy sikerült megoldani.
Nekem a gondom nem is igazán az élezéssel, hanem a kapálással van. Elmegyek és megiszom egy sört és mindig abban reménykedem, hogy mire visszaérek, majd csak megkapál helyettem valaki.

„Geometriailag bármi módon lehetnek e egymással inkompatibilisek?”

Mindig bajban vagyok a szakkifejezésekkel. Azt akarod mondani, hogy valami el van b@szva?
Az nagyon meglehet!
Zizzent egy lak volt, aki kitalálta a kapát.

„Folytassam?”

Az tényleg jó lenne!
Én az első kapavágás után abbahagytam. Tudnád onnan folytatni?

s7manbs8

Ezt a sok mindent, én is végigjátszottam, mire kiderültek az ilyen turpisságok a menetes szárral pl. aztán valahogy lett egy olyan ami úgy sikerült, hogy nem szorul, nem rágódik, igaz nem is volt napi 24 órát használva sosem, bár órányi hosszakat ment.

000000000

Nehezen esett le, hogy mit is jelent az a sok rajz, amit odatettél.
De aztán rájötte, hogy arra célzol, nézem meg az adatlapját.
Az van írva, hogy konstruktőr. Hát, ennek így semmi értelme.
Mire rájöttem, hogy így mondják tótul, hogy mezőőr. Igaz, hogy írta is, hogy kapákat élez. Mi a fenének kellhet egy mezőrnek a kapa? Ezt sem értem. Hobbija lehet? Furcsa ízlése lehet, az biztos.
Írja, hogy 3D. Az is lehet, hogy csak kettő, csak nagyzolni akar. Hogy mi a D, azt a rosseb se tudja.
Kütyük. Na azok, hogy mi a bánatok lehetnek?
Elolvastam, de semmire nem jutottam.

Szalai György

43pbwjg8s

Na akkor rendben is vagyunk.
Bemutatkoztunk egymásnak és minden a helyén.
Bekerültem a megfelelő skatulyába nálad is. :)

Ha még egy picit szapulni akarsz itt, azt kérlek egy (lehet hosszú rövid, amilyet szeretnél) hozzászólásban tedd meg, de ugy érzem a többiek nem arra kiváncsiak, hogyan osztogatja az egyik fórumtárs a másikat.
Ha még ennél is tovább szeretnéd ezt tenni, akkor azt írd meg magánban. Elég nagy a levélszemél mappám.

Én erre a játékra azt hiszem nem érek rá.
Főleg olyasvalakivel szemben aki az adatlapját sem tölti ki, mert nem meri vállalni magát.

Egyébként mindenben igazad van![#eljen][#worship]